Μητσοτάκης: Ντροπή, λέτε ψέματα -Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

Σφοδρή αντιπαράθεση με βαριές εκφράσεις προκλήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε έγγραφο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη βοήθεια στη θάλασσα, EMSA, ότι το επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για βοήθεια κατατέθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». «Ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς. Πρέπει να μας δώσετε τώρα απάντηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε από το έδρανό του φωνάζοντας «αυτό είναι μητσοτακέικο ψέμα», με αποτέλεσμα να προκληθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του κ. Κουρουμπλή κατηγορώντας τον πως χρειάστηκε τρεις ημέρες για να καταλάβει τι είχε γίνει, ενώ του ζήτησε να παραιτηθεί, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας τού απάντησε πως «δεν θα παραιτηθεί ποτέ».

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Κουρουμπλή

Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσετε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα. Ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς.
Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα.
Μητσοτάκης: Ψεύδεστε, κύριε υπουργέ.
Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα.
Μητσοτάκης: Μαζευτείτε, κύριε υπουργέ.
Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι. 
Μητσοτάκης: Aν είχατε ίχνος ευθιξίας, θα είχατε ήδη παραιτηθεί. Κάνατε τρεις μέρες να γυρίσετε από το Λονδίνο, ντροπή σας!
Κουρουμπλής: Oσο μου το ζητάτε εσείς, δεν πρόκειται να παραιτηθώ ποτέ!

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Στην παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο; Τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο το οποίο ξεκάθαρα δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο από το υπουργείο σας; Πείτε μου ποιος λέει ψέματα. Οι δήμαρχοι ή εσείς που μάλλον δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του προβλήματος; Στην αυτοψία που έκανα εγώ στην περιοχή, είδα δημάρχους οργισμένους να λένε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση ή κατεύθυνση».

Οι γκριμάτσες της συμβούλου του Κουρουμπλή

Θέμα για τη σύμβουλο του υπουργού έθεσαν λίγο αργότερα ο Γιάννης Πλακιωτάκης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, λέγοντας «εδώ δεν είναι Μάπετ Σόου, να κάνει συνεχώς μορφασμούς η κυρία», με αποτέλεσμα η σύμβουλος του υπουργού να φύγει λίγα λεπτά αργότερα από την αίθουσα.

Η απάντηση Κουρουμπλή 

«Ήμασταν αποτελεσματικοί, αλλά θα κριθούμε και στο τέλος της ημέρας», ήταν η γραμμή του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός δήλωσε, ενώπιον βουλευτών και του προέδρου της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι «σε έναν μήνα με 40 ημέρες θα είναι τα πράγματα τελείως διαφορετικά», υπογραμμίζοντας ότι «δεν προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι». Κάλεσε, δε, την αξιωματική αντιπολίτευση, που καταγγέλλει καθυστερήσεις, «να έρθει στον θάλαμο επιχειρήσεων να δει τις εντολές.
Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερα», υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι «αν στο τέλος της ημέρας παρουσιαστούν αδυναμίες, να τις συζητήσουμε και να δούμε το σχέδιο που θα έχουμε, πιο ολοκληρωμένο. Είμαι εδώ για να ακούσω τους φορείς και τους βουλευτές και θα απαντήσουμε και όλα τα ερωτήματα», τόνισε.

Το έγγραφο που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

 

Γ. Μανιάτης: Kυβέρνηση πανηγύρι

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Γιάννης Μανιάτης είπε πως «γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα εικονικής πραγματικότητας. Οι τρεις υπουργοί, μας περιέγραψαν ένα παράλληλο σύμπαν όπου όλα έγιναν σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη για μία συγγνώμη. Αυτό είναι ύβρις προς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που βλέπουν να καταστρέφονται οι ακτές, οι πολίτες ζητούν καθαρές απαντήσεις».

«Αυτές τις μέρες ζούμε μια ακραία πράξη τυχοδιωκτισμού από την κυβέρνηση που έπρεπε ο πρωθυπουργός να παραιτήσει τον υπουργό του που δεν παραιτήθηκε από ευθιξία ο ίδιος» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να προσθέσει «για να αποσείσει πριν λίγο όλες τις ευθύνες του είπε δεν φταίει γιατί το Λιμενικό έχει ευθύνη για όλα, εμμέσως απέδωσε την ευθύνη στο λιμενικό για όλα. Πότε ειδοποιήσατε την EMSA; Εμείς έχουμε πληροφορίες ότι επί 3 μέρες το συζητούσατε διστάζατε και στο τέλος αναγκαστήκατε να το καλέσετε. Σήμερα πάλι διαβάζουμε με έκπληξη για σύλληψη πλοίου για λαθρεμπόριο καυσίμων. Γίνεται πανηγύρι μπροστά στα μάτια σας».

ΚΚΕ: Mας διαβεβαιώνατε ότι σε 2 ημέρες όλα θα έχουν διευθετηθεί

Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ ανέφερε προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας «Τα ίδια τα γεγονότα σας διαψεύδουν. Μετά το ναυάγιο την Τρίτη μιλήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό. Είχαμε εικόνα από τα κλιμάκια του ΚΚΕ που έκαναν περιοδείες. Εσείς μας καθησυχάζατε ότι σε 2 ημέρες θα έχουν όλα διευθετηθεί».

