Με 10 κάλπες η ψηφοφορία σύστασης προανακριτικής για τη Novartis

 

Με προσωποποιημένα ψηφοδέλτια και δέκα κάλπες θα διεξαχθεί η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, αφού η πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση πλειοψήφησε με 14 ψήφους έναντι οκτώ της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, με την εισήγηση του κ. Βούτση συμφώνησε και το ΚΚΕ (πλην προφανώς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ), ενώ όχι είπαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Χρυσή Αυγή δήλωσε παρών. Να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν ζήτησε την άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, αλλά είχε –όπως ενημέρωσε- άτυπες συζητήσεις με τον πρόεδρό του, Κώστα Μαυρία, ο οποίος δεν εξέφρασε αντιρρήσεις αναφορικά με τις δέκα κάλπες.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των καλπών η κυβερνητική μεθόδευση έγκειται στα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση για κάθε έναν ξεχωριστά θα υπάρχει διαφορετικό ψηφοδέλτιο, πάνω στο οποίο θα αναγράφεται το όνομά του. «Το ψηφοδέλτιο θα λέει πάνω: εγκρίνω ή δεν εγκρίνω για τα αδικήματα, και από κάτω το όνομα του κάθε αναφερομένου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα αναγράφονται και τα αδικήματα. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν τα αδικήματα της δωροδοκίας –δωροληψίας (για τα οποία όμως επικρατεί η άποψη ότι έχουν παραγραφεί) και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, το οποίο όμως δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα και για αυτό πρέπει να διερευνηθεί από την τακτική Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δια των κ.κ. Τσιάρα και Κεγκέρογλου πρότειναν να υπάρξει μια ψηφοφορία με γενική αναφορά στην πρόταση της σύστασης της προκαταρκτικής χωρίς να υπάρξει δυνατότητα ψηφοφορίας με υπέρ, κατά, παρών για οποιονδήποτε από τους δέκα αναφερόμενους στην υπόθεση.

Η διαδικασία

Η διαδικασία, κατά τον κ. Βούτση, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Οι εμπλεκόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά, με ανοχή, ενώ άλλα τόσα θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Από 15 λεπτά θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι αρχηγοί.

Η επιτροπή

Διάρκεια ενός μήνα θα έχει αρχικά η προανακριτική επιτροπή, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Ν. Βούτση. Θα μπορεί ωστόσο να λάβει παράταση αν ζητηθεί από το προεδρείο της Επιτροπής. Θα αριθμεί, επίσης, 21 μέλη και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από 10 βουλευτές, η ΝΔ από πέντε και τα υπόλοιπα κόμματα από έναν. Δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την ψηφοφορία

Σημειώνεται πως η ΝΔ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την αυριανή ψηφοφορία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας «θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι 10 κάλπες παραβιάζουν το Σύνταγμα. «Η πρόταση είναι αόριστη και το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η βουλή -δια της προανακριτικής που θα συστήσει- είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη», σχολίαζε σε ανακοίνωσή της.

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή, στον απόηχο της μήνυσης που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς σε βάρος του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως που ερευνά την υπόθεση, αλλά και εκείνης του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον έναν από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες και του Άδωνι Γεωργιάδη κατά των 3 προστατευόμενων μαρτύρων.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

liberal.gr