Αποκλειστικό: Κρυφές εντολές μέσω κινητών σε αστυνομικούς για επεμβάσεις σε VIP εκδηλώσεις

Ενεργήστε 113 (δηλαδή, πάρτε τηλέφωνο) είναι η αστυνομική εντολή που ακούγεται σε ποσοστό 50% από το Κέντρο Διαβιβάσεων της Αστυνομίας.

Ουσιαστικά, αυτό είναι το ποσοστό των «κουφών» εντολών που δέχονται επικεφαλής αξιωματικοί, πληρώματα περιπολικών και αναβάτες αστυνομικών μοτοσικλετών προκειμένου να… συνδράμουν σε παρουσιάσεις βιβλίων, κομματικές συγκεντρώσεις, δεξιώσεις, γεύματα εργασίας, αθλητικά ξεφαντώματα και χατίρια!

Με αυτόν τον τρόπο, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η αστυνόμευση γίνεται «αόρατη» στην Αττική, αυξάνεται η εγκληματικότητα και αποφεύγονται οι κίνδυνοι ευθυνών των εντολέων σε περίπτωση «στραβής», εξαιτίας των ακαταχώριστων διαταγών μέσω κινητών! Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής συγκέντρωσε ένα μέρος αυτών των «κινητών» διαβιβάσεων, που έχουν δοθεί το τελευταίο τρίμηνο, σημαντικό δείγμα των «πολιτικών πάρεργων», στα οποία σπαταλούνται οι λιγοστές αστυνομικές δυνάμεις.

«Δεν δυνάμεθα»

Τις περισσότερες φορές οι αστυνομικοί που λαμβάνουν αυτές τις τηλεφωνικές εντολές τις εκτελούν υπό το φόβο συνεπειών, υπάρχουν όμως και κάποιοι που έχουν το σθένος της αντίδρασης και απαντούν διπλωματικά: «Δεν δυνάμεθα». Σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν υπάρξει περιστατικά για τα οποία έχουν καταλογιστεί ευθύνες σε αστυνομικούς που έλαβαν τηλεφωνικές διαταγές, όχι όμως και σε αυτούς που τις έδωσαν.

Περιπολικά της Αμεσης Δράσης, ΟΠΚΕ και ομάδες ΔΙ.ΑΣ., αντί να κινούνται στους τομείς ευθύνης τους, λαμβάνουν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές εντολές από επικεφαλής αξιωματικούς της ΓΑΔΑ να κινηθούν εκτός τομέα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα… Αυτές οι εντολές, σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, είναι εκτός σχεδιασμού αστυνομικών επιχειρήσεων ή περιπολιών και αφορούν έκτακτα γεγονότα, που σχετίζονται με κινήσεις, ενέργειες και παρουσίες, κυρίως πολιτικών προσώπων, στελεχών της κυβέρνησης και επωνύμων.

Γενικότερα, στις υπηρεσιακές εντολές επέμβασης των ΟΠΚΕ και ΔΙ.ΑΣ. για πάρεργα… δημοσίων σχέσεων, αποφεύγεται ο ασύρματος για τη διαβίβασή τους, καθώς καταγράφονται, και γι’ αυτό δίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων. Με αυτόν τον τρόπο, όπως καταγγέλλουν αστυνομικοί, σε περιπτώσεις κρίσιμων περιστατικών δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης αυτών των «κουφών» εντολών στο σχηματισμό δικογραφιών ή ένορκων διοικητικών εξετάσεων. Σημειώνεται ότι μέσω τηλεφώνων δέχονταν εντολές οι αστυνομικοί που συμμετείχαν σε συμπλοκές με σκληρούς κακοποιούς έπειτα από ληστεία σε γνωστή αλλαντοβιομηχανία στην Κηφισιά και τη Μεταμόρφωση με τους επιβάτες μοτοσικλέτας.

Την περασμένη εβδομάδα αξιωματικός επόπτης αναζητούσε τις δυνάμεις που περιπολούσαν στην Αθήνα και τις βρήκε στην Αρχιεπισκοπή, στο Μουσείο Μπενάκη και την Αίγλη Ζαππείου…

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαβίβασης τηλεφωνικών εντολών καταγράφηκε στην επίθεση «μασκαράδων», που εκδηλώθηκε με τις ρίψεις βομβών μολότοφ και αντικειμένων, τον περασμένο Φεβρουάριο, εναντίον των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Η δικαιολογία και το πρόσχημα που παραθέτουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαβίβαση εντολών μέσω κινητών τηλεφώνων είναι το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα διαβιβάσεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος… υποκλοπής από παράνομους, ή ο ασύρματος δεν έχει σήμα…

elas dias

 

Ανθολόγιο «κουφών» διαταγών

Περισσότερες από 30 εντολές που δέχθηκαν αστυνομικοί, το τελευταίο τρίμηνο, μέσω κινητών αλλά και από το Κέντρο Διαβιβάσεων συγκέντρωσε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και αφορούσαν σε «πολιτικά πάρεργα».

