το debate των 9 υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Ξεκίνησε το πρώτο debate των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Δείτε live τις απαντήσεις τους.

Στο στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, βρίσκονται η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης και οι Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης και Κ. Γάτσιος.

Οι εννέα υποψήφιοι θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της Περιφέρειας Ανδρέα Γιουρμετάκη (Λάρισα), Γιώργου Σαχίνη (Ηράκλειο), Γιώργου Σιμόπουλου (Λαμία), Φίλιου Στάγκου (Θεσσαλονίκη) και Κωνταντίνου Μάγνη (Πάτρα).

Συντονίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Αιχμές-δηλητήριο μεταξύ υποψηφίων

Με δηλητηριώδεις αιχμές μεταξύ των υποψηφίων κύλησε το πρώτο μέρος του debate για την Κεντροαριστερά.

Ο Γιάννης Μανιάτης είπε ευθέως ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως αρχηγοί κομμάτων, έχουν δώσει ό,τι είχαν να δώσουν και πρέπει να υπάρξει ανατροπή στην ηγεσία του νέου φορέα.

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η «φαρμακερή» απάντηση της Φώφης Γεννηματά: «Οταν ανέλαβα την ηγεσία της ΔΗΣΥ ήταν έβδομο κόμμα, τώρα είναι τρίτο. Και το ξέρει καλά ο φίλος μου ο Γιάννης, ο οποίος το 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Αργολίδα, το 2015…».

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η «ατάκα» του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα αν έχει ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ είπε: «Υπάρχει η λαϊκή ρήση “όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε”». Υπενθύμισε πως υπήρξε ο νεότερος γραμματέα;ς Τ.Ο, του ΠΑΣΟΚ και πως στήριξε επιλογές μεταρρυθμιστικές του κόμματος, ως δημοσιογράφος, αλλά αποκάλυψε και ζητήματα διαφθοράς του Κινήματος.

Συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Το αρχικό κοινό ερώτημα αναφορικά με το ποιον θα συνεργαστούν μετεκλογικά και την αλλαγή εκλογικού νόμου

 • Ανδρουλάκης: Θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα επιδιώξουμε προγραμματική συμφωνία – Η απλή αναλογική δεν βοηθάει – Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.
 • Καμίνης: Νομίζω ότι είναι άκαιρο, αλλά ο κόσμος θέλει να μάθει. Εμείς πάμε για δεύτερο κόμμα και όχι για τρίτο. Οι συνεργασίες γίνονται σε προγραμματική βάση. Οι συνεργασίες γίνονται επί τη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Πιστεύω ότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι το ιδανικό για τη χώρα.
 • Μανιάτης: Αρνούμαι να αποδεχθώ τη λογική του συμπληρώματος – Το ερώτημα είναι αν συμφωνούν με τις προτάσεις μας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Για τον εκλογικό νόμο: Πιστεύω σε μικρό μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
 • Τζιώτης: Δεν έχουμε καμία σχέση με τη δεξιά – Η ταυτότητά μας είναι κεντροαριστερά.
 • Θεοδωράκης: Προς το παρόν δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχει μια τερατογένεση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – Η χώρα δε μπορεί να μείνει ακυβέρνητη – Θα συνεργαστώ για την αλλαγή της απλής αναλογικής.
 • Γεννηματά: Πρώτος θα μιλήσει ο ελληνικός λαός, εγώ αρνούμαι να μιλήσω ερήμην τους. Δεν είμαι εδώ για να απαντήσω τίνος συμπλήρωμα θα γίνουμε. Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα: Είναι διατεθειμένοι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης νασυμβάλλουν στην σταθερότητα της χώρας; Κανείς δεν θα κρυφτεί πίσω από εμάς πια. Για τον εκλογικό νόμο είματε διαταθειμένοι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι αλλά λέμε «όχι» σε τρικ Τσίπρα-Μητσοτάκη.
 • Ραγκούσης: Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου, νομίζω όλοι θα πουν όχι. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν να συγκεντρώσει ο κ. Μητσοτάκης τους 151. Εκεί είμαι απόλυτος: Δεν πρέπει να πάρει ο κ. Μητσοτάκης ψήφο εμπιστοσύνης από εμάς.
 • Πόντας: Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα – Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζουν συντηρητική πολιτική – Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές, με όριο εισόδου στο 5%.

Ο κύκλος ερωτήσεων

 • Για την βράβευση του Γ. Παπανδρέου

  Μανιάτης: Ορθά βραβεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου ειδικά για την πρώτη περίοδο. Εγώ πιστεύω σε μια νέα παράταξη. Χρειαζόμαστε μια ανατροπή ώστε η παράταξη να γίνει καταλύτης της νέας πορείας τη χώρας. Η Φώφη Γεννηματά και ο τ. Θεοδωράκης ως αρχηγοί έχουν δώσει ό,τι μπορούσαν. Ο Γ. Καμίνης δεν μπορεί να είναι και δήμαρχος και ηγέτης πολιτικού φορέα.

