Σπυράκη για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ενημερώσει νωρίτερα – Έχει όλη την ευθύνη

 

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίζεται το κρίσιμο θέμα του ονόματος των Σκοπίων με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης

Στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, το Σκοπιανό και τη θέση της Νέας Δημοκρατίας επί του θέματος, αλλά και στην ευθύνη που έχει η κυβέρνηση αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίζεται το κρίσιμο θέμα του ονόματος των Σκοπίων με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Όπως υποστήριξε, σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει στην αρχή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει μόνο αν υπάρξει «καθαρή και ενιαία θέση της κυβέρνησης».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι η κυβέρνηση  χειρίζεται την υπόθεση με ανεύθυνο τρόπο.

«Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση».

Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» και επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι σαφής για το ζήτημα της ΠΓΔΜ: «Το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος της χρήσης -έναντι όλων- και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων».
Διαβάστε εδώ την ενημέρωση της κυρίας Σπυράκη

Συμβούλιο για τη… θέση της κυβέρνησης

Η κ. Σπυράκη πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» σημείωσε.

Σε ερώτησε σχετικά με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι θα πράξουν.

Η κ. Σπυράκη επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι σαφής: Το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος της χρήσης -έναντι όλων- και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «αντί κάποιοι στα υπόγεια του Μαξίμου να εξυφαίνουν σενάρια για τη ΝΔ, ας απαντήσουν αν εκφράζει ακόμη τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Γαβρόγλου η θέση που είχαν προσυπογράψει παλαιότερα σε επιστολή και στην οποία αναφερόταν ότι δεν έχουν πρόβλημα η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας»». Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι και δεν μπορεί να παρουσιάσει μία ενιαία θέση σαν βάση διαπραγμάτευσης.

Επίθεση και για την οικονομία

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέδειξε και το θέμα του διαδικτυακού τζόγου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευνοεί φιλικούς επιχειρηματίες. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση επιβάλλει επιπλέον 2 δισ. ευρώ μέτρα το 2018, φόρους 900 εκατομμύρια ευρώ, περικόπτει το ΕΚΑΣ και το επίδομα θέρμανσης, μειώνει τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε η κ. Σπυράκη, δεν φορολογεί τον διαδικτυακό τζόγο και εξυπηρετεί φιλικούς επιχειρηματίες, ενώ δίνει άδειες για νέα καζίνο και τους επιτρέπει να δίνουν δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ για τους παίκτες. Είναι σαφές, ότι σε συνθήκες ασφυξίας και διαπλοκής, η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, υπογράμμισε.

Σε ερώτηση εάν αναφέρεται σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, απάντησε ότι διατυπώνει τα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