Τρία ηχηρά χαστούκια χτες στο fake success story και τη δήθεν έξοδο στις αγορές

Ο Ε. Τσακαλώτος με τον κ Τσίπρα υποδέχτηκαν τον Γ Ντάισενμπλουμ με χαμόγελα, αλλά η πραγματικότητα τον υποδέχτηκε με μια τριπλή καθίζηση: Το χρηματιστήριο γκρεμοτσακίστηκε με άλλη μία πτώση στη σειρά (-4,06%) με τις τράπεζες να χάνουν κατ εξακολούθηση από το 20% ως το 30% της αξίας τους (!!), ενώ χτες δυο μεγάλες επενδύσεις στη χώρα ανακοίνωσαν τη συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους εδώ! Οι αγορές υποδέχονται την Ελλάδα του success story και ετοιμάζονται να τη δανείσουν … φεύγοντας!

Η βάση της οικονομίας είναι τράπεζες για να δανείζουν, επιχειρήσεις για να επενδύουν και πολίτες να καταναλώνουν. Σ αυτή την οικονομία ζούμε, αυτοί είναι οι όροι. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους και όλες μαζί δεν αξίζουν σήμερα περισσότερο από 3 δις ευρώ! Επιπλέον, η ρευστότητά τους δεν ξεπερνάει τα 8 δις με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς. Για να κουνηθεί η οικονομία χρειάζεται τραπεζικό δανεισμό. Οι τράπεζες σήμερα είναι ανήμπορες γι αυτό.

Σ αυτά τα πραγματικά περιστατικά προστέθηκε χτες η πολλοστή μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που έχασε σε μια βδομάδα 100 μονάδες, καταλήγοντας στις 742,49 και θύματα πάλι τις τράπεζες, που έχασαν πάνω από 15% (Πειραιώς και Eurobank) μέχρι 13,24% η Attika και πάνω από 8% η Εθνική και η Alpha. Οι ξένοι πουλάνε.

Σ αυτό το καταστροφικό τοπίο, δύο ακόμα μεγάλες εταιρίες ανακοίνωσαν χτες τη «φυγή» τους από την Ελλάδα που … αγαπάει τις επενδύσεις:

Η πρώην Nestle και νυν FRONERI HELLAS, που φτιάχνει κυρίως παγωτά και καλύπτει μεγάλο μέρος της αγοράς, ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο στον Ταύρο με 105 εργαζόμενους και «επαναπροσδιορίζει την οργάνωση και τον τρόπο παρουσίας της στην ελληνική αγορά». Κοινώς, άντε γειά.

Χτες επίσης, η Unilever Hellas ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει τα ελαιόλαδά της ( Άλτις, Ελάνθη και Solon) μαζί με το εμβληματικό εργοστάσιο της οδού Πειραιώς. Και να «επαναξιολογήσει τις στρατηγικές επιλογές της».

Προηγήθηκε την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση του Κατάρ για την απόσυρσή του από τις επενδύσεις σε Οξιά και Ζάκυνθο με ευθείες βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης ότι στην πραγματικότητα όχι απλώς «δεν θέλει επενδύσεις» αλλά ότι «είναι εχθρός τους».

Επιπλέον, το Al Jazeera που είναι το μάτι και το αυτί του αραβικού κόσμου, έλουσε στην κυριολεξία την ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι μοιράζει fake news, καταλήγοντας ότι η ελληνική οικονομική επιτυχία που προβάλει ο κ Τσίπρας «θα ήταν ξεκαρδιστικό ανέκδοτο αν δεν αφορούσε μια τόσο σοβαρή κατάσταση»!

Επάνω σε όλα αυτά ήρθε η νέα ανακοίνωση του Συλλόγου των αρχαιολόγων, που με επιθετικό ύφος και ισχυρά νομικά επιχειρήματα ξεκαθαρίζουν ότι η επένδυση του Ελληνικού δεν θα αρχίσει αν δεν κηρυχθεί αρχαιολογικός όλος ο χώρος!

Ως επιστέγασμα ήρθε η πετρελαιοκηλίδα του ανεξέλεγκτου υπόκοσμου των πετρελαιοειδών, που έσκασε πάνω στη μεγάλη επένδυση του Αστέρα της Γλυφάδας, καταστρέφοντας για χρόνια το βασικό κίνητρο, την παραλία του, αλλά και στη μεγάλη  επένδυση του Αστέρα της Βουλιαγμένης, που προσπαθούν να σώσουν με φράγματα και καθαρισμούς οι ίδιοι οι επενδυτές και άλλοι ιδιώτες εφοπλιστές!

Σ αυτή την κατάσταση που είναι για γέλια και για κλάματα η ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες πολίτες, ο Γερούν Ντάισενμπλουμ και οι υπόλοιποι της ΕΕ και της τρόικας προσδοκούν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές σε 11 μήνες και θα βρει πρόθυμα κεφάλαια να τη δανείσουν! Την ώρα που τα κεφάλαια που είναι ήδη εδώ το βάζουν στα πόδια!

Να τη δανείσουν οι αγορές με ποια εγγύηση ότι θα πάρουν τα λεφτά πίσω; Τι παράγει και τι θα παράγει η ελληνική οικονομία μ αυτή τη νοοτροπία για να βγάλει τα χρωστούμενα; Καμμένους και Καρανίκες;

Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης

liberal.gr