Τα μηνύματα Σαμαρά, Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Ως έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου αντιμετωπίζουν το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου στην ΝΔ, όταν και θα πραγματοποιηθεί το τακτικό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ώρα που ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα εσωστρέφειας, δράση φαίνεται πως αναλαμβάνουν οι πρώην πρωθυπουργοί του κόμματος, δίνοντας τον δικό τους τόνο, στέλνοντας μηνύματα εκτός αλλά και εντός ΝΔ.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Κώστας Καραμανλής, όπως δηλώνουν σε συνομιλητές τους, ο καθένας με τη δική του οπτική και μέσα από τις δικές του κινήσεις και πρωτοβουλίες, συμβάλλει στη διατήρηση της ενότητας της παράταξης με στόχο την εκλογική νίκη της ΝΔ.

Παρά τα όσα διακινούνται κατά καιρούς από ορισμένα ΜΜΕ, που θέλουν να παρουσιάσουν σενάρια περί δήθεν κόντρας με τη σημερινή ηγεσία, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί επιμένουν σε μία διαπίστωση, όπως μεταφέρει αξιόπιστη πηγή: Όσο πιο γρήγορα φύγει από την εξουσία ο κ. Τσίπρας, τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα, η οποία θα έχει ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη γίνονται κινήσεις στο παρασκήνιο για την όσο πιο ισχυρή αποστολή του συγκεκριμένου μηνύματος προς τους πολίτες, το διήμερο του συνεδρίου και από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρότι είχε εδώ και καιρό προγραμματίσει ταξίδι στις ΗΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνονταν σημαντικές πολιτικές και προσωπικές επαφές, αποφάσισε τελικώς να μην το πραγματοποιήσει. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του σημειώνουν πως αυτό που μέτρησε ιδιαίτερα στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργού είναι η επιθυμία του να σταλεί μέσω και της δικής του παρουσίας στο συνέδριο, ηχηρό μήνυμα ενότητας της ΝΔ, στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ταυτόχρονα άσκησης σκληρής πίεσης προς την κυβέρνηση.

Όπως μαθαίνει μάλιστα το liberal.gr, ο κ. Σαμαράς θα απευθυνθεί στους συνέδρους με μία ομιλία που θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Την ίδια ώρα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στέλνει τα δικά του μηνύματα. Το πρωί της Τετάρτης είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους. Μεταξύ άλλων, οι δύο άντρες συζήτησαν τους στόχους του επικείμενου συνεδρίου της ΝΔ, καθώς και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σε μία συνάντηση με έντονο συμβολισμό, δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο.

Ο κ. Καραμανλής άλλωστε είχε συμμετάσχει και στο προσυνέδριο της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συνομιλητές του τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

«Στο συνέδριο θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» είναι το σχόλιο συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αποτυπώνει τη λογική με την οποία προετοιμάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση για το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Στη συνεδριακή διαδικασία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και αντιπροσωπείες ξένων κομμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπροσωπήσεις άλλων κρατών σε υψηλότατο επίπεδο, απόδειξη του ότι η Ευρώπη συμπεριφέρεται στη ΝΔ, ως το επόμενο κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα. Προσωπικότητες εκτός πολιτικής αναμένεται να λάβουν το λόγο, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, στο συνέδριο ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο του για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση φορολογικών συντελεστών, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, την άρση των ρυθμιστικών, χωροταξικών και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας, την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

liberal.gr