Γιαννουσάκης: Κινδυνεύω στη φυλακή – Ο συγκρατούμενος Ψωμιάδης βρέθηκε νεκρός

Είπε ότι έχει δεχθεί δύο επιθέσεις, η μία εκ των οποίων με μαχαίρι

Είπε ότι δεχόταν πιέσεις να εμπλέξει τον Μαρινάκη στην υπόθεση «Noor 1» – Τους έχω καταγράψει όλους και θα τους ξεσκεπάσω, δήλωσε – Διαβάστε τι κατήγγειλε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στα δικαστήρια Πειραιά, βρέθηκε σήμερα ο καταδικασθείς πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης με το πλοίο «Νoor 1» τον Ιούνιο του 2014, επιχειρηματίας Ευθύμης Γιαννουσάκης, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Ο Γιαννουσάκης μεταφέρθηκε στα δικαστήρια Πειραιά από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται προσωρινά, συνοδεία πάνοπλων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αιτών υποστήριξε στο δικαστήριο ότι, όσο παραμένει έγκλειστος στον χώρο των φυλακών, εξακολουθεί να κινδυνεύει ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, ενώ, περιγράφοντας τους κινδύνους, υποστήριξε ότι έως σήμερα έχει δεχθεί δύο επιθέσεις, εκ των οποίων η μία με μαχαίρι.

Προσέθεσε ότι, όταν ήταν αρχικά στις φυλακές Κορυδαλλού πριν τη μεταφορά σε Αυλώνα και Χαλκίδα, κάποιοι έγκλειστοι του έδειξαν φωτογραφία του παιδιού του να πηγαίνει στο σχολείο, ενώ πρόσφατα υποστήριξε ότι η σύζυγός του εντόπισε ύποπτες κινήσεις ατόμων σε παρακείμενη κατοικία έξω από το σπίτι όπου διαμένει.

Επίσης, τόνισε ότι το προφίλ της συζύγου του στο Διαδίκτυο, βάσει συγκεκριμένης εφαρμογής που έχει η ίδια κατεβάσει φέρεται ότι παρακολουθείται από Τούρκους, κάτι το οποίο έχει ήδη καταγγελθεί στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ο κ. Γιαννουσάκης ανέφερε εξάλλου ότι, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει μυστικές καταθέσεις, που κατονόμαζε τους τρεις χρηματοδότες του φορτίου, προκειμένου να έχει την απολαβή των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου αυτές πότε δεν χρησιμοποιήθηκαν πρωτόδικα.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο αξιωματικός ανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού, τον πίεζαν να εμπλέξει συγκεκριμένο εφοπλιστή (σ.σ. εκτιμάται ότι εννοεί τον κ. Μαρινάκη) στην υπόθεση και παρά το γεγονός ότι τους είχε δώσει πληροφόρηση για άλλη υπόθεση μεταφοράς φορτίου ηρωίνης, που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε.

Τους έχω καταγράψει όλους και θα τους ξεσκεπάσω, δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά στις φυλακές, είπε ότι δεν έχει σχέση με τον εκβιασμό, αλλά ό,τι έκανε, το έκανε από υπερβάλλοντα ζήλο.

Ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Πειραιά πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Μ. Γιαννουσάκη.

«Αν είναι πράγματι στόχος, θα αποτελεί εξίσου στόχο κι αν αφεθεί ελεύθερος» υποστήριξε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας στο αίτημα του κ. Γιαννουσάκη.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θα αποτελεί εξίσου στόχο αν αφεθεί ελεύθερος. Με ποιο τρόπο θα διαχειρίζεται, όπως λέει, ο ίδιος τη σωματική του ακεραιότητα; Πιστεύω ότι υπάρχουν εκβιασμοί, άτομα που ενδεχομένως δεν θέλουν να πει κάποια πράγματα, είναι όμως αντικείμενο διερεύνησης» τόνισε.

«Πιστεύω ότι δεν θα έχει δυνατότητα να εξασφαλίσει ο ίδιος καλύτερες συνθήκες για σωματική του ακεραιότητα από αυτές που του διασφαλίζει φυλακή. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ο Γιαννουσάκης θα είναι εξασφαλισμένος αν πείτε αποφυλακίζεται. Τα κυκλώματα που τον εκβιάζουν έχουν τη δυνατότητα χωρίς αναστολές να απαξιώσουν ανθρώπινη ζωή του ιδίου και της  οικογένεια του. Εύχομαι στον κ. Γιαννουσάκη να έχει καλύτερη μεταχείριση, αν έχει στοιχεία να τα αξιοποιήσει για τον ίδιο και την οικογένεια του και να έχει καλύτερη τύχη. Πιστεύω ότι δεν κινδυνεύει στο χώρο που φυλάσσεται» τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο ο Μ. Γιαννουσάκης επανέλαβε τις καταγγελίες του.

