Ξεπέρασε την μια ώρα η συνάντηση Γεννηματά – Τσίπρα

Την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε στις 12:30 η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Θα κάνει δηλώσεις από την Χαριλάου Τρικούπη

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε περίπου στις 12:30, όπως ήταν προγραμματισμένο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.

Την κυρία Γεννηματά υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού.

 Το πρώτο τετ α τετ των δυο πολιτικών, μπροστά στην κάμερα, ήταν σε καλό κλίμα, με την Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τα παιδιά τους. Η συνάντησή τους κράτησε περίπου μια ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα κάνει δηλώσεις από το γραφείο της στην Χαριλάου Τρικούπη.

Από νωρίς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο Twitter την παρακάτω φωτογραφία.

Χθες Παρασκευή, το Μέγαρο Μαξίμου ανέβασε τους τόνους, απαντώντας στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με το περιεχόμενο της σημερινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας και για τα περί αιτήματος για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «η κυρία Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση». Ο ίδιος προσθέτει: «Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

Νωρίτερα, σήμερα, συνεργάτες της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έλεγαν ότι στην επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει εξασφαλίσει καν τη συναίνεση του Πάνου Καμμένου, παρ’ ότι οι ΑΝΕΛ συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και γι’ αυτό ζήτησε να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η κυρία Γεννηματά θα πάει στην αυριανή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ωστόσο εξέφραζαν την άποψη ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μυστική διπλωματία και με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες.

«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό» απαντούν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους ανώνυμους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι επιχειρούν να εγκαλέσουν τη Φώφη Γεννηματά, διότι, όπως υποστηρίζουν, έδωσε στη δημοσιότητα ανακριβή διάλογο από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα.

O Αλέξης Τσίπρας στις 15:00, με τον τον Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και στις 17:30, με τον Βασίλη. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.

Μετά τη συνάντηση, από το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πολύ αναλυτική συζήτηση», ενώ σημείωναν με νόημα «εμείς είχαμε ήχο πάντως». Σχόλιο που σχετίζεται με το γεγονός ότι από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη μεταδόθηκαν πλάνα δίχως ήχο, έπειτα από αίτημα της ΝΔ.

Η κυρία Γεννηματά στη δήλωσή της  ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Μίλησε ακόμη για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία δυσκολεύει την διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».