«Ένα ακόμα ψέμα του κ. Τσίπρα για το ΕΣΠΑ», καταγγέλλει η ΝΔ

«Αντί στο κυβερνητικό επιτελείο να ανακαλύπτουν “επιτυχίες” βασισμένες σε φαντασιακούς υπολογισμούς, ας αντιμετωπίσουν, έστω και τώρα, την πραγματικότητα», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Δ.Ε.Θ., ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ενώ ωστόσο επιμένει σε μια ρητορική που αγγίζει τα όρια της παράλληλης πραγματικότητας στην οικονομία – δυστυχώς για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα – οι πραγματικοί αριθμοί είναι αμίλητοι.

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://cohesiondata.ec.europa.eu/ αναφέρεται πως στην Ελλάδα έχουν εισρεύσει 4,158 δις. ευρώ και κατά συνέπεια η χώρα κατατάσσεται 6η από πλευράς εισροής Κοινοτικών Πόρων. Και αυτή οφειλόμενη στην υψηλότατη προχρηματοδότηση – υψηλότερη ανάμεσα σε όλα τα Κράτη – Μέλη. Το χειρότερο όμως είναι, πως σε όρους ενδιάμεσων πληρωμών (interim payments), δηλαδή σε χρήματα που πραγματικά έφτασαν στην πραγματική οικονομία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 11η θέση.

Αντί, λοιπόν, στο κυβερνητικό επιτελείο να ανακαλύπτουν “επιτυχίες” βασισμένες σε φαντασιακούς υπολογισμούς, ας αντιμετωπίσουν, έστω και τώρα, την πραγματικότητα. Μόλις 5 από τις 24 προγραμματισμένες δράσεις του 2017 έχουν προκηρυχθεί, άλλες 4 εκκρεμούν από το 2016 και εκατομμύρια αναπτυξιακών πόρων λιμνάζουν σε ενδιάμεσα ταμεία. Αν δεν μπορούν, τότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι να φύγουν».

liberal.gr