Στήνουν κυβερνητικό μηχανισμό για να ελέγχουν τα πάνταΤον δικό της ελεγκτικό μηχανισμό συστήνει η κυβέρνηση επιχειρώντας όπως φαίνεται να ελέγξει τους… ελέγχους.

Θέλει να έχει λόγο για τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν και για ποιες θα παραμείνουν στο συρτάρι. Αυτό που προσπαθούσαν τόσα χρόνια οι πιστωτές της χώρας κατέρρευσε λίγους μήνες πριν η χώρα βγει (!) από τα μνημόνια. Συγκεκριμένα, αυτό που οι θεσμοί ζητούσαν από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και το τελευταίο ήταν να σταματήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις στον ελεγκτικό μηχανισμό.

Η επόμενη μέρα λοιπόν για την κυβέρνηση συνοδεύεται από μία νέα ελεγκτική μονάδα η οποία θα λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικών και θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Και τι θα κάνει το νέο σώμα; Ότι κάνει και σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Θα διενεργεί ελέγχους σε επιχειρήσεις. Θα ζητά από τις τράπεζες και τους φορείς να αποστέλλουν στοιχεία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Αυτό όμως που προκαλεί είναι γιατί η κυβέρνηση έκρινε ότι χρειάζεται η νέα αυτή μονάδα. Ουδείς από το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει μία απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της ήθελε να καταργήσει την ανεξάρτητη αρχή(τότε γενική γραμματεία). Μάλιστα το πρώτο σχέδιο νόμου που είχε διαρρεύσει προέβλεπε ότι η νέα μονάδα θα λογοδοτούσε στον υπουργό Οικονομικών. Όπως κατάφερε και κάνει σήμερα με τη σύσταση της «Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος».

Σύντομα θα δούμε (ποιοι θα ελεγχθούν από τη νέα μονάδα αλλά δυστυχώς δεν θα μάθουμε, τουλάχιστον άμεσα ίσως και ποτέ εάν κάποιοι έλεγχοι σταμάτησαν και γιατί.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών. Την καθοδήγηση και συντονισμό λειτουργίας της υπηρεσίας, έχει ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.

Η Υπηρεσία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για την διενέργεια ερευνών, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης για την εξακρίβωση τέλεσης φορολογικών εγκλημάτων και οποιωνδήποτε άλλων συναφών οικονομικών εγκλημάτων, τη σύνταξη πορισματικών εκθέσεων σε εκτέλεση των εισαγγελικών παραγγελιών που της ανατίθενται.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του έχει την ιδιότητα των ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων και κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Αναπληρωτή του ή των εισαγγελικών λειτουργών που τον επικουρούν. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «οι εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων των αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οιασδήποτε εισαγγελικής και δικαστικής αρχής, οι οποίες υφίστανται στην Α.Α.Δ.Ε. κατά τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της Υπηρεσίας, επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ στις κατά περίπτωση αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές που έχουν εκδώσει τις σχετικές παραγγελίες, εντολές και αιτήματα μέχρι την 28.02.2018.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

protothema.gr