«Σέρνει» την κυβέρνηση στη Βουλή ο Κυριάκος για το Eurogroup

Θεσμική ενημέρωση ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup, τονίζοντας ότι η κατάσταση για την ελληνική είναι εξαιρετικά σοβαρή. Με αίτησή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά τη διενέργεια προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, με στόχο να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

Στην αίτηση τονίζεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και την Οικονομία. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πολυετή λιτότητα γι’ αυτό και η ΝΔ ζητά την προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι χθες στο Λουξεμβούργο δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, αντιθέτως η δέσμευση της κυβέρνησης σε μεγάλα πλεονάσματα μέχρι και το 2060 αλλά και η μικρή δόση που τελικώς έλαβε αποτελούν στρατηγικά σημεία ήττας για την ελληνική οικονομία συνολικά.

Κομματικά στελέχη τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έκανε όσα έπρεπε προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, αφού όλες οι απαιτήσεις των δανειστών έγιναν δεκτές, με καθυστέρηση μάλιστα τριών εβδομάδων, περίοδο κρίσιμη για μια οικονομία που σχοινοβατεί.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και ήδη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια από τους Έλληνες πολίτες. Αποσιωπά την μεγάλη περίοδο λιτότητας στην οποία έβαλε τη χώρα με την υπογραφή της αλλά και τα μηδενικά ανταλλάγματα που πήρε ως αποτέλεσμα της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, την οποία έκανε.

«Η αλήθεια θα ειπωθεί σε όλο της το εύρος» τονίζουν στελέχη της Πειραιώς και σημειώνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από το χώρο του κοινοβουλίου, θα θελήσει να μιλήσει για το ασφυχτικό πλαίσιο, το οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του το προσεχές διάστημα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Liberal.gr, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup πολύ χειρότερη από εκείνη του Μαΐου.

 

«Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr μόλις δημοσιοποιήθηκε το κείμενο της συμφωνίας. Σύμφωνα με στέλεχος που παρακολουθεί την πορεία της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα πιο ουσιαστικό, από όσα είχαν ήδη διατυπωθεί στην πρόταση της 22ας Μαΐου, ενώ αντίθετα προχώρησε σε πολύ σκληρές παραχωρήσεις, σε σχέση με το κείμενο του Μαΐου, έχοντας μάλιστα χάσει και τρεις εβδομάδες, σημαντική περίοδο για μία οικονομία που παλεύει να σταθεί στα πόδια της.

Στην Πειραιώς επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τον προηγούμενη μήνα ψήφισε ένα πολύ σκληρό πακέτων μέτρων, το οποίο τότε χαρακτηρίζει μάλιστα ως «διαβατήριο» για τη ρύθμιση του χρέους. Τελικά ένα μήνα μετά, έμειναν τα δυσβάσταχτα μέτρα στους έλληνες πολίτες και η όποια διευθέτηση του χρέους μετατέθηκε για το τέλος του προγράμματος, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που ακολούθησε την συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών.

Τεράστιο ζήτημα εγείρεται, σύμφωνα με γαλάζια στελέχη και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η Ελλάδα έχει αποδεχτεί πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και από το 2023-2060 πλεονάσματα 2% και πάνω. Με άλλα λόγια περιγράφεται μια λιτότητα διάρκειας 43 χρόνων. «Ποια οικονομία μπορεί να αντέξει μία τέτοια συμφωνία;» αναρωτιούνται στη ΝΔ που επισημαίνουν και την πολύ χαμηλή δόση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, από τα 8,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα σε δόσεις, μόλις τα 800 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, στοιχείο που αποδυναμώνει την προσπάθεια ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Αν κάποιος διαβάσει προσεχτικά το κείμενο της συμφωνίας θα δει ότι δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι τα όποια μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους παραμένουν αόριστα, ασαφή και όπως τονίζεται θα εξειδικευτούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία παράγραφος της συμφωνίας, όπου γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές μέχρι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, όταν και θα λάβει υποστήριξη από το eurogroup προκειμένου να κάνει την κίνηση εξόδου προς τις αγορές.

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από μια προσεχτική ανάγνωση, το ανακοινωθέν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα προϊόν έντονων διεργασιών και ισορροπιών, το οποίο αφήνει ικανοποιημένους τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Wolfgang Schaeuble.

Από τη μία πλευρά, ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και από την άλλη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μεταθέτει όλη τη συζήτηση για μετά το τέλος του προγράμματος, άρα για μετά το τέλος των γερμανικών εκλογών.

Πρόκειται για μία κατάσταση win win μεταξύ Τσίπρα – Schaeuble, αφού και οι δύο βγαίνουν κερδισμένοι. Μοναδικός χαμένος η ελληνική οικονομία και οι επόμενες γενιές, αφού προφανώς και θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην προσπάθεια να πιάσουν υψηλά πλεονάσματα. Όπως μάλιστα μεταφέρουν γαλάζιες πηγές, ο κ. Τσίπρας μπροστά στην εμμονή του να παραμείνει στην πρωθυπουργία δεν δίστασε να υποθηκεύσει τη χώρα, με μοναδικό αντάλλαγμα αόριστες διατυπώσεις.

Γιάννης Τρουπής

Φωτογραφία SOOC

liberal.gr