Γιαννουσάκης :  Οι άνθρωποι, το σύστημα με κυνηγούν γιατί τα έχω βάλει με το παρακράτος, ούτε την ασφάλεια μου, ούτε τη αξιοπρέπεια μου μπορούν να εγγυηθούν(…)Όσο καιρό είχα δώσει τους χρηματοδότες δεν άνοιγε μύτη, τώρα που έδωσα το παρακράτος με φυλούν 30 αστυνομικοί: Ακόμη και για μα μην βάλω αλεξίσφαιρο υπογράφω χαρτί. Δέχθηκα δυο επίθεσεις στις φυλακές (…)Σήμερα το πρωί ο συγκάτοικος βρέθηκε νεκρος (σσ Παύλος Ψωμιάδης).

Πρόεδρος : Γίνεται έρευνα από τις φυλακές για αυτά;
Γιαννουσάκης : Δεν μπορώ να γνωρίζω.
Πρόεδρος : Γιατί δεν ασχολήθηκε αφού υπήρχε αναφορά (σσ για την απόπειρα ανθρωποκτονίας);
Γιαννουσάκης : Ο γιατρός και ο αστυνομικός το έγραψε στο βιβλίο.
Πρόεδρος : Γνωρίζετε αν η φυλακή παρενέβη αυτεπάγγελτα;
Γιαννουσάκης: Αυτός ο άνθρωπος που μου επιτέθηκε εκτελεί συμβολαία θανάτου.

Πρόεδρος: Αναφέρθηκατε στο θάνατο του Παύλου Ψωμιάδη. Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο;
Γιαννουσάκης: Σαφέστατα, δεν το αποκλείω να είναι τυχαίο, δεν έχω κανένα στοιχείο ότι δεν είναι

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη στη σύζυγο του στο σπίτι τους τον Οκτώβριο του 2016 όταν είδε κάτι “σκιές” και τρόμαξε ενώ τόνισε ότι το προφίλ της στο διαδίκτυο το παρακολουθούν Τούρκοι.

Προεδρος: Δεν ενδιαφέρει δικαστήριο τι έχει γίνει…
Γιαννουσάκης: Οι επιπτώσεις που έχω από εκβιασμούς έχουν σχέση και με ασφάλεια μου. Μου λέει ο Χριστοφορίδης στη συνομιλία θα σε πετάξουν στα σκούπιδια (σ.σ. διαβάζει αποσπάσματα). Μου πιστοποιεί ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου, ότι με κρατάει με νύχια και δόντια στην Αυλωνα και αν φύγω να τον πάρω. Τo γνωρίζει ο Χριστοφορίδης ότι έχω δώσει πληροφορίες και υπάρχει κίνδυνος για ζωή μου.Εγώ όταν αποφάσισα να ταχθώ υπέρ των άρχων, έπεσε στην αντίληψη μου υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών μεγάλη, 20 τόνων. Αν γράψουν τα ονόματα των εμπλεκομένων δε θα βγάλω εβδομάδα…Έβαλα συγγενικό μου πρόσωπο να πήγαινε σε ραντεβού, σε κάθε συνάντηση γινόταν κατάθεση, to λιμενικό μου παρείχε και καράβι. Ήταν δουλειά που είχε προχωρήσει, κάποια στιγμή μετέφεραν ναρκωτικά με άλλο καράβι. Το λιμενικό ξέχασε την αυτήν την δουλειά μου λέει o Χριστοφορίδης σε πήραν χαμπάρι. Όταν του λέω τι έγινε, μου είπε: “Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αυτή η δουλειά αλλά μόνο o Μαρινάκης”. Μου είπε αν ποτέ αποκαλύψεις αυτό να ξέρεις ότι θα φύγουν μυστικές σου καταθέσεις στους εμπόρους. Αυτός ήταν ο βασικός εκβιασμός. Αυτά λέει Χριστοφορίδης… Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε στο Σκάι κρυφή μου καταθέσω για εξτε. Όχι τη ζωή μου δεν μπορούν να προστατέψουν αλλά ούτε ένα ανεμιστήρα να μου παρέχουν. Αν αυτή η πληροφορία έχει πάει στους εμπόρους των ναρκωτικών ούτε την εβδομάδα δε θα βγάλω. Βγάζουν τις μυστικές μου καταθέσεις τη μια μετά την άλλη. Όταν ανοίξω στοιχεία του 2015 τι συνέβη με Κοτσώνη θα χάσουν και άλλοι ύπνο τους και άλλοι μισοί. Είχε δώσει το 2014 το λογαριασμό στη Σκαλπου (σσ την ανακρίτρια ) αλλά επειδή δεν ήταν δικαιούχος ο Μαρινάκης δεν εκαναν δικαστική συνδρομή, έκαναν μόνον για την Arab waves. Το κατάθεσα και στην Αλβανού.

