Σαμαράς, Καραμανλής, Μεϊμαράκης δίπλα στον Μητσοτάκη με το βλέμμα στις εκλογές

 

Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από συγκεκριμένα ΜΜΕ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι όλοι εκεί, στο συνέδριο της ΝΔ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει στο ακροατήριο, την ώρα της ομιλίας του, δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ και έναν πρώην πρόεδρο του κόμματος.

Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι παρόντες στις διήμερες εργασίες του 11ου τακτικού συνεδρίου, δίνοντας με τον τρόπο αυτό απάντηση σε όσους προεξοφλούσαν «αντάρτικα» εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο και μόνο η παρουσία δύο πρώην πρωθυπουργών και ενός πρώην προέδρου, οι οποίοι μάλιστα δεν δηλώνουν “απόστρατοι”, ασφαλώς και προσδίδει έναν ιδιαίτερο τόνο στη συνεδριακή διαδικασία της ΝΔ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις που ίσως έχουν σε ορισμένα ζητήματα, κανείς από τους τρεις δεν αμφισβητεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κύριοι Σαμαράς, Καραμανλής και Μεϊμαράκης, διατηρώντας την πολιτική τους αυτονομία επιθυμούν να δουν άμεσα την ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας και τον κ. Τσίπρα μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς έχει ήδη ενημερώσει πως θα απευθύνει ομιλία στους συνέδρους. Πιθανότατα θα μιλήσει πριν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μία τοποθέτηση, που θα χαρακτηρίζεται από τους υψηλούς τόνους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα έχει ιδιαίτερες αναφορές στην ενότητα της ΝΔ αλλά και στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Καραμανλής θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου, χωρίς να λάβει το λόγο, συνεχίζοντας την ίδια τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μάλιστα δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της χώρας διαφωνώντας με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει κανονικά το παρών, χωρίς πιθανότατα να λάβει το λόγο. Για τον κ. Μεϊμαράκη το κάλο της παράταξης είναι πάνω από όλα, όπως συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του, ενώ σε όποιον τον ρωτά για το προς τα που πρέπει να κινηθεί το κόμμα, επαναλαμβάνει τα όσα είπε πρόσφατα σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Το 11ο συνέδριο της ΝΔ αντιμετωπίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως «πρόβα διακυβέρνησης». Όπως συνηθίζει να λέει στους συνεργάτες του, η ΝΔ δε θα περιμένει να εισπράξει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως επιθυμεί να πείσει τους πολίτες για το σχέδιό της.

Ενδεικτικό του κλίματος που κυριαρχεί στον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο Περιστέρι:

«Οι καλές Κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Είναι τότε που έχουμε τον χρόνο να κάνουμε ακριβώς αυτήν την ποιοτική δουλειά προετοιμασίας και να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να έρθουμε, να πιάσουμε τον ταύρο απ’ τα κέρατα και να δώσουμε πραγματικές λύσεις, σε πραγματικά προβλήματα».

Μια από τις «καινοτομίες» του συνεδρίου θα είναι το στήσιμο κάλπης στις οποίες οι σύνεδροι θα κληθούν να απαντήσουν με μυστική ψηφοφορία σε διλήμματα για καίρια ζητήματα πολιτικής, μετά από σχετική πρωτοβουλία του κ.Μητσοτάκη.

Στο συνέδριο θα υπάρξουν τρεις ενότητες συζήτησης με τους εξής τίτλους:

Υπηρεσίες στον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα.

– Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές.

– Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών.

Ενδιαφέρον έχει και η λίστα των ομιλητών που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης :

Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος ΝΔ

Αντώνης Σαμαράς πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος ΝΔ

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Ε.Ε. 

Antonio López-Istúriz White, Ευρωβουλευτής, Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ 

Κωστής Χατζηδάκης  Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Άδωνις Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας 

Κώστας Τσιάρας, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας

Κώστας Δέρβος, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

Γιώργος Στεργίου, Γραμματέας Προγράμματος 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

liberal.gr