Τσιρώνης: Γεωγραφική έννοια η Μακεδονία, δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα

“Η Μακεδονία είναι μία γεωγραφική έννοια που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα”, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, προσθέτοντας πως κατ’ αυτόν “είναι αυτονόητο ότι ο όρος Μακεδονία θα υπάρχει στο όνομα”.

Όπως είπε αναλυτικά, “η Μακεδονία που σήμερα είναι ελληνική, η Θεσσαλονίκη μας, η Έδεσσα, ο Όλυμπος, είναι ελληνική επειδή πολέμησε ο ελληνικός στρατός και οι μεκεδονομάχοι μας. Κανένας δεν βγήκε τότε να κάνει ένα συλλαλητήριο και να λέει ότι η Μακεδονία είναι αυτονόητα ελληνική επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας. (….) Τίποτα δεν κερδήθηκε επειδή κάποτε έμενε εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος”.

“Άρα αυτή τη στιγμή η Μακεδονία που τουλάχιστον είναι ελληνική, είναι ελληνική επειδή την απελευθέρωσε ο στρατός μας και επειδή έγινε η συνθήκη του Βουκουρεστίου, στην οποία ηττήθηκαν οι Βούλγαροι και η Μακεδονία μοιράστηκε. Το 60% στην Ελλάδα, αυτό που τώρα λέμε εμείς Μακεδονία δική μας, το 30% στην τότε Σερβία, αυτό που τώρα λέμε FYROM, και περίπου το 10% στη Μακεδονία του Πιρίν στη Βουλγαρία. Άρα μιλάμε για μια γεωγραφική έννοια που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα. Και εδώ είναι το δεύτερο ερώτημα: το πού θέλουμε να πάμε. Θέλουμε μήπως να καταλάβουμε τα Σκόπια, θέλουμε να κάνουμε όλη τη Μακεδονία ελληνική, θέλουμε να καταλάβουμε τη Βουλγαρία ή θέλουμε το δικό μας το κομμάτι να κατοχυρωθεί και να σεβαστούμε την συνθήκη του Βουκουρεστίου;” διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι για εκείνον είναι “αυτονόητο ότι ο όρος “Μακεδονία” θα υπάρχει στο όνομα, γιατί αυτή η περιοχή είναι κομμάτι της Μακεδονίας”.

“Οι ΑΝΕΛ δεν θα απειλήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση”

Σε ερώτηση για το αν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζουν ονομασία με τον όρο Μακεδονία, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι “σε εθνικά θέματα δεν μπαίνει ψήφος κομματικού στρατού. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό που θα πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, γιατί η Βουλή έχει 300 βουλευτές, θα είναι κατά συνείδηση ψήφος, δεν μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας και ο καθένας θα κριθεί από την ψήφο του. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρώ ότι οι ΑΝΕΛ θα απειλήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση επειδή διαφωνούν σε αυτό το θέμα” υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να απέχουν, να δηλώσουν παρών, να καταψηφίσουν ή να απουσιάσουν από την ψηφοφορία.

Όπως είπε το ζήτημα της ονομασίας δεν αφορά σε προγραμματικές δηλώσεις τετραετίας. “Στις προγραμματικές δηλώσεις στις οποίες ο κ. Καμμένος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης δεν υπάρχει αναφορά στο Μακεδονικό”.

Πρόσθεσε τέλος ότι σε περίπτωση “που πάει στη Βουλή το θέμα και κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν το ψηφίσουν και πάρει 155 ψήφους, με ψήφους άλλων βουλευτών, τότε ο κ. Καμμένος- εάν θεωρεί ότι είναι casus belli- έχει κάθε συνταγματικό δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής. “Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει όμως” ανέφερε.

capital.gr