Μερικές από τις «κουφές» και «εκκωφαντικές» εντολές είναι οι παρακάτω:

● 22/4/2017 10:00 εντολή Α-51 Δ101-1 στο ξενοδοχείο, συνέδριο ΠΑΣΟΚ.
● 2/5 10:30 εντολή Α-52 Δ403-1 Μεσολογγίου και Μαυρομιχάλη Καμίνια λόγω εγκαινίων γραφείων και παρουσία υπουργού.
● 2/5 14:30 κανάλι μέτρων Δ104-1 ξενοδοχείο, εκδήλωση ΠΑΣΟΚ.
● 2/5 20:30 εντολή Α-51 μέσω μέτρων μία ομάδα Σταδίου, βιβλιοπωλείο, παρουσία κ. Ολγας Γεροβασίλη.
● 5/5 22:10 εντολή Α-50 μέσω αλλαγάρχη Α.Δ. Δ101-4 Σκουφά και Δελφών, μετάβαση Αλέκου Φλαμπουράρη.
● 6/5 10 10:50 εντολή Α-51 Δ102-1 Αθηνάς και Βλαχάβα, λόγω επίσκεψης κ. Σταύρου Κοντονή.
● 6/5 17:40 εντολή Α-50 μέσω μέτρων Δ109-1 Φειδιππίδου 31, γραφεία ΟΝΝΕΔ, λόγω παρουσίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
● 9/5 19:00 Α-52 Δ104-2 ξενοδοχείο, λόγω ομιλίας Γιώργου Παπανδρέου.
● 12/5 15:45 εντολή Α-53 Δ111-1 Μέγαρο Μουσικής, λόγω συνεδρίου παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη.
● 13/5 12:45 εντολή Α-50 Δ117-1 Αλκμήνης, λόγω παρουσίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
● 14/5 11:00 εντολή Α-52 Δ101-1, ξενοδοχείο, παρουσία Φώφης Γεννηματά.
● 19/5 10:18 εντολή Α-50 μέσω μέτρων Δ101-2, Αίγλη Ζαππείου, συνέδριο Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, παρουσία Ευάγγελου Βενιζέλου
● 30/5 19:00 κανάλι μέτρων Δ103-4 Κεραμεικού 46, εκδήλωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
● 31/5 17:25 Α-52 Δ 102-1 Αιόλου 82-84, Μέγαρο Καρατζά, παρουσίαση βιβλίου, μετάβαση επισήμων.
● 7/6 19:45 εντολή Α-52 Δ 109-1 Καραολή Δημητρίου 36 Βύρωνας, εκδήλωση ΠΑΣΟΚ, παρουσία Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
● 9/6 17:30 εντολή Α-51 Δ101-1 Πειραιώς 254, Θέατρο Ελληνικού Κόσμου, παρουσία υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
● 12/6 18:00 εντολή Α-52 Δ110-1 Πιερράκου 31, Ζωγράφου, γραφεία Ν.Δ. Ζωγράφου, παρουσία Γεράσιμου Γιακουμάτου, και Δ 209-1 Λυκούργου 3 Σινέ Αβάνα, παρουσία Κωστή Χατζηδάκη, εκδήλωση, ενώ ίδια μέρα στις 19:00 Δ206-1 Λύτρα 28, Π. Ψυχικό, πρεσβεία Ρωσίας, εκδήλωση και Δ215-1, Θεμιστοκλέους 2, Κηφισιά, εκδήλωση, Δ102-4, βιβλιοπωλείο επιτήρηση, και 23:30 κανάλι μέτρων Δ302-1, επιτήρηση νυχτερινού κέντρου διασκέδασης «Frangelico» για μετάβαση ομάδας Παναθηναϊκού.

* Οπου «Α-50-51-52 ή 53» οι εκάστοτε ανώτεροι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που διαβίβαζαν τις εντολές και όπου «Δ» και αριθμητικό μέρος, οι κωδικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ., οι οποίες αναλάμβαναν την εκτέλεσή τους.

«Επιβεβαιώνω το ρεπορτάζ σας»

Είναι ένα «κρυφό» και «ένοχο» μυστικό, που όλοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν

Για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στη διαβίβαση εντολών και τη χρησιμοποίηση αστυνομικών δυνάμεων εκτός τομέων περιπολίας τους, ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ., Βασίλης Ντούμας, δηλώνει: «Επιβεβαιώνω απόλυτα το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, αφού με “υψηλές” προφορικές εντολές οι υπηρεσίες που έχουν απομείνει να περιπολούν ανάμεσα στους απλούς πολίτες και τις περιουσίες τους παρεκκλίνουν του τομέα τους και περιφρουρούν δραστηριότητες υψηλά ιστάμενων προσώπων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εξόδους διασκέδασης, γεύματα εργασίας κ.λπ. Η τακτική αυτή αποδεκατίζει τις ομάδες αστυνόμευσης χωρίς επίσημη καταγραφή, ικανοποιώντας πολλές φορές και προσωπικές εξυπηρετήσεις. Σε ό,τι αφορά την καθιερωμένη πλέον διαβίβαση αντί του ασυρμάτου, διαμέσου των κινητών τηλεφώνων, αποτελεί πλέον “κρυφό” και “ένοχο” μυστικό, που όλοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν. Ιδιαίτερα, δε, σε κρίσιμες επιχειρήσεις όπου ελλοχεύουν οι κίνδυνοι ευθυνών οι διαβιβάσεις από πάνω προς τα κάτω γίνονται με κινητά χωρίς να καταγράφονται πουθενά. Αλλοθι αποτελεί το απαρχαιωμένο και αναλογικό σύστημα διαβιβάσεων της ΕΛ.ΑΣ. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αρχηγός και όλη η υπόλοιπη ηγεσία είναι λεπτομερώς και από εμάς πληροφορημένοι».

Παναγιώτης Σπυρόπουλος 

pspyropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής