Ένας ρομποτικός χειρουργός σε διαστάσεις κέρματος

 

Η ρομποτική είναι ο κλάδος που όχι απλώς συντελεί στην πρόοδο της χειρουργικής, αλλά υπόσχεται να μεταμορφώσει όλες τις σχετιζόμενες ιατρικές πρακτικές. Τα εργαλεία που έχουν ήδη στα χέρια τους οι χειρουργοί και οι συνεργαζόμενες ειδικότητες είναι εντυπωσιακά, και γίνονται ολοένα και πιο συναρπαστικά κάθε μέρα που περνάει.

Ένα από τα πιο νέα και απολύτως ενδεικτικά παραδείγματα των προοπτικών που ανοίγονται, είναι το MilliDelta, ένα ρομπότ-χειρουργός που έχει τις διαστάσεις ενός κέρματος. Το νέο bot αντλεί έμπνευση από τα origami και τα pop-up βιβλία και βασίζεται στα μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα (MEMS).

Για την ανάπτυξη του άλλωστε συνεργάστηκαν κορυφαίοι καθηγητές και ερευνητές από το Ινστιτούτο Wyss στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών John A. Paulson και το Ajou University της Νότιας Κορέας.

Ξεδιπλώνεται εντός του ανθρώπινου σώματος

Παρά τις μικροσκοπικές του διαστάσεις, το MilliDelta θεωρείται από τους υπεύθυνους του project, ένα από τα ικανότερα δείγματα της νέας γενιάς ρομπότ για χρήση στη χειρουργική. Χάρη στον αρθρωτό σχεδιασμό τού έχει τη δυνατότητα να «ξεδιπλώνεται» ενώ βρίσκεται εντός του ανθρώπινου σώματος, καθώς ελέγχεται από τρεις ανεξάρτητα ελεγχόμενους πιεζοηλεκτρικούς μηχανισμούς. Στη συνεχεία κινείται ταχύτατα και λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια, ώστε να εκτελέσει τις ιατρικές εντολές.

Οι δημιουργοί του θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια σειρά μικροχειρουργικών και επανορθωτικών επεμβάσεων σε σημεία του ανθρώπινου σώματος που έως τώρα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να φτάσει ένας ρομποτικός χειρουργός, χωρίς τον κίνδυνο να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Είναι ενδεικτικό ότι λειτουργεί με ακρίβεια κάτω των ~ 5 μικρομέτρων σε χώρο εργασίας 7,01 κυβικών χιλιοστών.

Το πλεονέκτημά του έγκειται στο ότι συνδυάζει την υψηλή ακρίβεια ρομπότ τύπου Delta (που χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιομηχανικά περιβάλλοντα), με τη λειτουργία σε συχνότητες έως τα 75 Hz και την ταχύτητά (κινείται με ~ 0.45 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ επιταχύνει στα ~ 215 μέτρα ανά τετραγωνικό το δευτερόλεπτο). Οι επιδόσεις αυτές του επιτρέπουν την ταχύτατη «επέμβαση» και εργασία σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ παράλληλα διατηρεί τους κραδασμούς σε χαμηλά έως αμελητέα επίπεδα.

Όχι μόνο για ιατρική χρήση

Οι ιδιότητες αυτές του milliDelta το καθιστούν ιδανικό και για την εκτέλεση εργασιών υψηλής ακρίβειας όπως η μικροσυναρμολόγηση ή μικροδιακόσμηση και εν γένει οποιαδήποτε διαδικασία απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια σε συνδυασμό με υψηλή ταχύτητα.

Οι εμπνευστές του θεωρούν ότι οι διαστάσεις του (15x15x20 χιλιοστά) σε συνδυασμό με τη μάζα των 0,43 ml και τη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1,31 γραμμαρίων, θα του επιτρέψουν να αξιοποιηθεί και σε ευρεία γκάμα εφαρμογών και χρήσεων σε πολλούς κλάδους, όπου ο συμπαγής σχεδιασμός και η ταχύτητα είναι προαπαιτούμενα. Αναλυτικά, η δημοσιευμένη μελέτη εδώ.

Μια σύνοψη των δυνατοτήτων του milliDelta στο παρακάτω βίντεο

Του Γιάννη Γορανίτη

liberal.gr