Κυριάκος από ΔΕΘ: Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου

Δεν μπορώ να ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων – Όσο πιο γρήγορα εκλογές, τόσο καλύτερα για τη χώρα – Δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού- Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έχει φέρει, με υπογραφή των Τσίπρα – Καμμένου, ήδη τέταρτο μνημόνιο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μετά το 2018, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αμφισβητώντας ταυτόχρονα το βασικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, ότι θα υπάρξει “καθαρή έξοδος” στις αγορές. “Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος στις αγορές, όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε σκληρό πλαίσιο δημοσιονομικής” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επέμεινε στο αίτημά του για εκλογές, λέγοντας ότι “όσο πιο γρήγορα έλθει η αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα” και δεσμευόμενος ότι ο ίδιος θα επιδιώξει με αξιοπιστία και όπλο τις μεταρρυθμίσεις θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος που δέχθηκαν την επιλογή του κ. Τσίπρα να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, αντί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες” σημείωσε και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση βάζει τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση, επιμένοντας ο ίδιος στην πολιτική της μείωσης των φόρων. “Δεν θα ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ απευθύνεται σε όλο τον ελληνικό λαό και είναι χωρίς ταξικό πρόσημο υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης και αμφισβητώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των αδυνάτων, τόνισε πως η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα!

Αμφισβήτησε επίσης την “επενδυτική μετάλλαξη”, όπως είπε, του κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, δεν δεν ξέρει, δεν μπορεί, ούτε και θέλει να υλοποιήσει την πολιτική των επενδύσεων.

 

Αναφερόμενος στη μόλυνση του Σαρωνικού, επέμεινε ότι υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών και καθυστερημένης κινητοποίησης των αρχών και ζήτησε ξανά την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Πάνου Κουρουμπλή.

Εξήγγειλε αλλαγή της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εξασφαλίσει στις επόμενες εκλογές προεδρική πλειοψηφία, ώστε να αποφευχθεί μία νέα περιπέτεια με πρόωρες κάλπες το 2020 και αποκάλυψε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς στην κυβέρνηση, που θα συγκροτήσει μετά την εκλογική του νίκη.

Τέταρτο μνημόνιο
«Η κυβέρνηση κατηγορεί εμένα ότι δήθεν δεσμεύτηκα σε τέταρτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα, μείωση συντάξεων. Εχει δεσμεύσει τη χώρα σε αυστηρότατο πλαίσιο μέχρι το2022. Εγώ θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί θα προτείνω πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα πείσουμε τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή στρατηγική για τη χώρα. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή Τσίπρα Καμμένου».

Επενδύσεις
Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνησή του, είπε, θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις. «Έχω δεσμευθεί σε μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχω δεσμευτεί για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο». Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή, είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για έξοδο στις αγορές
Αν είχαμε καθαρή έξοδο, δεν θα χρειάζομασταν έγκριση για τα όποια αντίμετρα διαφημίζει ο κ. Τσίπρας. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια, Θα είχαμε πρόσβαση στις αγορές από το 2015. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Θεωρούν ότι λόγω των εκλογών δεν θα τους κυνηγάει το αποτύπωμα της πολιτικής τους. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε δύο μνημόνια.

Για το αίτημα εκλογών
Οσο πιο γρήγορα έλθει η αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα. Δεν περιοριζόμαστε όμως εκεί. Δεν είναι δουλειά μου να αναλώνω τον χρόνο μου κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση. Οι πολίτες γνωρίζουν το αποτύπωμα της πολιτικής Τσίπρα. Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, αλλά θα πείσουμε τους Ελληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Οι εκλογές είναι προϋπόθεση για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η γενιά των 360 ευρώ»
«Απευθύνομαι σε όλη την ελληνική κοινωνία η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα», τόνισε. «Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση για εμάς», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι μια πολιτική αλληλεγγύη ξεκινά από την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. «Το σημαντικό είναι να βρούμε στους ανθρώπους δουλειές και όχι επιδόματα. Μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις να αυξήσουμε  την πιθανότητα να πάρουν ξανά την ζωή τους στα χέρια τους», τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η γενιά των 360 ευρώ. Αυτό έχει την σφραγίδα του κύριου Τσίπρα. Το αν είναι κοινωνικά ευαίσθητος το απαντούν τα δεδομένα», τόνισε.

