Άρθρο-κόλαφος του Spiegel για τον Τσίπρα: Ακολουθεί τον Ερντογάν

Υπό τον τίτλο: «Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα», το ρεπορτάζ που φέρει την υπογραφή του ανταποκριτή στην Αθήνα Γιώργου Χρηστίδη στο περιοδικό «Spiegel», κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Τσίπρα για τον χειρισμό της στην υπόθεση της αναστολής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό στην Ελλάδα.

«Ο Ερντογάν οργίζεται, ο Τσίπρας ακολουθεί», προσθέτει το περιοδικό χαρακτηρίζοντας την υπόθεση των οκτώ Τούρκων ως «ανοικτή πληγή» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το περιοδικό αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις της Αθήνας προς την Άγκυρα ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί. «Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τώρα ότι θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να αρνηθεί στους Τούρκους στρατιωτικούς το δικαίωμα διαμονής. Φαίνεται ότι η Αθήνα υιοθέτησε τις κατηγορίες των Τούρκων κατά των ‘οκτώ ‘ (….) Ξαφνικά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να δίνει βάση στις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, παρά την αντίθετη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Αθήνα.»

Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνου Ντόκου που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την αντίδρασή της στην απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό ,να διορθώσει το ένα λάθος με ένα άλλο. «Αν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα έπρεπε να είχε στείλει πίσω τους οκτώ λίγες ώρες αφότου αφίχθησαν στην Ελλάδα -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», λέει.

Το άρθρο καταλήγει εκτιμώντας ότι: «Εάν η έκδοση των Τούρκων είναι ο μόνος τρόπος για να κατευναστεί ο Ερντογάν, τότε οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να καταλήξουν όχι μόνο πολιτικά, νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμες, αλλά και μάταιες…»

eleftherostypos.gr