Eurogroup: Με «αστερίσκους» η δόση, συνδέεται με πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις

Σε δύο υποδόσεις τα 6,7 δισ. ευρώ – Η πρώτη στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου, η δεύτερη θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τα «κόκκινα» δάνεια – Σεντένο: Μηχανισμός που «θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη»

Σε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έφτασε σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, έπειτα από την παρουσίαση του ελέγχου συμβατότητας από τους θεσμούς στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Αυτό ήταν το πρώτο Eurogroup, στο οποίο προήδρευσε ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να χαιρετίζουν την εφαρμογή όλων σχεδόν των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση και να δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

«Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία και καλωσορίσαμε την επίτευξη όλων σχεδόν των προαπαιτούμενων και καλούμε την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή μέτρα» υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

 Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, η πιστή εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση δείχνει την στενή συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς.

Ωστόσο, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης κάλεσαν την Αθήνα να ολοκληρώσει επειγόντως όλες τις εκκρεμούσες συμφωνίες με τους θεσμούς, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Πλέον, οι θεσμοί θα επικεντρωθούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, καθώς και στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζήτημα για το οποίο έχουν συμφωνήσει ότι θα εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Ευρωομάδα, τόσο στη συνέντευξη Τύπου όσο και στην ανακοίνωση της με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόνισε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και πως σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί -συνεπώς, έγινε εφικτή η πολιτική συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, τώρα ξεκινά η τεχνική δουλειά για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, όπως και ενός μηχανισμού, ο οποίος «θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Πλειστηριασμοί – ιδιωτικοποιήσεις τα τελευταία προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, έγινε τεράστια μεταρρυθμιστική δουλειά στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και έχουν ολοκληρωθεί τα 90 από τα 115 προαπαιτούμενα. Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα αφορούν ζητήματα πλειστηριασμών και ιδιωτικοποιήσεων, έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν τα χρήματα της αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα παρακολουθούν από κοντά την πορεία της εφαρμογής τους από την ελληνική κυβέρνηση και θα ενημερώσουν τους θεσμούς.

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να ολοκληρώνει το πρόγραμμα στήριξης και όχι απλώς να βγει από αυτό, αλλά να βγει με πολύ θετικούς όρους. Όλοι μας επιθυμούμε να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στην κανονικότητα» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Πώς θα εκταμιευθεί η δόση

Ο διοικητής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, δήλωσε πως ξεκινούν οι διεργασίες για την εκταμίευση, όπου από τα συνολικά 6,7 δισ.,  3,3 θα πάνε για το χρέος, 1,9 για το «μαξιλάρι» και 1,5 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα.

«Το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. και θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη υποδόση θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και την πορεία των “κόκκινων” δανείων» εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στόχος είναι να καλύψει το κράτος τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα, να χρηματοδοτήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις.

«Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, η διαδικασία κύλησε πιο ομαλά απ’ ό,τι αναμενόταν και οι αγορές το αναγνώρισαν αυτό. Όλοι ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε.

Η δήλωση του Eurogroup

Στη δήλωση του Eurogroup επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, είναι συμβατός με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, επισημαίνεται ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών διαπιστώνει υπεραπόδοση των στόχων της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια ( 2015-2017).

Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να ενισχύουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς μέσα από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μέσα από περαιτέρω δράσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και την άρση των κανονισμών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Επίσης, διαπιστώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μέσα από περαιτέρω δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής επίλυσης και την έναρξη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης «συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης», που θα έχει την ισχυρή κυριότητα των ελληνικών αρχών και η οποία θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

To Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και αναθέτει στο EuroWorking Group να εξετάσει την πλήρη εφαρμογή τους, στη βάση της αξιολόγησης που θα κάνουν οι θεσμοί. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί αν εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισ. ευρώ και η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει το Φεβρουάριο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, και για να στηριχθεί η δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η δεύτερη υποδόση θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από ίδιους πόρους και θα εκταμιευθεί μετά από τη θετική έκθεση των θεσμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

To Εurogroup θα επικεντρωθεί τώρα στα τελικά στάδια του ελληνικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Σημειώνει ότι τώρα ξεκινάει το τεχνικό έργο του EuroWorking Group για το μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το τεχνικό έργο είναι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη τη συνολική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

protothema.gr