Για ΔΑΠ
Απαράδεκτες οι πρακτικές. Αμεση η αντίδραση της ΝΔ. Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στην εκλογή πρυτάνεων. Δεν είναι δουλειά τους. Γιατί μέσω της συμμετοχής τους στο παρελθόμ γεννήθηκαν πελατειακές σχέσεις. Αλλάζει και ο ίδιος ο ρόλος της ΔΑΠ. Η ΔΑΠ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε εκλογές που αποξενώνουν τους πολλούς. Να υπάρχει εθνικό συμβούλιο φοιτητών που θα συμμετέχει η ΔΑΠ με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια
Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, οτιδήποτε άλλο είναι στρουθοκαμηλισμός. 60.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, πολλοί αιμοδοτούν την κυπριακή οικονομία, ενώ θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι κέντρο αριστείας. Εμφαση όμως στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουν άμεσα. Είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα είναι από τα πρώτα.

Για Eldorado 
Η νομοθεσία μας επιτρέπει να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το ισοζύγιο είναι θετικό για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την τόνωση των τοπικών κοινωνιών και τα έσοδα στον προϋπολογισμό.

Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση, είναι η αίσθησή μου. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Είναι βέβαιο ότι η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκαμματικής αντιπαράθεσης. Κάποιοι θέλησαν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης μη σκεπτόμενοι τον κόσμο που χάνει τις δουλειές τους. Μου έκανε εντύπωση που ο κ. Σταθάκης μετά έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για Ολυμπιάδα. Γιατί; Επρεπε να γίνει όλη αυτή η φασαρία και να διασυρθεί η χώρα; Εμείς τέτοια πράγματα δεν θα κάνουμε, αν διαφωνούμε με μία επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα, αν συμφωνούμε θα προχωρήσει με τη μέγιστη ταχύτητα. Δεν θα παίξουμε ποτέ με δουλειές ανθρώπων. Το μήνυμα που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι μόνο στα λόγια θέλει επενδύσεις. Στις πράξεις βάζει εμπόδια. Δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού. Δεν ξέρει, δεν μπορεί και τελικά δεν θέλει.

Για πελατειακό κράτος και προσλήψεις
Ο λόγος που οι πιστωτές μας επέμειναν στη διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων είναι ότι δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει στις συνήθειες του παρελθόντος: να προσλαμβάνει στο Δημόσιο και να χτίζει πελατειακό κράτος. Όπως μπορεί επαναλαμβάνει τις χειρότερες τακτικές της Μεταπολίτευσης που η ίδια κατηγορεί. Διατήρηση 5 προς 1 αποχωρήσεων προσλήψεων στο Δημόσιο για κάποιο διάστημα.

Για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό
Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλη οικολογική καταστροφή και υπάρχουν ευθύνες. Τα ερωτηματικά δεν έχουν απαντηθεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να πείσω τους συμπολίτες μας ότι η αντίδραση του υπουργού ήταν ανεπαρκέστατη. Έπρεπε να περάσουν 4 μέρες για να ενημερωθεί ο EMSA, μόνο και μόνο για αυτό έπρεπε να αποπεμφθεί ο υπουργός. Κανείς δεν είπε στους δημάρχους τι να κάνουν. Ο καθένας αυτενεργεί, κανένας συντονισμός δεν υπήρχε. Για να κοιτάξουμε μπροστά, θα πρέπει με ηρεμία και αφού ολοκληρωθεί η προσπάθεια ελέγχου του προβλήματος, να δούμε συνολικά όλα τα σημεία. Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα του κόσμου, όλοι οι φορείς θα έκαναν αυτό που γνώριζαν ότι πρέπει να κάνουν. Δεν είμαστε έτοιμοι. Κάποια στιγμή υπάρχει πολιτική ευθύνη και ας την αναλάβει κάποιος. Είναι η εικόνα ενδεικτική του πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσεις.

Για ανανέωση στελεχών

Από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ υλοποιώ πολιτική ανανέωσης. Εχουμε κάνει από 1.300 συνεντεύξεις ανθρώπων που στο παρελθόν ούτε που είχαν σκεφτεί να κάνουν κάτι τέτοιο. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και θα ήθελα να είχα προχωρήσει σε μεγαλύτερη ανανέωση. Υπάρχει όμως καχυποψία από ανθρώπους που διστάζουν να κάνουν το βήμα. Αυτούς που διστάζουν, αυτούς πρέπει να προσεγγίσουμε. Ενα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου αναλώνεται σε αυτή την προσπάθεια. Να καλείτε και εσείς οι δημοσιογράφοι νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω μα τους καλύτερους, κάνω ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν μικρότερη σημασία. Στην επόμενη κυβέρνηση θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, κάποια ίσως σας εκπλήξουν

Για υπερφορολόγηση
Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους για σταδιακή μείωση πλεονασμάτων. Δεν μπορώ να ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων. Η υπερφορολόγηση έχει αυξήσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή.

