Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στο ζεύγος Παπαντωνίου για το πόθεν έσχες του 2010

Κακουργηματική δίωξη στο ζεύγους Παπαντωνίου για την πώληση του σπιτιού στη Σύρο

Απαγγέλθηκε κατηγορία και σε βάρος δύο υπαλλήλων της ΔΟΥ Κηφισιάς

Κακουργηματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της ψεύδους βεβαίωσης ασκήθηκε σε βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, σχετικά με τις συνθήκες πώλησης του πολυτελούς ακινήτου τους στη Σύρο.

Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς και, εκτός από το ζεύγος Παπαντωνίου, στρέφεται και κατά δύο υπαλλήλων της ΔΟΥ Κηφισιάς, στους οποίους απαγγέλθηκε κατηγορία για ηθική αυτουργία στο κακούργημα που βαραίνει το ζεύγος Παπαντωνίου, δηλαδή της ψεύδους βεβαίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, προέκυψε πως οι δυο κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΔΟΥ Κηφισιάς, ενώ ήταν σε θέση να δουν ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν χρέη προς το Δημόσιο, ωστόσο τους χορήγησαν παράνομα φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του να μπορέσουν να πουλήσουν το συγκεκριμένο ακίνητο το έτος 2016.

Κατά την έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκαν δόλιες ενέργειες, με σκοπό το ζεύγος Παπαντωνίου να αποκομίσει όφελος από την πώληση του ακινήτου.

Την έρευνα για τις συνθήκες πώλησης του πολυτελούς ακινήτου -την οποία είχε διατάξει η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη- διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούραε και Στέλιος Μανόλης.

Πλέον, η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς, ο οποίος αναμένεται να καλέσει σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και να αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στο ζεύγος Παπαντωνίου για το πόθεν έσχες του 2010

Αποφασίστηκε και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων – Καταδικάστηκαν όπως και πρωτόδικα  για την ανακριβή δήλωση  πόθεν έσχες

Βαριά «καμπάνα» όπως και πρωτόδικα αλλά και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, επέβαλε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στο ζεύγος Παπαντωνίου, κρίνοντας τους ένοχους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες το έτος 2010.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, άλλοτε ισχυρός υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και η σύζυγός του Σταύρουλα Κουράκου, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκαν στη δίκη δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους. Το ζευγάρι κατηγορείται πως δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση πόθεν έσχες τη κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο επέβαλλε με απόφασή του στο ζεύγος Παπαντωνίου ποινή φυλάκισης τεσσάρων (έκαστος), εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως. Παράλληλα, με την απόφαση επιβλήθηκε στο ζεύγος και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, όπως και πρωτόδικα. Έτσι, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του, συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν  περίπου 100.000 ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις από την πρωτόδικη απόφαση) για να μείνουν εκτός φυλακής.

Είχε προηγηθεί πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.
Είπε η εισαγγελέας στη σχετική τοποθέτησή της στο δικαστήριο: «Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία και αγνοείται. Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν,  ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγο της. Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο γιατί να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος; Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν. Οποιοδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει.Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι».

Από την πλευρά τους, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου αρνήθηκαν ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.
Όπως τόνισαν δια του πληρεξούσιου δικηγόρο τους, Τάσου Τριανταφύλλου πίστευαν ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να δηλώσουν στο Πόθεν Εσχες καθώς θεωρούσαν ότι αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαμε πλέον την κυριότητα τους.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης.Ο ελεγκτής επισήμανε πως σε όλες τις κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 μέχρι το 2010 που αφορούν την επίμαχη κατάθεση αποδεικνύουν ότι  υπήρξε μεθόδευση.
Στο δικαστήριο κατέθεσε δικηγόρος, οικογενειακός φίλος του ζευγαριού ο οποίος υποστήριξε ότι συμβούλευσε την κυρία Κουράκου να μεταφέρει τα χρήματα σε trust προκειμένου να περάσουν στα δυο παιδιά της από τον πρώτο της γάμο.

Τελικά το δικαστήριο πέρα από τις ποινές αποφάσισε και  τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού και συγκεκριμένα της επικαρπία του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στο γιο του ζευγαριού.

protothema.gr