Σφίγγει ο κλοιός για την υπόθεση των όπλων στη Σαουδική Αραβία μετά τα ντοκουμέντα Λοβέρδου

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν «απογυμνώνουν» το υπουργείο Άμυνας – «Ο μεσάζοντας απείλησε ταξίαρχο ότι θα έχει κακή τύχη» αποκάλυψε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ στο ΘΕΜΑ 104,6

Ασφυκτικό περιβάλλον για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δημιουργούν οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για την περίεργη υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία που αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα». Νέα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εκθέτουν τον Πάνο Καμμένο και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του περι ύπαρξης «καθαρής» Διακρατικής Συμφωνίας με τους Σαουδάραβες.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν την ανάγκη εξηγήσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος θα κληθεί την Πέμπτη να απαντήσει σε σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, αίσθηση προκαλεί, η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απουσιάζει από την χώρα την ημέρα της κρίσιμης συζήτησης.
Η συγκεκριμένη επιλογή ερμηνεύεται και ως προσπάθεια εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου τήρησης «διακριτικών» αποστάσεων από τους χειρισμούς του συγκυβερνήτη τους. Από την άλλη πλευρά ωστόσο επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί προγραμματισμένη αποστολή στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με επιχειρηματίες ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρον.

Τα νέα έγγραφα που κατέθεσε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνουν πως η επίσημη αντιπροσωπεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Αύγουστο δήλωσε πλήρη άγνοια για την ύπαρξη Διακρατικής Συμφωνίας και για την δράση του φερόμενου ως εκπροσώπου τους Βασίλη Παπαδόπουλο. Ωστόσο, αντί άλλων εξηγήσεων σχεδόν εκδιώχθηκαν από το Πεντάγωνο. Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ζήτησαν το έγγραφο της Συμφωνίας τους διαβιβάστηκε κείμενο γραμμένο στα ελληνικά αν και είθισται μία διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε δύο χώρες να γράφεται στις γλώσσες και των δύο συμβαλλόμενων κρατών.
Το επίσημο πρακτικό της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 29.8.2017 στο πεντάγωνο μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη συνέχεια η υπογεγραμμένη Διακρατική Συμφωνία που επιδείχθηκε στην Σαουδαραβική πλευρά ήταν συνταγμένη μόνο στην ελληνική γλώσσα, πράγμα που παρατηρήθηκε από μέρους τους και εκφράστηκε η αδυναμία ανάγνωσης της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Επίσης προκύπτει ότι οι Σαουδάραβες όχι μόνο δεν γνώριζαν τον φερόμενο εκπρόσωπό τους Β. Παπαδόπουλο αλλά εξήγησαν πως επιθυμούσαν την αγορά 100.000 βλημάτων αντί για 300.000 βλήματα που «ντίλαρε» ο ενδιάμεσος.

«Ο Πρόεδρος (σ.σ. επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας ταξίαρχος Μ. Παπαδάκης) ανέφερε την εξέλιξη των θεμάτων μέχρι σήμερα που αφορούν στην εκποίηση των βλημάτων 105 χιλ., ΜΚ-82 και ΜΚ-83 μεταξύ της χώρας μας και του Υπουργείου Άμυνας του ΒΣΑ, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείου Άμυνας της χώρας τους έχει εξουσιοδοτήσει Έλληνα αντιπρόσωπο (σ.σ. Β. Παπαδόπουλο) προκειμένου να εκτελέσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης επισήμανε ότι η Σύμβαση των βλημάτων 105 χιλ. ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του ΒΣΑ τον Ιούνιο του 2017 και ότι απομένει η κατάθεση της ανέκκλητης ενέγγυας πίστωσης για να ξεκινήσει η παράδοση των πυρκών. Ως αφορά τις αεροπορικές βόμβες ΜΚ-82 και ΜΚ-83 δεν έχουν επιθεωρηθεί μέχρι σήμερα, από πλευράς ΒΣΑ» αναφέρει αρχικά το πρακτικό της σύσκεψης για να συνεχίσει καταγράφοντας την πρώτη αντίδραση των Σαουδαράβων «Ο επικεφαλής της ξένης πλευράς ανέφερε πως έχει την εξουσιοδότηση να αγοράσει 100.000 βλήματα 105 χιλ. επιδεικνύοντας σχετικό πιστοποιητικό. Για τις βόμβες ανέφερε πως δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει την παρούσα χρονική στιγμή και η επίσκεψη του αφορά αποκλειστικά την αγορά 100.000 βλημάτων 105 χιλ. Πρόσθεσε ότι εκπροσωπεί τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Άμυνας του ΒΣΑ και ότι αγνοεί την υπογραφή συμφωνίας για 300.000 βλήματα. Επιθυμεί την αγορά μέσω διακρατικής συμφωνίας 100.000 βλημάτων 105 χιλ. άμεσα αναφέροντας ότι έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση».

