«Οχι» σε όλα από Μητσοτάκη σε Τσίπρα, μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο

 

Η μισή ώρα, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, δε φάνηκε να ήταν αρκετή για να αντιληφθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τί πραγματικά επιδιώκει ο πρωθυπουργός αναφορικά με το Σκοπιανό. Όπως μεταφέρουν στο liberal.gr αξιόπιστες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε βγήκε σοφότερος από το τετ α τετ του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εντύπωση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά μετά τη συνάντηση των δύο του Σαββάτου, είναι πως ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει μπει στη λογική του να φτάσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους με τα Σκόπια, χωρίς όμως να έχει «τακτοποιήσει» δύο βασικές παραμέτρους:

– Το πώς θα χειριστεί το θέμα με τον Πάνο Καμμένο, ζήτημα για το οποίο δε φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μέχρι τώρα. Είναι άγνωστο δηλαδή αν ο κ. Καμμένος έχει πει «ναι» στην από κοινού διαχείριση, ειδικά στο θέμα μίας πιθανής ψηφοφορίας στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει καταλήξει στο πώς θα λύσει το θέμα με τους ΑΝΕΛ, με τις πληροφορίες να θέλουν τον κ. Τσίπρα να «ρίχνει» κλεφτές ματιές και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

– Την αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων, στοιχείο κρίσιμο για την περαιτέρω εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με την αίσθηση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία διαβεβαίωση από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό περί αλλαγής των επίμαχων συνταγματικών διατάξεων της γειτονικής χώρας.

Παρότι επίσημες διαρροές από την πλευρά της Πειραιώς δεν υπάρχουν για το περιεχόμενο της συνομιλίας Τσίπρα Μητσοτάκη είναι περίπου βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε  στον πρόεδρο της ΝΔ  τις «περίφημες» πέντε προτάσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, οι οποίες έχουν διαρρεύσει σε ΜΜΕ της γειτονικής χώρας εδώ και αρκετές μέρες. Αν  αυτό συνέβη, σίγουρα δε θα προσέθεσε κάτι ουσιαστικό στο τετ α τετ, μια και οι προτάσεις ήταν ήδη γνωστές.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε κάτι που από την πρώτη στιγμή έχει πει δημόσια. Όλες οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα είχαν πρωταρχικό στόχο να εγκλωβίσουν την ΝΔ και όχι να λύσουν το σοβαρό αυτό εθνικό θέμα. Μόνο τυχαία δεν ήταν, στο πλαίσιο αυτό η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, με την οποία επιρρίπτει στον πρωθυπουργό προσωπικά την ευθύνη για την αποτυχία ενιαίου εθνικού μετώπου.

«Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Έλληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η εικόνα που έχει αποκομίσει η Πειραιώς είναι πως η κυβέρνηση άγνωστο γιατί έχει επιλέξει να φτάσει το θέμα των Σκοπίων μέχρι τέλους, ίσως επειδή προσδοκά κάτι σε σχέση με τους διεθνής συσχετισμούς. Όποια πάντως και αν είναι η συνέχεια στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, ένα είναι σίγουρο. Για την ΝΔ το θέμα έχει κλείσει…

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Φωτογραφία: intimenews.gr

liberal.gr