Από την κηδεία του Fidel, στην αποθέωση Trump στον Λευκό Οίκο, ένας… ΣΥΡΙΖΑ δρόμος«Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της ελληνικής επανάστασης το 1821. Patria o muerte (Πατρίδα ή θάνατος), το σύνθημα της κουβανικής επανάστασης το 1959». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας, στην Αβάνα κατά τη διάρκεια της κηδείας του Fidel Castro, τον Νοέμβριο του 2016.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ: «Διαπίστωσα, από την συνάντηση με τον Πρόεδρο, ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στον αμερικάνο πρόεδρο Donald Trump.

Δύο δημόσιες παρουσίες για τον κ.Τσιπρα, με απόσταση μόλις 11 μηνών μεταξύ τους.

Στην πρώτη υμνεί τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, όντας ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρέστη στην επικήδεια τελετή για τον Fidel Castro.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τότε τον Κάστρο, τον «Κομαντάντε Fidel» όπως τον αποκάλεσε, ως «μεγάλο επαναστάτη του 20ού αιώνα» καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Αντίο, Κομαντάντε Fidel! Hasta la victoria siempre»
Στη δεύτερη, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο ο κ.Τσίπρας είχε μόνο καλά λόγια για τον κύριο εκφραστή του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης Donald Trump σημειώνοντας : «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη στις δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Πώς γίνεται ο ίδιος πολιτικός τον Νοέμβριο του 2016 να ταξιδεύει στην Κούβα για να παραστεί στην κηδεία του ανθρώπου-συμβόλου του κομμουνισμού και σχεδόν ένα χρόνο μετά να «υμνεί» τον παραδοσιακό αντίπαλο κάθε αριστερού,τον πρόεδρο των ΗΠΑ;

«Και όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ όλα μπορούν να γίνουν» λένε στην ΝΔ, όπου η αλλαγή προσωπείων του κυβερνώντος κόμματος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αντικείμενο ανάλυσης.

Στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς επιμένουν ότι μοναδικός άξονας, γύρω από τον οποίο κινείται το κυβερνών κόμμα είναι η παραμονή στην εξουσία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδεολογία. Δεν έχει πολιτική. Η μοναδική του έγνοια είναι το πώς θα παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας» τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επισημαίνει ότι η ανακολουθία λόγων και πράξεων είναι καθημερινό φαινόμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδεται σε μία επιχείρηση αποδόμησης κάθε κίνησης του Αλέξη Τσίπρα. Μερικά 24ωρα μάλιστα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανακατέθεσε πρόταση νόμου για παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Μητσοτάκης με εμφανή την πρόθεση να «εκθέσει» πολιτικά τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αν και συνάντησε Έλληνες ομογενείς στην Αμερική δεν μίλησε καθόλου για το θέμα, έβαλε ξανά στη δημόσια ατζέντα το ζήτημα της ψήφου των ομογενών.

Σύμφωνα με την πρόταση:

– Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας.

– Η πρόταση δεν αφορά μόνο στους ομογενείς, αλλά και όλους τους Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και οι οποίοι αδυνατούν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να υιοθετήσει την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας.

– Οι ψήφοι θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των Κομμάτων, με άλλα λόγια δηλαδή θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

– Όσοι από τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού προτίθενται να ψηφίσουν, θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το αργότερο 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το προξενείο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

liberal.gr