H ακυβερνησία στη Γερμανία καταλύτης για κάλπες στην Ελλάδα

 

Η Γερμανία βυθίζεται σε μία περίοδο παρατεταμένης ακυβερνησίας και η Ευρώπη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, από την στιγμή που η ατμομηχανή της ευρωζώνης δε δείχνει σημάδια πολιτικής σταθεροποίησης.

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την Angela Merkel δεν αποκλείεται, με συνδυασμό και άλλων παραγόντων, να αποδειχθεί καθοριστική για την πορεία και της δικής μας χώρας, σε σχέση πάντα με την έγκαιρη ή μη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

«Τα σημάδια από την Γερμανία μιλάνε από μόνα τους» τονίζει πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις συζητήσεις κυβέρνησης θεσμών, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσα θα ακολουθήσουν. «Όσο ο δυνατός παίχτης της Ευρώπης δεν τα έχει βρει μέσα στο σπίτι του, αυτόματα προκαλούνται δυσλειτουργίες στο ευρύτερο περιβάλλον του» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα λοιπόν με ένα σενάριο, το οποίο είναι σε γνώση και της ΝΔ, η παρατεταμένη αστάθεια στο εσωτερικό της Γερμανίας δεν αποκλείεται να αποτελέσει έναν από τους λόγους που η Ελλάδα οδηγηθεί στις κάλπες μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Το σενάριο αυτό προβλέπει τα εξής: Εφόσον προκριθεί στη Γερμανία η λύση της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες, αυτές θα προσδιοριστούν για την άνοιξη του 2018.

«Η Angela Merkel βρίσκεται σε αδύναμη κατάσταση και από ένα ενδεχόμενο νέων εκλογών στη Γερμανία μόνο τραυματισμένη μπορεί να βγει» τονίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος δε δείχνει να στέκεται ιδιαίτερα στην πιθανότητα νέων εκλογών στην Γερμανία αλλά στο σχηματισμό μετά από πολύ «αγώνα», μίας γερμανικής κυβέρνησης ισορροπιών.

«Μία μη ισχυρή γερμανική κυβέρνηση δε θα μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά στις συζητήσεις για το χρέος και δε θα μπορεί να λαμβάνει ουσιαστικές αποφάσεις. Θα κάνει μία απλή διαχείριση» σημειώνει η ίδια πηγή, που συμπληρώνει ότι η παρατεταμένη ακυβερνησία στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να βραχυκυκλώσει και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η «γερμανική» αβεβαιότητα ίσως αποτελέσει και ένα πρώτης τάξεως «άλλοθι» για τον Αλέξη Τσίπρα να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, δημιουργώντας την οδό διαφυγής προς τις κάλπες, σε συνδυασμό ασφαλώς και με άλλες παραμέτρους.

Με άλλα λόγια η έλλειψη ενός ισχυρού παράγοντα που θα λαμβάνει αποφάσεις, όποιες και αν είναι αυτές, όπως η Γερμανία ίσως δώσει στον κ.Τσίπρα το πρόσχημα να μην κλείσει την αξιολόγηση και να μην πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που περιλαμβάνει η τρίτη αξιολόγηση, δίνοντας τον μουτζούρη στο Βερολίνο.

«Η γερμανική ακυβερνησία δεν αποκλείεται να προκαλέσει παράλυση και στην Ελλάδα, προκαλώντας τον κ.Τσίπρα να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» τονίζει συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος συμπληρώνει με έμφαση: «Με τον Αλέξη Τσίπρα, κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα».

Εφόσον επαληθευτεί το σενάριο αυτό, η κυβέρνηση με πρόσχημα την κωλυσιεργία της Γερμανίας θα αποφύγει να κλείσει τα «καυτά» θέματα της αξιολόγησης όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά κ.α.
Η παραπάνω πτυχή δεν αποκλείεται να λειτουργήσει συμπληρωτικά μαζί με τρεις ακόμα παράγοντες, ως προς την λήψη της απόφασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

– Από την 1/1/19 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

– Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα ξανά για παροχές τύπου κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ετοιμάζεται να μοιράσει το Δεκέμβριο.

– Η λεγόμενη «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια δε δείχνει να είναι και τόσο «καθαρή».

Σε μία τέτοια περίπτωση και εφόσον η κυβέρνηση αντιληφθεί ότι «ξεμένει» από αφηγήματα τότε ο δρόμος για τις κάλπες θα είναι μονόδρομος, εκεί κάπου στις αρχές του καλοκαιριού.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

liberal.gr