Τα 8,5 δισ. του ESM και οι δύο δόσεις για οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες

Πώς θα δοθεί το 1,6 δισ. ευρώ – Αυστηροί όροι και διαδικασίες

Ιδιαίτερα αυστηροί όροι και διαδικασίες συνοδεύουν την εκταμίευση του ποσού του 1,6 δισ. ευρώ από τη συνολική δόση του 8,5 δισ. που ενέκρινε το Eurogroup και αναμένεται να καταβληθεί την Παρασκευή.

Αυτό το 1,6 δισ. αφορά στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, πρόκειται για δύο υποδόσεις των 800 εκατ. ευρώ η καθεμία, η πρώτη εκ των οποίων αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκεήυή από τον ESM μαζί με το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για την εξόφληση δημόσιου χρέους που λήγει τον Ιούλιο.

Η έγκριση της δεύτερης υποδόσης τοποθετείται από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Ο ESM με αφορμή την τηλεδιάσκεψη δημοσιοποίησε κείμενο στο οποίο προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηροί όροι και διαδικασίες για την εκταμίευση των ποσών που προορίζονται για την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, οι οποίες ξεπερνούν σήμερα τα 5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο ΕΣΜ ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό, ο οποίος προορίζεται μόνο για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η εκταμίευση του ποσού αυτού θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα έχει διαθέσει για εξόφληση ιδιωτών τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων που είχε πάρει για τον σκοπό αυτόν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το 2016.

Η δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο και μετά θα καταβληθεί επίσης τμηματικά και ανάλογα με τον βαθμό εκταμιεύσεων ίδιων πόρων του ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα πρέπει να διατίθεται 1 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για να εκταμιεύονται 2 ευρώ της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται ρητά ότι αν το ελληνικό Δημόσιο δεν καταφέρει ώς και την 31η Οκτωβρίου να εισπράξει τα ποσά των δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, τότε τα όποια υπόλοιπα υπάρχουν στον συγκεκριμένο λογαριασμό θα χαθούν.

tovima.gr