Για το μέλλον των ιδρυτικών σχημάτων ρωτήθηκε ο Δημήτρης Τζιώτης

Ευχαριστώ τη Φώφη Γεννηματά που μας κάλεσε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και τον Σταύρο Θεοδωράκη που συμμετέχει. Η παράταξη χρειάζεται ανανέωση, αν δεν αλλάξουμε θα κερδίσουν οι αντίπαλοί μας. Θέλουμε έναν αρχηγό που θα μπορεί να κερδίσει.

Ερώτημα στο Στ. Θεοδωράκη για το αν ψήφισε ΠΑΣΟΚ ποτέ και σε ποιους απευθύνεται

Η λαϊκή ρήση λέει «όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε». Υπήρξα μέλος του ΠΑΣΟΚ και ο νεότερος γραμματέας τοπικής οργάνωσης αλλά μετά το ‘81 τα εγκατέλειψα και στράφηκα στη δημοσιογραφία

 

Ερώτημα στην Φώφη Γεννηματά για το αν μπορεί να πάει το κόμμα πιο ψηλά

Οταν ανέλαβα ήμασταν έβδομο κόμμα. Και αυτό το ξέρει καλά ο φίλος μου ο Γιάννης Μανιάτης ο οποίος το 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Αργολίδα. Τώρα είμαστε τρίτο κόμμα γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά. Ξέρουμε τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλάβουμε. Θα είμαι αμείλικτη σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ερώτημα στον Ραγκούση για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Δε μπορεί να ταυτίσουμε τη νέα παράταξη με τη σκοπιμότητα να φύγει από τη μέση το χρέος του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος φορέας θα αναλάβει την αποπληρωμή του. Το Κίνημα δεν μεταβιβάζει μόνο το χρέη του, αλλά και μία σειρά σημαντικών βημάτων προόδου.

 

Ερώτηση στον Ανδρουλάκη για το ασυμβίβαστο της θέσης αρχηγού και ευρωβουλευτή

Δεν έχει σχέση η θέση του ευρωβουλευτή εκλεγμένου με πάνω από 113 χιλιάδες ψήφους με κομματικού στελέχους. Ως ευρωβουλευτής είμαι στο κέντρο των εξελίξεων. Το περίφημο 4-2-1 της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ ήταν λάθος απέναντι στην κοινωνία, για αυτό τότε πρότεινα το ασυμβίβαστο. Αν εκλεγώ στην ηγεσία του νέου φορέα όλες οι θέσεις ευθύνης θα είναι με ΑΣΕΠ.

Ερώτηση στον Καμίνη για το πώς θα διοικεί αν εκλεγεί αφού δεν είναι βουλευτής

Δεν θεωρώ ως επιτροπεία το να εκπροσωπούμαι στη Βουλή για ένα χρονικό διάστημα από Γεννηματά-Θεοδωράκη. Είναι τιμή μου να με εκπροσωπούν. Θα πρέπει να πάμε σταδιακά αλλά γρήγορα σε ένα ενιαίο κόμμα. Οχι πια κομματικοί καθοδηγητές, νεροκουβαλητές της κομματικής γραμμής. Πρέπει να μπούμε στα παπούτσια των νέων εμείς και όχι αυτοί στα δικά μας. Θεωρώ τρομακτικό λάθος το ότι δε αποφασίσαμε την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.

 

Φωτογραφίες: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Η διαδικασία του debate

Οι υποψήφιοι συμφώνησαν μέσω εκπροσώπων τους στην επιτροπή Αλιβιζάτου, οι υποψήφιοι να έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν ερωτήσεις μεταξύ τους. Ωστόσο δεν θα μπορεί κάποιος να επανέρχεται σε θέμα που έχει θίξει ο προηγούμενος.

Η τηλεμαχία θα ξεκινήσει με μια κοινή ερώτηση που θα απευθύνει και στους 9 η συντονίστρια Δώρα Αναγνωστοπούλου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν 3 κύκλοι ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους. Ο πρώτος κύκλος θα αφορά στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ο δεύτερος την ενότητα «Δημοκρατία-Θεσμοί-Κόμματα» και ο τρίτος κύκλος το κεφάλαιο οικονομία και ανάπτυξη.

Οι υποψήφιοι θα έχουν 100 δευτερόλεπτα να απαντήσουν και από ένα λεπτό ο καθένας για ερώτηση σε κάποιον ανθυποψήφιό τους. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τις 2-2,5 ώρες.
Πηγή: iefimerida.gr