Προεδρος : τι λόγους έχει ο Χριστοφοριδης; ένας λιμενικός είναι;

Γιαννουσάκης : Έχει την άποψη ότι εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που θέλει να βάλει φυλακή Μαρινάκη. Ο Χριστοφοριδης με είχε απόλυτα εξαρτώμενο και όργανο του. Δεν έχω δικαίωμα να κάνω πόλεμο με κανέναν, μου είπε είσαι απόλυτο όργανο μου. Όταν του είπα τι γίνεται με αυτοκίνητα που έχουν κατάσχεσει και αποδώσει δικαστήριο, μου λέει Γιαννουσακη εσυ δεν έχεις τίποτα. Έχουν τρακάρει το αυτοκίνητό μου. Η μόνη δυνατότητα που είχα ήταν η ηχογραφηση. Ο  Κοντονής λέει για όψιμες καταγγελίες στη Βουλή. Βάζει μπροστά μόνο το νομικό ανάχωμα, το ηθικό ανάχωμα δνε μπορεί να το βάλει; (…)Οι εκβιασμοί που δέχθηκα είναι άμεσα συνδυασμένοι με την προσωπική μου ασφάλεια. Εγώ θα το πάω μέχρι τέλους. Έβαλα συνομιλίες που αφορούν μηνύτηρια αναφορά μου. Δυο χρόνια κατάφερα να παίζω ένα ρόλο. Όπως θα ακούσετε  στις συνομιλίες ο Χριστοφορίδης μου τα έδινε απλόχερα χωρίς να τα ζητάω, μου τα δίνανε αν ήθελα θα τα είχα πάρει. Ο κίνδυνος ο δικός μου είναι πολλαπλός και πολυεπίπεδος. Εμένα η αξιοπιστία μου και ασφάλεια μου εξαρτάται από εσάς. Δεν πρέπει όλη η Ελλάδα να ακούσει τι έγινε εκείνο βράδυ, δεν γίνεται να γίνεται ένας πολιτικός μονόλογος στη πλάτη μου.
Πρ Σας επαναλαμβάνω αυτά δεν αφορούν.Τα συνδέεται με κίνδυνο;
Γιαννουσάκης : Ναι γιατί μου λέει ότι πρέπει να κανείς εχθρό, είτε κυβερνήση, είτε Μαρινάκη. Δε λέω ότι κινδυνεύω από αυτούς αλλά θα με εκθέσουν σε αυτούς που συνδέονται με εμπόρους ναρκωτικών. Έδωσα στη Dea κατάθεση. Καταλαβαινετε πόσο κινδύνευω; Δεν υπάρχει φυλακή για μένα.

Προεδρος : Η Πολιτεία όλα μπορεί να τα κάνει
Γιαννουσάκης : Έχει ονομαστεί σε όλη Ελλάδα ότι έχω δώσει χρηματοδότες και έχει καταγγείλει κρατικούς λειτουργούς.
Να κάνω αναφορά για επαφή με Καμμένο;

Προεδρος :  Σας επαναλαμβάνω αυτά είναι εκτός θέματος

Γιαννουσάκης :  Δε ζητάω πουθενά μεσολάβηση, ζητάω να φτάσω ζωντανός στο δευτεροβάθμιο δικάστηριο.
Το βράδυ που με πήρε τηλέφωνο ο Καμμένος δεν πήρε γιατί ζήτησα εγώ αλλά γιατί αρνήθηκα να δώσω κατάθεση. Είχαν βάλει προμετωπίδα Τριανταφυλλόπουλο(….)Δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλα μα όλα τα υπονοούμενα κατά του Μαρινάκη είναι σε δυο μονο δημοσιογράφους και συγκεκριμένους;  Με υποχρεώσαμε να αφήνω ανοικτό ενδεχόμενο ενοχής του Μαρινάκη, το έκανα για να μπορέσω να τους ηχογράφησω(….) Εχω κι άλλες συνομίλιες, αύριο θα ανέβουν στο διαδικτυο.

***

Γιαννουσάκης : Εγώ έχω πει ότι εκφραστής όλων αυτών ήταν λιμενικός, εγώ αν δεν είχα αρνηθεί καταθέση δε θα εμφανιζόταν ο Καμμενος. Δηλαδή το προστάτεψτε με είναι μόνο δώσε τον Μαρινάκη.Η ασφάλεια μπήκε και αν συνέχεια αφαιρέθηκε από την οικογένεια μου, όταν αρνήθηκα να δώσω τον Μαρινάκη.

Η εκδίκαση συνεχίζεται στις 10 Ιουλίου 2017.

protothema.gr