Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» βουλευτές- Τι σηματοδοτεί το «όχι» στον Πάνο Καμμένο

 

Το «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πάνο Καμμένο, με αφορμή το αίτημα του υπουργού Άμυνας για άτυπη ενημέρωση του προέδρου της ΝΔ, αναφορικά με την ένταση στο Αιγαίο δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό στους συνεργάτες του ότι η όποια επαφή με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να είναι σε κανένα άλλο επίπεδο πλην του θεσμικού. «Πώς μπορεί να τον εμπιστευτεί με όλα αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα;» αναρωτιέται συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν κρύβει τις σοβαρές ενστάσεις που διατηρεί η Πειραιώς για το κατά πόσο μπορεί ο Πάνος Καμμένος να διαχειριστεί μία πιθανή δύσκολη κατάσταση με την Τουρκία. Αμφιβολίες που ήδη από χθες έχει επισημάνει το liberal.gr.

Όποιος όμως ερμηνεύσει το «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχοντας μόνο στο μυαλό του την προσωπική διάσταση του ζητήματος , προχωρά σε βιαστικά συμπεράσματα. Η άρνηση για κατ ιδίαν ενημέρωση από τον υπουργό Αμυνας είναι μία επιλογή που αποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης συνολικά προς την κυβέρνηση, και όχι μόνο προς τον Πάνο Καμμένο.
Η άποψη αυτή που κυριαρχεί στην ΝΔ, αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική ομάδα.

«Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση σε κανένα από τα ζητήματα που διαχειρίζεται» θα ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία συνεδρίαση, στην οποία θα κυριαρχήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στην οικονομία και ασφαλώς η υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ολόκληρη η τοποθέτηση του κ.Μητσοτάκη θα ισορροπεί μεταξύ της σκληρής επίθεσης απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αλλά και της τεκμηριωμένης παράθεσης συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα εθνικά ζητήματα ο πρόεδρος της ΝΔ παρότι θα επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση των τελευταίων ωρών της έντασης στο Αιγαίο, αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη προάσπισης των εθνικών θεμάτων, ζητώντας νηφάλιες προσεγγίσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Για την υπόθεση της Novartis o Kυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη βασική θέση της ΝΔ, η οποία αποτυπώνεται στη φράση «όλα στο φως» και θα τονίσει ότι το κόμμα του λέει ναι στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Παράλληλα θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον κ.Τσίπρα, λέγοντας πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Αυτή η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ούτε αδικήματα περιγράφει, ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει. Το μόνο που περιλαμβάνει είναι την επιχείρηση συγκάλυψης των κατηγοριών κατά του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή» αναμένεται να σημειώσει ο κ.Μητσοτάκης διατυπώνοντας εκ νέου την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ευθύνη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση της αγοραπωλησίας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, η κατάθεση της οποίας θα καθυστερήσει μερικά 24ωρα εξαιτίας των γεγονότων στο Αιγαίο.

Αναφορικά με το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης θα διατυπώσει εκ νέου τη θέση της ΝΔ «λύση-πακέτο», κατηγορώντας την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Από την ομιλία δε θα λείπουν και οι αναφορές στο εσωκομματικό πεδίο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές δε θα βρίσκονται σε «πρώτο πλάνο», μια και ο πρόεδρος της ΝΔ δε θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο θέμα με την ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στο εσωτερικό, βρισκόμενος ενώπιον του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Δεν είναι ώρα για προσωπικές πολιτικές. Είναι ώρα μάχης. Είμαστε ενωμένοι» αναμένεται να τονίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον απόηχο της διαγραφής του Ευάγγελου Αντώναρου, μία κίνηση που θεωρούν στην Πειραιώς ότι ενίσχυσε την ενότητα της ΝΔ.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

liberal.gr