Στο προσκήνιο ξανά οι αλλαγές στο Σύνταγμα αλλά και το δημοψήφισμα

Ανοίγει η συζήτηση παραμονές τις αξιολόγησης

Το χαρτί των αλλαγών στο Σύνταγμα τραβά τώρα από το συρτάρι η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ενόψει τρίτης αξιολόγησης, αλλά και να επιχειρήσει να φέρει στα μέτρα της το θεσμικό πλαίσιο. Ετσι, χθες διέρρευσαν από την Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της δημόσιας διαβούλευσης, τα οποία περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα σημεία που αναμένεται να προκαλέσουν τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, όπως η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, άλλα σημεία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η «απαγόρευση» των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια και την ύδρευση, ενώ μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει η απουσία από τις προτάσεις του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», εξάλλου, το σενάριο να θέσει η κυβέρνηση ακόμη και σε δημοψήφισμα τις τελικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος παραμένει πιθανό, αφενός για να βγει από τη δύσκολη θέση να πάρει αποφάσεις με πολιτικό (ή εσωκομματικό) κόστος. Αφετέρου για να παγιδεύσει την αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η αναθεωρητική διαδικασία απαιτεί την τελική ψήφιση των διατάξεων που προτείνονται προς αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή.

tovima.gr