Ωστόσο ο Έλληνας επικεφαλής της σύσκεψης επέμεινε «Ο Πρόεδρος  ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας των 105 χιλ. βλημάτων ΠΒ από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της χώρας του και επιδείχθηκε στον επικεφαλής της ξένης αντιπροσωπείας η σχετική υπογεγραμμένη συμφωνία μαζί με την εξουσιοδότηση του Έλληνα αντιπρόσωπου του ΒΣΑ. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι γνησιότητα της εξουσιοδότησης πιστοποιήθηκε από το ΒΣΑ». Από την αντίδραση δε τον Σαουδαράβων προκύπτει όχι μόνο η αμφισβήτηση της Συμφωνίας αλλά και της σχετικής εξουσιοδότησης του κ. Παπαδόπουλου. «Ο επικεφαλής της ξένης πλευράς είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα νέα στοιχεία που καταγράφονται στα επίσημα πρακτικά των αρμόδιων υπηρεσιών του πενταγώνου επιβεβαιώνουν το ενημερωτικό έγγραφο που έστειλε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις 13/7/2017 ο έλληνας πρόξενος στο Ριάντ Ηλίας – Ανδρόνικος Κλουβάτος επισημαίνοντας ότι οι Σαουδάραβες δήλωσαν πλήρη άγνοια για τις δραστηριότητες του κ. Παπαδόπουλου και επιθυμούν συνομιλίες Government to Government αλλά και τα όσα επισήμανε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ Πολυχρόνης Πολυχρονίου σε έγγραφο με παραλήπτες το γραφείο του υπουργού κ. Καμμένου, τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ναύαρχο Κυριάκο Κυριακίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2017.
Σαουδάραβες: Δεν επιθυμούμε broker

Σε άλλο σημείο του εγγράφου οι Σαουδάραβες εμφανίζονται να επαναλαμβάνουν το αίτημα για Government to Government συνομιλίες χωρίς – όπως επισημαίνεται «διαμεσολαβητή (broker)».
Αίσθηση ωστόσο προκαλείται και από την αναφορά τους ότι δήλωσαν άγνοια για τους φερόμενους ως εκπροσώπους τους που είχαν επιθεωρήσει αρχές του 2017 το εμπόρευμα, δηλαδή τα πυρομαχικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο Πρόεδρος τους τόνισε ότι δεν απαιτείται η επιθεώρηση των 105 χιλ. καθόσον δική τους ομάδα, επιθεώρησε αυτά στην αρχή του έτους. Η ξένη αντιπροσωπεία δήλωσε άγνοια τις σχετικής ομάδας επιθεώρησης. Επίσης ρώτησε πώς αφού είναι υπογεγραμμένη η Σύμβαση πάνω από δυο μήνες, γιατί δεν έχουν παραληφθεί ακόμα τα πυρομαχικά από το ΒΣΑ» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Λοβέρδος: Ο Καμμένος πρέπει να πει την αλήθεια

«Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος καταθέτοντας τα έγγραφα για να προσθέσει «όμως ο υπουργός, ο κ. Καμμένος πρέπει να πει την αλήθεια. Να αναγνωρίσει τα λάθη του και να αποκηρύξει τον μεσάζοντα.  Να μας εξηγήσει τι έχει συμβεί».

Επίσης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε και διαβαθμισμένα έγγραφα για τα οποία ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να τηρηθεί το απόρρητο ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο σε βουλευτές.

