Υπόθεση Novartis: Στήνουν αρένα με «κουκούλα-gate»

 

Ως σκευωρία που έχει στηθεί από την κυβέρνηση με ανώνυμους μάρτυρες και ψευδείς καταθέσεις αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί που αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis ότι χρηματίσθηκαν.

Το κλίμα χθες στη Βουλή ήταν εκρηκτικό, από τη στιγμή που έφτασε η δικογραφία και άρχισε η ανάγνωσή της από τους πολιτικούς που εμπλέκει.

«Φαρσοκωμωδία με pampers, μόνο που αυτή τη φορά είναι και βρεγμένα… και η ιστορία θυμίζει λογική 1989, μόνο που αυτή τη φορά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες». Με αυτές τις φράσεις ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε τη δικογραφία της Novartis μετά την πρώτη ανάγνωσή της. «Πρόκειται», είπε, «για την πλήρη γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και έκανε λόγο «για επικίνδυνα θεσμικά καλαμπούρια».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο (το όνομα του οποίου εμπεριέχεται στους «κατηγορούμενους» ως υπουργός Οικονομικών), «κανείς άλλος εκτός από τους τρεις προστατευόμενους με ανωνυμία μάρτυρες από όσους εξετάσθηκαν από τη Δικαιοσύνη δεν αναφέρουν ότι γνωρίζουν για δωροληψίες ή δωροδοκίες υπουργών και πολιτικών προσώπων»!

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως «οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες φέρεται να έχουν καταθέσει σε χρονικές περιόδους που είναι μετά τον Νοέμβριο του 2017 ο πρώτος, ενώ οι άλλοι δύο από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου του 2018 (σ.σ. ημέρα του συλλαλητηρίου)! Και σημείωσε ότι «η κοινή γνώμη είχε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα πολύ πριν από τη λήψη των καταθέσεών τους ότι αυτές υπήρχαν και είχαν ληφθεί».

Ερωτηθείς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το πώς οι μάρτυρες εμπλέκουν τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «και οι τρεις υποστήριξαν πως δεν γίνονταν οι δωροδοκίες μέσω τραπεζικών λογαριασμών αλλά όλες τις έκανε με μετρητά το στέλεχος της Novartis κ. Φρουζής, όλες τις έκανε με μετρητά, ζωντανά». «Σε άλλους», είπε ο κ. Βενιζέλος, «λένε ότι το στέλεχος της Νovartis τα πήγαινε μέσα σε φάκελο, σε άλλους σε Samsonite και σε άλλους σε βαλίτσες».

Για παράδειγμα ανέφερε πως έχει καταθέσει ένας μάρτυρας πως «ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να συναινέσει στην αγορά των εμβολίων για τη γρίπη».

«Για μένα λένε ότι επειδή ο Λοβέρδος ως υπουργός Υγείας δωροδοκήθηκε με μια γεμάτη με λεφτά Samsonite και επειδή στον ΕΟΦ πρόεδρος ήταν ο κ. Λυντζέρης που και αυτός δωροδοκήθηκε και είναι φίλος μου, και επειδή παράλληλα ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε επικοινωνία με συνεργάτη του Ηλία Πλασκοβίτη στο υπουργείο Οικονομικών, άρα συμπεραίνει ο μάρτυρας πως και εγώ θα πρέπει να δωροδοκήθηκα! Πρόκειται για μια κοινή συκοφαντία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «οι κουκουλοφόροι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι χρήματα σε φάκελο πρέπει να πήρε ο Αδωνις Γεωργιάδης». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ από το δελτίο του ΑΝΤ1 κατήγγειλε τη σκευωρία σε βάρος του, ενώ είπε ότι σύμφωνα με τους ανώνυμους μάρτυρες υποτίθεται ότι πήρε δύο εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, από την ανάγνωση της δικογραφίας φέρεται ότι «πήρε 100.000 ευρώ μετρητά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήρε ολόκληρη τροχήλατη βαλίτσα με λεφτά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ως γελοία ενώ σημείωσε ότι από τις καταθέσεις φέρεται ότι όλοι οι πολιτικοί έπαιρναν πάνω από 200.000 ευρώ!

