Σηκώνουν σκόνη για να κρύψουν τις αποτυχίες

 

Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι κάλπες να στηθούν μέσα στο 2019. Είναι δεδομένο πως για να επιτευχθεί αυτός ο σχεδιασμός το πρωθυπουργικό επιτελείο ακολουθεί την παραδοσιακή ρωμαϊκή πολιτική συνταγή «άρτος και θεάματα».

ΣΤΗΝ πραγματικότητα άρτος δεν υπάρχει. Στο εικονικό σύμπαν που δημιουργεί η κυβέρνηση ως «άρτος» προσφέρονται τα ψίχουλα της επιδοματικής πολιτικής. Αφού πρώτα σηκώνει από τις τσέπες των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης τα τελευταία ψιλά με άμεσους και έμμεσους φόρους, στη συνέχεια δίνει μερίσματα και πανηγυρίζει για την κοινωνική πολιτική. Και βέβαια φτιάχνει ψευδοαφηγήματα πως από το καλοκαίρι και μετά η χώρα θα… σκίσει τα μνημόνια και σιγά σιγά θα αρχίσει να μοιράζει χρήμα.

ΘΕΑΜΑ, από την άλλη, είναι εύκολο να προσφέρει η κυβέρνηση. Η δικογραφία για τη φαρμακευτική Novartis ήταν μια πρώτη τάξεως ευκαιρία. Ο πρωθυπουργός, οι επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης και δεκάδες κυβερνητικά στελέχη είχαν βγάλει ετυμηγορία πριν καν φτάσουν οι κούτες της δικογραφίας στη Βουλή. Μίλησαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Πιθανότατα προς χάριν της επικοινωνιακής προπαγάνδας ξεχνούν επιμελώς πως σύμφωνα με τη νομοθεσία όσα επικαλούνται οι μάρτυρες πρέπει πρώτα να αποδειχθούν στο δικαστήριο.

ΤΟ Μαξίμου προσπαθεί να κάνει την κοινωνία να ξεχάσει όσα έχουν συμβεί την τελευταία τριετία στη χώρα. Ολοι πρέπει να ξεχάσουν πως τελευταία στιγμή γλιτώσαμε την έξοδο από το ευρώ. Ολοι πρέπει να ξεχάσουν τα επώδυνα μέτρα που εφαρμόστηκαν, εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν αφού πρώτα ψηφίστηκαν από την πρώτη φορά αριστερά. Ολοι πρέπει να ξεχάσουν το Σκοπιανό που έγινε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα. Ολοι πρέπει να ξεχάσουν το συλλαλητήριο της Κυριακής που στρίμωξε την κυβέρνηση. Ολοι πρέπει να ξεχάσουν πως άλλα λένε το πρωί, άλλα συμφωνούν το μεσημέρι και άλλα εφαρμόζουν το βράδυ.

ΜΕ αυτό το σκληρό ροκ θα προσπαθήσει να φτάσει έως τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σκανδαλολογία θα αποτελέσει το βασικό συστατικό του μείγματος, το οποίο θα έχει ως κύρια στόχευση τη δημιουργία διχαστικού κλίματος. Η δεξιά και η αριστερά. Το παλιό και το νέο. Οι μίζες και η επιχείρηση καθαρά χέρια. Γι’ αυτό και θα ανοίξουν διάφορες υποθέσεις που απλά θα… τρέχουν, χωρίς να καταλήγουν πουθενά. Θα τις διαχειρίζονται επικοινωνιακά για να σηκώνουν διαρκώς σκόνη, ώστε να μπορούν να κρύβουν τις αστοχίες και τους πανωλεθρίαμβους.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου