Σε πλήρη αδυναμία οι φορολογούμενοι – Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 4 δισ. ευρώ στο α’ τετράμηνο

Στα 4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογούμενων στο πρώτο τετράμηνο του έτους, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους.

Οταν ξεκινήσει μάλιστα η διαδικασία πληρωμής των φόρων στα τέλη Ιουλίου, η αδυναμία αυτή αναμένεται να ενταθεί και τα ληξιπρόθεσμα χρέη να εκτιναχθούν.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Απριλίου, μένουν απλήρωτοι φόροι 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, συνολικά η εφορία έχει λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή, κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών ακόμα και ενοικίων και μισθών για 906.101 φορολογούμενους, ενώ το προσεχές διάστημα υπολογίζεται ότι οι κατασχέσεις θα επεκταθούν σε 1,6 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στο ελληνικό δημόσιο.

Συνολικά 3,94 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρωστούν στην εφορία το ποσό των 94,7 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά το ελληνικό δημόσιο δεν έχει επιστρέψει στους φορολογούμενους ποσά που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και τα οποία αφορούν επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΦΠΑ

Προκόπης Χατζηνικολάου

liberal.gr