Τροία: Ισχυρότεροι οι σεισμοί από τον Τρωικό Πόλεμο

Τα αρχαία τείχη της Τροίας βλάφθηκαν πολύ περισσότερο από τους σεισμούς, παρά από την δεκαετή πολιορκία κατά τον Τρωικό πόλεμο, λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Ρουστέμ Ασλάν. Εντυπωσιακή διαπίστωση, έστω και αν ακόμη ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο τρωικός πόλεμος συνέβη – πολλώ δε μάλλον να μιλήσει για δεκαετή πολιορκία. Αλλά οι Τρώες, έπαιρναν μαθήματα από όσα τους συνέβαιναν. Και έτσι βελτίωναν κατά πολύ τις οχυρώσεις τους ανά τους αιώνες.

Η συζήτηση για τον σεισμό ήρθε στην επιφάνεια μετά τους μεγάλους σεισμούς της δικής μας Λέσβου και του τουρκικού Καράμπουρουν, που βρίσκεται κοντά στη Σμύρνη, τον τελευταίο καιρό. Τα ευρήματα των αρχαιολόγων στην ανασκαφή, βεβαιώνουν πως οι σεισμικές δονήσεις ήταν από τα κυρίαρχα στοιχεία που ελάμβαναν υπόψη τους οι μηχανικοί- αρχιτέκτονες πριν από μερικές χιλιετίες.

Εχοντας λάβει στα σοβαρά την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, τα τείχη του 1700 π.Χ. οπότε και η Τροία είναι στο απόγειό της χτίστηκαν με ειδικά μέτρα για ενδεχόμενους σεισμούς. Χάρη σε αυτά τα μέτρα, η οχύρωση έχει επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, σύμφωνα με τον Ρουστέμ Ασλάν,

Η πρώτη κατοίκηση στο σημείο όπου αναπτύχθηκε η πόλη, έλαβε χώραν περί το 3000 π.Χ. ενώ η πόλη υπήρχε μέχρι το 500 μ.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε μετά από μεγάλο σεισμό. Με μικρά διαλείμματα, βεβαίως, λόγω πολέμων ή φυσικών καταστροφών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και είναι μέχρι σήμερα, ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Είναι χτισμένη επάνω όχι σε ένα, αλλά σε δύο ενεργά ρήγματα που «ζωντανεύουν» μέχρι τις μέρες μας.

Παρά τα μέτρα, συχνά μεγάλα προβλήματα αναφύονταν. Ο καθηγητής Ασλάν, λέει πως στην Τροία VI, δηλαδή την Τροία που έγινε – αν έγινε – ο τρωικός πόλεμος, τα τείχη καταστράφηκαν από σεισμό. Όχι όμως κοντά στην εισβολή των Ελλήνων, αλλά 150 χρόνια πριν, το 1300 π.Χ.

Ποιο ήταν το μυστικό τους; Η ειδική κατασκευή. Τα τείχη χτίζονταν με ειδικό σύστημα και με κλίση, ώστε να μειώνονται οι καταπονήσεις από τα σεισμικά φορτία. Επίσης, ρόλο έπαιξαν τα προτειχίσματα, που στήριζαν το τείχος.

Σε κάθε περίπτωση, η οχύρωση της πόλης ήταν πολύ ισχυρή, όπως μαθαίνουμε από την «Ιλιάδα» του Ομήρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι οι Ελληνες δεν κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη παρά το ότι την πολιόρκησαν – έστω στον μύθο – επί δέκα χρόνια και ότι το τέχνασμα του Οδυσσέα με τον Δούρειο Ιππο, έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Οι καθηγητές Μουσταφά Σεβίμ, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος της Τροίας (Troia Vakfi), Ρουστέμ Ασλάν, διευθυντής ανασκαφών στην Τροία και οι δρ. Νασί Χασανεφέντι και Σουλεϊμάν Μποντούρ, μέλη του Ιδρύματος, ταξίδεψαν στην Αθήνα, καλεσμένοι από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Ι.Μ.Κ.) και το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕ.ΔΡΑ.) Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ιδρυμα Κακογιάννη, με συντονιστή τον Γιάγκο Ανδρεάδη, ο δρ Ασλάν παρουσίασε, ανάμεσα σε άλλα, το μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στην Τροία. Το μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2018.

Ο δρ Ασλάν είναι επικεφαλής των ανασκαφών. Όπως είπε, αυτό τον καιρό σκάβουν σε χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου δεν υπήρχαν κτήρια και διατηρούνται στρώματα της Εποχής του Χαλκού, δηλαδή της εποχής του Τρωικού Πολέμου. Παρόλα ταύτα, όπως συνέβη και με τους προηγούμενους ανασκαφείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Ερρίκος Σλήμαν και ο Μάνφρεντ Κόρφμαν, αν και έχουμε ενδείξεις πολλών μικρών επιδρομών, δεν έχουμε ακόμα ένδειξη ενός μεγάλου πολέμου.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται και τώρα θα ξεκινήσει και η συνεργασία με τη χώρα μας. Ο κ. Ανδρεάδης, που είχε και την ευθύνη της  εκδήλωσης, πρότεινε να παρουσιαστεί στο ρωμαϊκό θέατρο της Τροίας η τραγωδία του Ευριπίδης «Τρωάδες» από Ελληνες καλλιτέχνες. Επίσης, ο καθηγητής Γεώργιος Κορρές, που γνωρίζει άριστα τα περί Σλήμαν, δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει σε ένα κοινό πρόγραμμα.

Αγγελική Κώττη

liberal.gr