Νέες κυρώσεις κατά Μαδούρο προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο -Απείχε ο Παπαδημούλης [εικόνες]

Νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα -και ειδικότερα κατά του Προέδρου και μελών της κυβέρνησης- προτείνει με ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ψήφισμα αυτό έρχεται σε συνέχεια των κυρώσεων που αποφάσισε τον περασμένο Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 7 στελέχη του καθεστώτος, στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεσμεύθηκε η περιουσία τους εντός της Ευρώπης.

Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει με ψήφισμα του οι ίδιες κυρώσεις να επεκταθούν και στους «κυρίως υπεύθυνους για την επιδεινούμενη πολιτική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση», δηλαδή στον Πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, στον αντιπρόεδρο, στον υπουργό Άμυνας, στα μέλη της ανώτερης στρατιωτικής διοίκησης και στα μέλη του στενού κύκλου τους, περιλαμβανομένων και μελών των οικογενειών τους. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει σε περίπτωση «που η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να επιδεινώνεται, να εξεταστούν και να εγκριθούν περαιτέρω διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων σε σχέση με την κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση Petroleos de Venezuela (PDVSA)».

«Αποχή» ψήφισε ο Παπαδημούλης

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ψηφοφορία για τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο, ψήφισε «αποχή», ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν ψήφισαν, καθώς δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την διάρκεια της βράβευσης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με το βραβείο Ζαχάροφ από το Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο κ. Παπαδημούλης παρέμεινε επιδεικτικά καθισμένος στην καρέκλα του χωρίς να χειροκροτήσει.

Υπέρ των νέων κυρώσεων ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ αλλά και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Κατά των κυρώσεων ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Η πρόταση για κυρώσεις στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα για να εφαρμοστεί θα πρέπει να ψηφιστεί και από το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο διάστημα. Τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την επιβολή στην Βενεζουέλα εμπάργκο όπλων και «απαγόρευση εξαγωγής συναφούς υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή». Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να επεκτείνει τις κυρώσεις και σε περισσότερα πρόσωπα, που ευθύνονται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταπάτηση της Δημοκρατίας, υποσιτισμός και εκτελέσεις

Στο ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλει την Εθνική Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ως «παράνομη», καταγγέλλοντας επίσης το γεγονός τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που προκήρυξε και θα πραγματοποιηθούν πριν από τέλος Απριλίου του 2018. Όπως επισημαίνεται, βάσει του Συντάγματος «αρμόδιο όργανο για την προκήρυξη των εκλογών είναι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο». Επιπλέον, το ΕΚ καταγγέλλει το γεγονός ότι ο Μαδούρο αποφάσισε «να αποκλείσει τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης ΜUD από τις προεδρικές εκλογές, ενώ διαπιστώνει πως «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να επιδεινώνεται». Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι «μόνο εκλογές που βασίζονται σε ένα βιώσιμο εκλογικό χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνείται στο πλαίσιο εθνικού διαλόγου» και θα περιλαμβάνουν μια σειρά από δημοκρατικές εγγυήσεις «θα αναγνωριστούν από την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα».

Στο ίδιο ψήφισμα καταγγέλλεται η εξωδικαστική εκτέλεση του «αντάρτη αξιωματικού της αστυνομίας Όσκαρ Πέρες και άλλων έξι ατόμων», ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον υποσιτισμό από τον οποίον υποφέρουν «όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών», ως συνέπεια «της περιορισμένης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σε φάρμακα και σε τρόφιμα».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «αρνείται να παραλάβει και να διευκολύνει τη διανομή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας». Στο ψήφισμα τους οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν «με δριμύτητα την συνεχιζόμενη παραβίαση της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα» και επαναλαμβάνουν την «πλήρη υποστήριξη τους στην Εθνοσυνέλευση ως το μόνο νόμιμα συγκροτημένο και αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικοί Δικαστηρίου να «ξεκινήσει έρευνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από το καθεστώς της Βενεζουέλας», ενώ για μια ακόμη φορά ζητάει την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων».

Πηγή:  iefimerida.gr