Η ρελάνς Μητσοτάκη στην κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ

Με μία κίνηση που θα αφορά στο σύνολο των πολιτών που διαθέτουν ακίνητη περιούσια και είναι υπόχρεοι στο να καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει το στίγμα του για μείωση των φορολογικών βαρών.

Ο κ.Μητσοτάκης κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του για δίκαιη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όλους, στο πλαίσιο της διανομής του υπερπλεονάσματος, αναμένεται να ταχθεί υπέρ του συμψηφισμού της τελευταίας δόσης του φόρου για όλους του υπόχρεους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου του Ηρακλείου o πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να ανακοινώσει πως στο πλαίσιο της «γαλάζιας» πρότασης το μισό του υπερπλεονάσματος θα πρέπει να κατευθυνθεί στον συμψηφισμό της τελευταίας δόσης του φόρου που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τον μέσο Έλληνα.

Με άλλα λόγια ο κ.Μητσοτάκης θα ταχθεί υπέρ της εξάλειψης μέσω συμψηφισμού της δόσης που θα πρέπει να πληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηριχθεί πάνω σε τρεις άξονες, αναφορικά με τη διανομή του υπερπλεονάσματος.

– Τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί δίκαια ο ΕΝΦΙΑ για όλους,

– την οικονομική ανακούφιση των μακροχρόνια άνεργων,

– την αποπληρωμή τμήματος των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

«Με την πρότασή της, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διορθώσει αδικίες, να αιμοδοτήσει την ελληνική οικονομία που φυτοζωεί λόγω της κυβερνητικής πολιτικής  και κυρίως να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους» αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ δε θα μείνει μόνο στο υπερπλεόνασμα, το οποίο θα χαρακτηρίσει για μία ακόμα φορά «προϊόν υπερφορολόγησης».

Θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση για το πώς θα δοθεί «το φιλί της ζωής» στις  υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ζουν με  το βραχνά των κόκκινων δανείων. O  Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αντί της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος βρίσκεται σήμερα ισχύ,  θα προτείνει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη, η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα πιθανά χρέη τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η διαδικασία αυτή θα βασίζεται σε δύο βήματα:

– Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

– Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το  4ο προσυνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης το απόγευμα της Τετάρτης θα έχει ως κεντρικό θέμα: «Τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Όπως τονίζει η Πειραιώς, μέσα από την συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου, το οποίο ήδη έχει «ανέβει» στο διαδίκτυο,  οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν επάνω σε θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα της χώρας καθώς και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται ερωτήσεις και για θέματα  εμπορίου και  βιομηχανίας.  Οι πολίτες καλούνται να πουν τη γνώμη τους σε σειρά από ερωτήματα, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι καθώς και τις πολιτικές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

liberal.gr