Επιπλέον είπε ότι τα έγγραφα που υπάρχουν από το FBI γράφουν ρητώς επάνω ότι δεν είναι προς νομική αξιοποίηση ενώ η προστασία των μαρτύρων που δόθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν δεσμεύει σε καμία περίπτωση τη Βουλή εάν αυτή θελήσει να εξετάσει τους μάρτυρες αυτούς σε επίπεδο εξεταστικής ή προκαταρτικής επιτροπής.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως παρατήρησε ότι «από όσα αναφέρουν οι μάρτυρες για φάρμακα, δραστικές ουσίες, δομή της εταιρείας, ανταγωνιστές, δεν φαίνεται να είναι κατώτεροι υπάλληλοι όπως οδηγοί που είδαν να μεταφέρονται χρήματα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη δική του πλευρά σχολίασε σκωπτικά την ανωνυμία των μαρτύρων λέγοντας «οι μάρτυρες να έρθουν με ρόμπες και κουκούλες για να καταθέσουν στη Βουλή» και πρόσθεσε πως «η απόπειρα να υπάρξει η παραμικρή σκιά στο όνομά μου θα απαντηθεί με όλα τα νόμιμα μέσα. Μη νομίζετε ότι αυτή η ιστορία για τους συμμορίτες που την κατασκεύασαν θα μείνει έτσι. Ολα όσα έχουν ειπωθεί ή θα ειπωθούν, όλα θα τους επιστραφούν και με τους κατάλληλους τρόπους».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ο ανώνυμος μάρτυρας δεν κατέθεσε ότι δωροδοκήθηκα αλλά εκφράζει την άποψη ότι αφού δωροδοκήθηκαν κάποιοι άλλοι κάτω από τον υπουργό δεν γινόταν να μην ήξερε και αυτός».
Αίσθηση προκάλεσε πάντως ότι ενώ ομόφωνα η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία αποφάσισε πως αφού εξετάσει την περίπτωση της σπατάλης και της κακοδιοίκησης στο φάρμακο θα πρέπει να λάβουν όλοι οι εισηγητές των κομμάτων από ένα αντίγραφο της δικογραφίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με απόφασή του απέρριψε το αίτημα.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε προκειμένου να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια για να ανακοινωθεί ότι ήρθε η δικογραφία στη Βουλή, ο κ. Βούτσης φέρεται να συμφώνησε πως πολιτικά θα ήταν καλύτερο με όσα έχουν προηγηθεί να δοθεί στη δημοσιότητα η δικογραφία, αλλά όπως εξήγησε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορεί να δοθεί σε κανέναν.

Ετσι η δικογραφία φυλάσσεται στην αίθουσα 131 του κοινοβουλίου και οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές μπορούν να πηγαίνουν για να τη διαβάζουν, να κρατούν σημειώσεις, αλλά όχι να λαμβάνουν αντίγραφα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πληροφορίες, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο κ. Βούτσης εξήγησε πως βάσει του Κανονισμού τρεις είναι οι δρόμοι που μπορούν να ακολουθηθούν: ο πρώτος να ζητηθεί από 60 βουλευτές η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο δεύτερος να κατατεθεί αίτημα με 30 υπογραφές για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής και ο τρίτος να κριθεί ότι τα αδικήματα που αφορούν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουν παραγραφεί και να αποσταλεί η δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη, με την επισήμανση ότι εάν προκύπτουν ευθύνες περί δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος αυτά είναι διαρκή εγκλήματα και μπορεί από μόνη της η Δικαιοσύνη να ασκήσει έρευνα και διώξεις χωρίς παραπομπή από τη Βουλή, όπως έγινε στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα, πάντως, με κοινοβουλευτικές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα προχωρήσουν σε κατάθεση αίτησης για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής.

Σημειώνεται ότι στη δικογραφία ένας μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου έκλεινε συναντήσεις με υπουργούς για λογαριασμό του κ. Φρουζή, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο κ. Χατζηνικολάου, λέγοντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 που παρουσιάζει ότι ουδέποτε έχει συναντήσει τον κ. Φρουζή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
japergis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου