Εξόφθαλμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη καταγγέλλει η ΝΔ

Στον απόηχο της σύσκεψης του Μεγάρου Μαξίμου, ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για την υπόθεση “Novartis”, η Νέας Δημοκρατίας βάζει στο στόχαστρό της τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Μέσω μίας ανακοίνωσης, γεμάτη αιχμές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για πρωτοφανείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αντισυνταγματικές πρακτικές και “απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία”. Ταυτόχρονα, η οδός Πειραιώς ζητάει από τη συγκυβέρνηση η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

“Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας”, τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκεται και στη μετάβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. Χαρακτηρίζει ως “ανήκουστο” το συγκεκριμένο γεγονός και σημειώνει πως ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε, εκ των υστέρων και μετά τη δημοσιοποίηση της επίσκεψής του, ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση. Στο στόχαστρό της οδού Πειραιώς τίθεται και το momentum των όλων κυβερνητικών χειρισμών.

“Όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα…Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια”, σημειώνει, στην ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, διαμηνύει πως στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η “γαλάζια” παράταξη θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, “η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη”.

Δημήτρης Γκάτσιος

capital.gr