«Στο σαπιοκάραβο είχε δοθεί παράταση άδειας ενώ θα έπρεπε να πάει στο διαλυτήριο. Τα μέτρα στεγανοποίησης είναι ελλιπή και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το αποτέλεσμα είναι αυτή την στιγμή ο Σαρωνικός να υφίσταται οικολογική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων» είπε η κυρία Μανωλάκου καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε οικονομική στήριξη των μικροεπαγγελματιών ψαράδων.

Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) αναρωτήθηκε «πόσες φορές πρέπει να συλλάβουν ένα πλοίο για λαθρεμπορία για να το σταματήσουν;» και να προσθέσει «Λείπει σήμερα από τη συζήτηση η αποτίμηση για την περιβαλλοντική καταστροφή». Ο βουλευτής του Ποταμιού απέδωσε ευθύνες για την έκταση της διαρροής που όπως είπε έφτασε εως την Σαρωνίδα και υπογράμμισε «να δούμε τι έγινε και με τις χρονικές καθυστερήσεις. Οι Δήμοι ενημερώθηκαν 3-4 ημέρες μετά. Γιατί; Καταθέτω τα σήματα του λιμεναρχείου προς τους Δήμους πχ σε δήμο Βούλας έφτασε 13 του μήνα». Σε εκείνο το σημείο δε ο κ. Κουρουμπλής απάντησε πως «δεν φαινόταν ότι πάει προς τα εκεί».

Π. Κουρουμπλής: Oλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κουρουμπλής είπε «πράγματι όλα τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Στο χρονικό διάστημα που είπαμε θα γίνουν οι μετρήσεις και θα δούμε και το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχουμε κάνει».
Αναφορικά με το αν η ενημέρωση των Δημάρχων ήταν άμεση, ο υπουργός υποστήριξε πως «δημιουργείται  μία εντύπωση που δεν είναι πραγματική. Κοροϊδεύετε όταν λέτε δεν ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι και όταν ξέρετε το σχέδιο από ποιον υλοποιείται. Η δουλειά του Λιμενικού είναι επικουρική που έχει την εποπτεία».

«Φταίνε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ»

«Ποιος ψήφισε το νόμο κ. Μανιάτη το 1998 να ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρίες η απορρύπανση και 20 χρόνια τι κάνατε για να έχουν προδιαγραφές αυτές οι εταιρίες κι έρχεστε με ύφος Καρδιναλίου να μας πείτε όσα είπατε. Οταν έρθει η ώρα των εκλογών θα κρίνει ο λαός κι εσάς κι εμάς» είπε ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ!

«Δεν σας λέω για το ταξίδι στο Λονδίνο. Αγγίζει όρια πολύ υψηλά για την χώρα»
Αναφορικά με την συνδρομή του EMSA είπε «το σκάφος είναι ναυλωμένο από ελληνική εταιρία απορρυπαντική και ήταν σε αποστολή πάρτε και ρωτήσετε πρώτα και μετά βγέστε και πείτε τα άρρητα ρήματα. Αυτή είναι η αλήθεια».

Ο υπουργός προανήγγειλε ρύθμιση για επιβολή ορίου ηλικίας στα εφοδιαστικά σκάφη καθώς και ρύθμιση για της προδιαγραφές των ιδιωτικών εταιρειών απορρύπανσης.

«Εμείς θα τολμήσουμε να φέρουμε διάταξη στη Βουλή για να έχουν όριο ηλικίας τα σκάφη αυτά. Ενώ εσείς δεν το κάνατε γιατί δεν θέλατε να συγκρουστείτε με υπόγεια συμφέροντα» είπε για να συμπληρώσει πως ρύθμιση θα έρθει για «τι προδιαγραφές πρέπει να έχουν οι εταιρείες απορρύπανσης».

Αναφορικά με το ταξίδι στο Λονδίνο υποστήριξε «θα μιλήσω άλλη ώρα και θα δείτε πόσο σημαντικό ήταν για την ελληνική ναυτιλία αυτό το ταξίδι. Δεν θα μιλήσω σήμερα γιατί αγγίζει τα όρια πολύ ψηλά για τη χώρα».

Σ. Φάμελλος: Eπικοινωνιακό να μιλά κανείς για οικολογική καταστροφή
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος  Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως για τον ίδιο αυτό που συνέβη στον Σαρωνικό δεν είναι «οικολογική καταστροφή» αλλά «σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα με αναστρέψιμες συνέπειες»! «Είναι επικοινωνιακό το να ονομάζει κανείς καταστροφή αυτό που έγινε στο Σαρωνικό» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος για το Περιβάλλον αναπληρωτής υπουργός για να συμπληρώσει «Είναι σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα που έχει αναστρέψιμες επιπτώσεις. Μεγάλο περιβαλλοντικό ατύχημα. Ούτε το μείζον ούτε καταστροφή».

Πηγή:| iefimerida.gr