ΠΟΕΔΗΝ: Το 1 δισ. ευρώ «αγγίζουν» τα χρέη των νοσοκομείων

Το αστρονομικό ποσό των 991.529.190 ευρώ φτάνουν οι οφειλές των νοσοκομείων, με πρωταθλητές τον Ευαγγελισμό και το Αττικό Νοσοκομείο, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία (31/3/2017) τα οποία κοινοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε νέα ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία παρουσιάζει για ακόμη μια φορά την … κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, δίνοντας κατάλογο με περισσότερες από 15 δομές υγείας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις σε υλικό, φάρμακα, εξοπλισμό, ακόμη και φαγητό.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά μόνο στο facebook Πολάκη» και λέει ότι τα επιχειρήματα της επιπλέον χρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με άλλες χρονιές και των πλεονασματικών προϋπολογισμών που συχνά προβάλλει η κυβέρνηση είναι μύθοι.

Οπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδίας, το 2015 (ψηφισθείς προϋπολογισμός 2014) τα νοσοκομεία έλαβαν κρατική επιχορήγηση 1,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προέβλεπε 1,117 δισ. ευρώ και μέσα στο έτος αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ). Το 2016, αντίστοιχα, τα νοσοκομεία έλαβαν 1,156 δισ. ευρώ και φέτος θα λάβουν 1,156 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα και πέρυσι.

Επιπλέον, δίνει στη δημοσιότητα πίνακες με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων στις 31 Μαρτίου 2017. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, τα… σκήπτρα των χρεών έχουν ο Ευαγγελισμός και το Αττικό, με περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ οφειλές, ενώ ακολουθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Ψηλά στη λίστα είναι και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το αντικαρκινικό Θεαγένειο, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αλλά και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

Τα χρέη και η πλημμελής χρηματοδότηση έχουν ως αποτέλεσμα τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες μέσα στα νοσοκομεία. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι γιατροί πήραν χθες απόφαση να σταματήσουν τα χειρουργεία. «Για 4.000 ευρώ. Τόσο κοστίζει η συντήρηση των αναισθησιολογικών μηχανημάτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Τελικά, όπως εξηγεί η ίδια η Ομοσπονδία, βρέθηκε το ποσό και χθες ξεκίνησε η συντήρηση των μηχανημάτων.

Τα παραδείγματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που στενάζουν από ελλείψεις είναι πολλά. Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών η σίτιση των ασθενών είναι «για κλάματα». Συχνά χαλασμένοι είναι οι αξονικοί τομογράφοι λόγω έλλειψης συντήρησης στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Αμφισσας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αρτας, Φιλιατών, Λαμίας, Λάρισας.

Στο παιδιατρικό Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας οι εργαζόμενοι έπιασαν τα πινέλα και καλλώπισαν τους θαλάμους ώστε να είναι φιλικοί προς τα παιδιά.

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου