Ανάπτυξη με άδεια ψυγεία, ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί

Περισσότερα από 19.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις μέσα στο 2017, περικοπές σε βασικά είδη διατροφής από τα νοικοκυριά και αναιμικές επενδύσεις πιστοποιούν πως η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση ανάπτυξη συνιστά μάλλον κακόγουστο αστείο, παρά πραγματικότητα.

Η όποια «θριαμβολογία» θα αποκτήσει νόημα, εφόσον η ανοδική πορεία της εγχώριας οικονομίας γίνει αισθητή στην… τσέπη του Ελληνα πολίτη.

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «βλέπει»… χαμηλές πτήσεις για την ανάπτυξη το 2017, αφού εκτίμησή του είναι πως θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξεως του 1,3%. Στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσής του σημειώνεται: «Οσο ευπρόσδεκτη είναι η καταγραφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι ότι αυτοί είναι χαμηλοί, και μάλιστα δεδομένης της ευνοϊκής συγκυρίας». Προσθέτει, δε, ότι «είναι σημαντικό όχι μόνο πως την τελευταία διετία υπήρξε μακροοικονομικά πλήρης στασιμότητα, αλλά και πως ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος κυμαίνεται περίπου στο μισό από αυτό που είχε θέσει αρχικά ως στόχο η οικονομική πολιτική μέσω του προϋπολογισμού και του προγράμματος προσαρμογής».

Για ακόμη μία χρονιά τα λουκέτα προκαλούν προβληματισμό… αφού λίγους μήνες πριν από τη «δύση» του έτους φτάνουν τα 19.246 (πίνακας 1). «Πρωταθλήτρια» νομική μορφή αναδεικνύεται η Ατομική, με 14.246 διαγραφές από τους καταλόγους του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), ενώ ακολουθούν οι Ο.Ε. με 2.386. Τριψήφιος αριθμός λουκέτων καταγράφεται σε Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε. και ΙΚΕ.

eleftherostypos.gr