«Ο πρέσβης μας τον Αύγουστο 24.8.2017 στέλνει τηλεγράφημα στον υπουργό  Εξωτερικών και στον υπουργό Αμυνας» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στην νέα αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή και συνέχισε «λέει ότι έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες και πως αν δεν επιθεωρήσουν τα βλήματα δεν θα δοθούν τα χρήματα.  Έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες γίνεται η σύσκεψη – καταθέτω τα πρακτικά –  και τους διώχνουμε. Χάσαμε 66 εκατ ευρώ γιατί δεν εξυπηρετήθηκε ο μεσάζοντας. Παρακαλώ τον υπουργό να πει την αλήθεια με μια δήλωση. Είναι κρίμα σε αυτή την συγκυρία εμείς να συζητάμε για έναν τραγικού επιπέδου μεσάζοντα».

Διαβάστε το πρακτικό της επίσημης σύσκεψης μεταξύ των αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και των επίσημων εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας που έγινε στις 29 Αυγούστου 2017, μία ημέρα πριν το θερμό επεισόδιο του Πάνου Καμμένου με τον ταξίαρχο Παπαδάκη:

Διαβάστε τα emails με τα οποία οι Έλληνες στρατιωτικοί έδιωξαν τους Σαουδάραβες αξιωματικούς που είχαν έρθει Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης των βλημάτων 105mm:

Λοβέρδος στο ΘΕΜΑ 104,6: Ο μεσάζοντας απείλησε ταξίαρχο ότι «θα έχει κακή τύχη»
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε για το θέμα μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και κάνοντας νέες αποκαλύψεις για τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο.

«Πού τον βρήκαν αυτόν τον Παπαδόπουλο;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσθέτοντας ότι «από ό,τι προκύπτει ήταν κάτι που δεν ταίριαζε στους επιχειρηματίες με τους οποίους μπορούσε να συνεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για αγοραπωλησίες».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μισή ώρα μετά την πρώτηση συζήτηση της κανονικής αντιπροσωπεία των Σαουδαράβων, τον Αύγουστο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου φάνηκε «ότι ο Παπαδόπουλος δεν μετράει», ο μεσάζοντας κάλεσε τον Ταξίαρχο που δέχθηκε την απρεπή επίθεση από τον Πάνο Καμμένο «τον μάλωσε και τον απείλησε ότι θα έχει κακή τύχη».

Με αφορμή, δε, τις αποκαλύψεις που έκανε ο ίδιος στη Βουλή με τα έγγραφα που κατέθεσε την Τρίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε με νόημα στην ερώτηση για τις ευθύνες που προκύπτουν ότι «προφανώς το ΚΥΣΕΑ πίστεψε ότι το κείμενο που εμφανίστηκε στα ελληνικά είναι διακρατική συμφωνία».

Κάλεσε, δε, τους βουλευτές να δουν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ώστε να διαπιστώουν ότι «οι Σαουδάραβαες ενδιαφέρονταν και για άλλα οπλικά συστήματα».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ υπάρχουν τρεις σταθμοί σε αυτή την «κωμικοτραγική ιστορία. Ένας άνθρωπος παρουσιάζεται ως πωλητής-αγοραστής όπλων στον αραβικό κόσμο και την Αφρική. Το ΥΠΕΘΑ τον ενσωματώνει ως μεσάζοντα από το 2016, μπαίνει στη Βουλή το θέμα για να πωληθεί υλικό στη Σαουδική Αραβία, έχουμε αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Η δεύτερη φάση είναι τον Ιούνιο του 2017 όταν παρά το ότι ο πρόξενος λέει ότι ο μεσάζοντας (σ.σ. ο Βασίλης Παπαδόπουλος) δεν είναι εκπρόσωπος των Σαουδαράβων, η συμφωνία υπογράφεται στη Μίκρα. Περνάνε δύο μηνες και στις 24 Αυγούστου ο πρέσβης της χώρας, ένας δεύτερος, δηλαδή, διπλωμάτης, λέει ότι έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες για να αγοράσουν και άλλα πράγματα».

Τελικά η σύμβαση αυτή ακυρώνεται και «η Ελλάδα χάνει 66 εκατ. ευρώ όωπς το κοστολόγησε ο Καμένος και μετά γίνονται όσα γίνονται σε επίπεδο προπηλακισμού του Ταξίαρχου (σ.σ. αναφέρεται στην αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ)».

Προανήγγειλε, τέλος, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «μετά από 15 ημέρς και υπό το φως των νέων εξελίξεων θα κάνει δική της επερώτηση. Εμείς δεν σπεύσαμε να κατηγορήσουμε κάποιον, καλούμε τον Καμένο να πει την αλήθεια και να αποκηρύξει τον άνθρωπο».

protothema.gr