Για εκλογικό νόμο
Άποψή μου είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Πιστεύω ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία το 2020 και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το πετύχουμε. Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.Θα προτείνουμε νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι απλή αναλογική, θα έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής.

Για το πώς κάνει αντιπολίτευση η ΝΔ

Δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, εγώ ζητάω από τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα, στηρίζω με άλλα λόγια τη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με πολιτικές που διαφωνούμε κάθετα. Δεν θέλω να θυμίσω τι έλεγε ο Τσίπρας πριν. Πώς ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν φόρους. Τι σχέση έχει αυτό με την αντιπολίτευση που κάνουμε εμείς σήμερα; Μπροστά ή πίσω είναι το μεγάλο δίλημμα της χώρας. Γι αυτό δεν ασχολήθηκα χθες με το παρελθόν αλλά μίλησα για το αύριο. Το κάλεσμα που κάνουμε σπάει τα τείχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Θα μας ψηφίσουν και κάποιοι για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές και αυτό για μένα θα είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Για τυχερά παιχνίδια
Θέλουμε ανταγωνισμό αλλά στα τυχερά παιχνίδια θέλουμε πολύ αυστηρό πλαίσιο που θα προστατεύει τον παίκτη και τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Θέλουμε αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, να αλλάξει η αγορά, να περιορίσουμε τα παράνομα φρουτάκια και να υπάρχει κανονισμός προστασίας.

Για ΠΑΟΚ και Σαββίδη

Δεν περίμενα ότι θα δεχτώ ποδοσφαιρική ερώτηση. Για το χθεσινό που είπα για την ευρωπαϊκή πορεία ζητώ συγγνώμη, έκανα λάθος. Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ ειρωνικά σε μία ιστορική ομάδα. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο αυτός περιορίζεται στη δράση του. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αγοράζουν ΜΜΕ για να υπερασπιστούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Δεν θέλουμε τέτοια δράση, ούτε θα χρειαστεί την επόμενη μέρα κάποιος να αναλάβει τέτοια δράση για να διεκδικήσει το νόμιμο. Δεν είμαι εγώ που πολιτικοποίησα αυτή τη συζήτηση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ ούτε με καμία ομάδα. Είμαι φίλαθλος, απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και τα σπορ, μακάρι να έχουμε καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και οι οικογένειες να μη φοβούνται να πάνε στο γήπεδο.

Για τη μη αναφορά στον κ. Τσίπρα στην ομιλία του
Μίλησα 63 λεπτά και θα μπορούσα να μιλήσω άλλα τόσα γιατί έχω πολλά να πω για το σχέδιο μου για τη χώρα. Θέλω να μιλήσω για το μέλλον όχι για το παρελθόν. Αυτό που οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν από μένα είναι να τους πείσω ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Για ακροδεξιά
Σας φαίνομαι για ακροδεξιός; Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της ΝΔ και τους ενώνει η αγάπη για την εξουσία και ο αχαλίνωτος λαϊκισμός. Εχουν την ίδια αγάπη για την καρέκλα. Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. Είμαι μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός. Να παρουσιάζεται η ΝΔ ως μία ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Ειδικά όταν ακούγεται από αυτούς που συγκυβερνούν με Καμμένο και συνέπραξαν με Χρυσή Αυγή για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.  Κοιτάω με την ίδια άνεση και δεξιά και αριστερά.

Για μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις
Μίλησα για επιχειρησιακές συμβάσεις που πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών, όχι για ατομικές συμβάσεις. Και ο κατώτατος μισθός πρέπει τελικά να ορίζεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχω συναντήσει πάρα πολλούς νέους εργαζόμενους που πληρώνονται για τετράωρο, ενώ εργάζονται για οκτάωρο. Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, που θα έλθει μέσα από δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Για συνεργασίες
Δεν ξέρω ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει στην Κεντροαριστερά και ποια θα είναι τα κόμματα των εκλογών. Ακόμα και σε περίπτωση που η ΝΔ είναι αυτοδύναμη θα επιχειρήσει πλειοψηφία, με τη διάθεση ευρύτερης συνεννόησης στα σημαντικά ζητήματα. Η επόμενη μέρα μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από μια γενναία προσπάθεια κοινοβουλευτικής διεύρυνσης. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στα κόμματα που επιζητώ να συνεννοηθώ την επόμενη μέρα.

protothema.gr