Στ. Θεοδωράκης: Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα

Τις ανησυχίες του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ τόνισε την απροθυμία του να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δυο ημέρες μετά την μεταξύ τους συνάντηση – ενημέρωση για το Σκοπιανό.

«Η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο», τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι δεν υπάρχουν πρόθυμοι στο Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής να αντικαταστήσουν τον κ. Καμμένο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα», είπε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον Πάνο Καμμένο επεσήμανε πως είναι επικίνδυνο και γελοίο υπουργός να έχει διαφορετική άποψη για σημαντικά θέματα και να εκθέτει τη χώρα. «Η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διγλωσσία είναι τεράστια. Πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη υπευθυνότητα μέσα στο κόμμα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε με τη ρίψη στεφανιού ανοικτά των Ιμίων ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι είναι εξευτελιστικό για τους Έλληνες να παρακολουθούν τον υπουργό Εθνικής Αμύνης της χώρας τους να μην μπορεί να προσεγγίσει ελληνικό έδαφος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει η προκλητικότητα των Τούρκων στην περιοχή και να έχουμε συνεχώς στραμμένη την προσοχή μας στα ανατολικά, λύνοντας σιγά σιγά τα προβλήματα στα βόρεια σύνορά μας.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ανέφερε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος, που θα είναι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν πολλά ονόματα που δίνουν λύση, μια σλαβική λέξη μπορεί να μας καλύπτει πλήρως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και επανέλαβε: «Είμαστε υπέρ μιας σύνθετης λύσης που όμως θα συνοδεύεται με δεσμευτικές εγγυήσεις και τον αλυτρωτισμό».

Παράλληλα, προειδοποίησε πως, στην υποθετική περίπτωση που δεν βρίσκουμε καμία λύση με τη FYROM, οι Σκοπιανοί θα αναζητήσουν στήριγμα στην τουρκική πλευρά και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Ερωτώμενος για το αν υπάρχει διχογνωμία στο Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με το Σκοπιανό, είπε πως δεν υπάρχει καμία διχογνωμία, όλοι υπερασπιζόμαστε μια σύνθετη λύση με δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Όσοι πολεμούν τη λύση υπερασπίζονται τελικά το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ήδη οι μεγαλύτερες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης σχολίασε ότι «όταν οι ομιλητές είναι ακροδεξιοί όταν λένε επικίνδυνα πράγματα για την χώρα σου, παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις. Οι ομιλητές αυτής της υπόθεσης ήταν ακροδεξιοί. Ακούω τις ομιλίες και φρίττω».

«Δεν χαρίζουμε τις εθνικές υποθέσεις στους ακροδεξιούς. Δεν είναι ο στρατός που θα μας σώσει στο θέμα των Σκοπίων», τόνισε.

liberal.gr