Ληγμένα ποτά και παράνομα προφυλακτικά κατασχέθηκαν σε Ροδο, Κω και Ζάκυνθο

Εκατοντάδες χιλιάδες κουτιά με ακατάλληλα προφυλακτικά, εκατοντάδες συσκευασμένες αμπούλες αερίου γέλιου, χιλιάδες φιάλες με ληγμένα και ακατάλληλα για κατανάλωση αλκοολούχα και ενεργειακά ποτά, καθώς και πλήθος άλλων παράνομα διακινούμενων προϊόντων εντόπισαν και κατέσχεσαν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν σε τρία νησιά της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση, τη Ρόδο, την Κω και τη Ζάκυνθο.

Στη Ζάκυνθο οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν και δέσμευσαν συνολικά 132.000 τεμάχια προφυλακτικών, τα οποία δεν έφεραν ένδειξη καταλληλότητας, καθώς επίσης και εκατοντάδες συσκευασμένες αμπούλες αερίου «γέλιου» (laughing gas), επιμελώς κρυμμένες σε αποθηκευτικούς χώρους. Επιπλέον, στη Ρόδο εντοπίστηκαν από τους ελεγκτές 11.500 φιάλες και κουτιά μπίρας, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, των οποίων η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει ή θα έληγε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά, οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής και Αιγαίου, σε ελέγχους που διενήργησαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες:

● Κατέσχεσαν -σε επιχείρηση στη Ρόδο- περισσότερα από 71.500 τεμάχια εμπορευμάτων, με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ενδύματα, υποδήματα κ.λπ.). Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους ελεγκτές, η επιμέλεια με την οποία είχαν αποθηκευτεί τα παραποιημένα προϊόντα. Ειδικότερα, επρόκειτο για ένα αποθηκευτικό χώρο-λαβύρινθο, καθόσον υπήρχαν διάφοροι επιμέρους χώροι, οι είσοδοι των οποίων ήταν επιμελώς καλυμμένες πίσω από ντουλάπες-ράφια που μετακινούνταν με μηχανικό τρόπο. Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ανεπίσημων στοιχείων και τιμολογίων εισαγωγής, 2 Η/Υ και ένα tablet, προς επεξεργασία και αξιοποίηση. Συνελήφθη ένας Ελληνας υπήκοος. Διαφεύγουν τη σύλληψη ακόμη τρία άτομα. Ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ο έλεγχος διενεργήθηκε με τη συνδρομή υπαλλήλων του Τελωνείου Ρόδου και της Αστυνομίας.

● Κατέσχεσαν, σε παράνομο αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε επιχείρηση εμπορίας αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών στη Ρόδο, 2.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες δασμολογικές επιβαρύνσεις. Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 11.500 φιάλες και κουτιά μπίρας, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, των οποίων η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει ή θα έληγε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, βρέθηκαν χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων από τα μεταλλικά κουτιά και την αποκόλληση των αντίστοιχων ετικετών από τις φιάλες. Σε 2.000 από τα κατασχεθέντα κουτιά και φιάλες, οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων είχαν σβηστεί.

● Εντόπισαν, σε επιχείρηση εισαγωγής τουριστικών ειδών στην Κω, εργαστήριο επικόλλησης πλαστών σταμπών και ετικετών-σημάτων επώνυμων εταιριών, καθώς και τοποθέτησης πλαστών μεταλλικών σημάτων. Κατασχέθηκαν περισσότερες από 3.000 πλαστές στάμπες και 800 μεταλλικά σήματα επώνυμων εταιριών, καθώς και τα αντίστοιχα μηχανήματα. Περαιτέρω, στις αποθήκες της επιχείρησης, κατασχέθηκαν εμπορεύματα -περισσότερα από 7.500 τεμάχια- με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ενδύματα, γυαλιά ηλίου, πορτοφόλια, ρολόγια, υποδήματα, αρώματα-καλλυντικά κ.λπ.). Συνελήφθη ένας Ελληνας υπήκοος και οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέως Κω.

● Κατέσχεσαν, σε δύο καταστήματα εμπορίας τουριστικών ειδών, ιδιοκτησίας συγγενούς του ως άνω ελεγχόμενου, εμπορεύματα -περισσότερα από 1.500 τεμάχια- με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (τσάντες, υποδήματα, πορτοφόλια κ.λπ.). Συνελήφθη ένας Ελληνας υπήκοος και οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέως Κω.

● Κατέσχεσαν, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στη Ζάκυνθο, σε τρία καταστήματα εμπορίας τουριστικών ειδών και σε δύο εισαγωγικές επιχειρήσεις, εμπορεύματα -περισσότερα από 6.000 τεμάχια- με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ενδύματα, υποδήματα κ.λπ.), για τα οποία δεν επιδείχθηκαν σχετικά παραστατικά εισαγωγής και εμπορίας. Τα εμπορεύματα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα όπου και κατεστράφησαν.

● Δέσμευσαν, σε μία εκ των ανωτέρω εισαγωγικών επιχειρήσεων, 132.000 τεμάχια προφυλακτικών, τα οποία δεν έφεραν ένδειξη καταλληλότητας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ούτε και παραστατικά εισαγωγής. Απεστάλησαν δείγματα στον ΕΟΦ προκειμένου να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα αυτών για τη δημόσια υγεία.

● Κατέσχεσαν, σε δύο κέντρα διασκέδασης (μπαρ), εξοπλισμό και εκατοντάδες συσκευασμένες αμπούλες αερίου «γέλιου» (laughing gas), επιμελώς κρυμμένες σε αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, κατασχέθηκε λαθραία ποσότητα καπνού και ελήφθησαν δείγματα αλκοολούχων ποτών προκειμένου να σταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για χημικές αναλύσεις. Οι υπεύθυνοι των κέντρων διασκέδασης συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ζακύνθου. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν με τη συνδρομή υπαλλήλων του Τελωνείου Ζακύνθου και αστυνομικών υπαλλήλων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
gpalaitsakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου