Λοβέρδος: Φέρνω το ζήτημα της σκοτεινής υπόθεσης της Σαουδικής Αραβίας στη Βουλή

«Ποια η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την διεθνή αυτή ταπείνωση;»

Την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία φέρνει στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως έσπευσε να ενημερώσει ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter. «Ποια η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη διεθνή αυτή ταπείνωση;» αναρωτιέται ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με επίκαιρη ερώτησή του προς τον ΥΠΕΞ κ. Νίκο Κοτζιά.

Αναλυτικά η ερώτησή του προς το ΥΠΕΞ

Θέμα :«Η θέση του υπουργείου Εξωτερικών για την δήθεν διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία»

Έχει καταστεί πολιτικώς, κοινωνικώς και υπό μία επικίνδυνη για τη χώρα έννοια που το υπ.Εξωτερικών μπορεί εύκολα να καταλάβει, διεθνώς επίμαχο θέμα, η απόπειρα του Υπουργού Άμυνας να πωλήσει μέσω δήθεν διακρατικής συμφωνίας εξοπλιστικό υλικό στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ κ. Κλουβάτος, πριν την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας στις 13 Ιουνίου 2017 ενημέρωσε την ελληνική Κυβέρνηση, πως οι Σαουδάραβες αρμόδιοι αγνοούσαν τον φερόμενο ως εκπρόσωπό τους κ. Β. Παπαδόπουλο.

Παρά την ενημέρωση αυτή ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας διέταξε να υπογραφεί η δήθεν διακρατική αυτή συμφωνία και, ερωτηθείς για την ενημέρωση του προξένου κ.Κλουβάτου, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι με τρόπο απαξιωτικό για τον Έλληνα διπλωμάτη.

Στις 13 Ιουνίου του 2017 η δήθεν διακρατική συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα σε εκπρόσωπο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δίχως όμως στο προοίμιο της ψευδοσυμφωνίας αυτής να γίνεται μνεία της εξουσιοδότησης που εσείς ως Υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να έχετε παράσχει προς το Υπουργείο Άμυνας, με βάναυση δηλαδή παραβίαση της νομιμότητας.

Τέλος, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ απέστειλε απόρρητη ενημέρωση προς την Κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με την οποία έρχονταν τον Αύγουστο του 2017 οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας της χώρας αυτής, πως άλλον πληρεξούσιο δεν αναγνωρίζουν και πως πρέπει αυτοί να επιθεωρήσουν το προς πώληση προϊόν, αλλιώς δεν θα το αγόραζαν!!!

Το Υπουργείο Άμυνας αγνόησε και αυτή την ενημέρωση.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

Α. Γιατί δεν ασκήσατε παρέμβαση για να προστατεύσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας από μία προσβλητική προς τη Σαουδική Αραβία συμπεριφορά, όταν μάλιστα οι υφιστάμενοί σας διπλωμάτες  παρείχαν επανειλημμένη ενημέρωση αρμοδίως για την άγνοια των σαουδαραβικών αρχών ως προς το πρόσωπο του έλληνα μεσάζοντα. Κι ακόμη, πώς είναι δυνατόν να ανέχεστε να προσβάλουν δημοσίως  άλλοι υπουργοί, τους διπλωμάτες της υπηρεσίας σας;

Β. Εσείς και ο Πρωθυπουργός ως μέλη του ΚΥΣΕΑ αποφασίσατε την πώληση του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία. Γνωρίζατε όταν παίρνατε ομοφώνως τη συγκεκριμένη απόφαση, πως εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας θα υπογράψει, άκουσον άκουσον, εταιρεία, δηλαδή αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού δημοσίου σε διακρατική συμφωνία θα είναι εταιρεία; Και στείλατε εσείς την απαιτούμενη πληρεξουσιότητα προς το ΥΕΘΑ;

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2017

Ο ερωτών
Ανδρέας Λοβέρδος

protothema.gr