Νέα ομολογία Βερναρδάκη: «Στην Common View συμμετέχουν άριστοι παλιοί μου φοιτητές»

 

Δεν έχει τέλος ο ποταμός των αποκαλύψεων για την άμεση εμπλοκή του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη σε εταιρείες – φαντάσματα που παράγουν δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Μαξίμου.

Με νέα σημερινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Χρ. Βερναρδάκης όχι μόνο παραδέχεται δημόσια ότι ο στενός συνεργάτης του στο πολιτικό του γραφείο Στέργιος Τσιαφούλης ανέλαβε να βοηθήσει την Common View κατόπιν δικής του σύστασης, αλλά αποκαλύπτει επιπλέον ότι το εν λόγω «εργαστήριο ερευνών» έχει συγκροτηθεί από «παλιούς άριστους φοιτητές»  του υπουργού. Υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει «ακόμη εμπορική δραστηριότητα» αλλά αποτελεί «ερευνητική ομάδα», επιβεβαιώνει στην ουσία ότι είναι παράνομο να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις της σε ΜΜΕ  από τη στιγμή που η Common View δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο εταιρειών δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. Σε άλλο σημείο αναγκάζεται να παραδεχτεί το φάουλ της δημοσίευσης πολιτικών δημοσκοπήσεων της εν λόγω εταιρείας (News247, Νέα Σελίδα κλπ) όπου παρανόμως αποτυπώνεται πρόθεση ψήφου, αναφέροντας ότι «οι εταιρείες και γενικά οι εμπορικοί οργανισμοί που διενεργούν δημοσκοπήσεις επιβάλλεται να τηρούν όλους τους κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας που έχουν θεσπιστεί – και στο ζήτημα αυτό οι κανόνες που υπάρχουν είναι σαφείς.

Παράλληλα αναφέρει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την Common View για να παρακολουθεί τις εκλογικές διαδικασίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης αυτή την περίοδο και της Γερμανίας,

Ολόκληρη η απάντηση του Χρ. Βερναρδάκη στο ΑΠΕ μέσω της οποίας προκύπτει ότι βρίσκεται ο ίδιος και συνεργάτες του πίσω από την Common View ενώ η εταιρεία είναι η εξής:

«Κοινωνικές, πολιτικές, εκλογικές ή και άλλες έρευνες δεν διενεργούν μόνο εμπορικές εταιρείες. Αλλοίμονο, αν η έρευνα ήταν αποκλειστικό δικαίωμα των τελευταίων. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, λόγω και της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, ότι ένα πλήθος ερευνητικών ομάδων νέων επιστημόνων, διδακτόρων και μετα-διδακτόρων δραστηριοποιείται σήμερα σε κοινότητες και σχήματα επιδιώκοντας να βελτιώσει τα μεθοδολογικά εργαλεία των κλασικών δημοσκοπήσεων. Μια από τις πολλές τέτοιες ομάδες είναι και το Εργαστήριο της CommonView, στο οποίο συμμετέχουν και παλιοί μου φοιτητές, «άριστοι» μάλιστα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Την ομάδα αυτή, η οποία συμμετέχει και σε διευρωπαϊκό δίκτυο ερευνητών, την χρησιμοποιήσαμε στην παρακολούθηση των εκλογικών διαδικασιών που έγιναν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως σήμερα στην Γερμανία, έχοντας μια πλήρη εικόνα των εκεί εξελίξεων. Την εκλογή Μακρόν το Εργαστήριο την είχε προβλέψει από τον Ιανουάριο, παραδείγματος χάριν. Τώρα, οι διάφοροι «Σέρλοκ Χολμς» της Ομάδας Αλήθειας «ανακάλυψαν» ότι ένας συνεργάτης του γραφείου μου, τεχνοκράτης πληροφορικάριος, με σύστασή μου κλήθηκε να βοηθήσει σε ένα τεχνικό πρόβλημα του site της Ομάδας. Και την «ανακάλυψη» αυτή την βαφτίζουν κάποιες εφημερίδες δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που αποκαλύπτει δήθεν σχέδια χειραγώγησης των δημοσκοπήσεων και εμένα σε κατάσταση «ένοχης σιωπής». Το τελικό μου σχόλιο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει εμφανιστεί πολιτικό επιτελείο με τέτοια άγνοια, αμάθεια και απόσταση από το πραγματικό όσο το σημερινό της ΝΔ. Ας εφησυχάσουν στις δημοσκοπήσεις που τους δίνουν 20 μονάδες διαφορά και όταν ξυπνήσουν θα είναι αργά».

Του Βασίλη Γεώργα

liberal.gr