Ο Φ. Κουτεντάκης στη θέση του Π. Λιαργκόβα- 1,5 σελίδα βιογραφικό έδωσε ο Ν. Βούτσης

 

Την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκου Κουτεντάκη ενέκρινε η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θοδωρής Παπαθεοδώρου ο κ. Βούτσης κατέθεσε στα μέλη της επιτροπής 1,5(!) σελίδα από το βιογραφικό του κ. Κουτεντάκη, το οποίο διατηρούσε αντιφατικά στοιχεία! Φυσικά, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν ανακοίνωσε κανένα άλλο πρόσωπο που κατέθεσε βιογραφικό, ισχυριζόμενος ότι η «διαδικασία  δεν έχει αντικειμενικό ή συγκριτικό χαρακτήρα».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης μέχρι να δοθούν από την Βουλή τα βιογραφικά των υποψηφίων, ώστε τα μέλη της επιτροπής να έχουν μια πλήρη εικόνα. Ο κ. Βούτσης το αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει. Η ψηφοφορία, πάντως, διεξήχθη κανονικά με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να υπερψηφίζουν, ΝΔ και Χρυσή Αυγή να λένε «όχι» και το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ να δηλώνουν «παρών».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μίλησε με διθυραμβικά λόγια για το έργο του κ. Κουτεντάκη, ενώ στην (εύλογη) ερώτηση αν μπορεί να κρίνει προϋπολογισμούς που ο ίδιος συνδιαμόρφωσε είπε: «Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να διαβάζει πραγματικά προϋπολογισμούς και να μπορεί αξιολογήσει και να αξιοποιήσει στοιχεία ή  να εκφράσει ενστάσεις».

Παράλληλα, επιχείρησε να απαντήσει στην Μαρία Σπυράκη, παραδεχόμενος ότι η τοποθέτησή του κ. Κουτεντάκη είναι πολιτική. Είπε, άλλωστε, ότι τα τεκμήρια δεν είναι απολίτικα. «Η  παρούσα κυβέρνηση και το παρόν προεδρείο Βουλής χωρίς να κάνει χάρη σε κανέναν αλλά επειδή έτσι πρέπει να γίνει, δεν έθεσε  ζήτημα απομάκρυνσης για κανέναν από όσους είχαν τοποθετηθεί είτε ως γενικοί διεθυντές στα υπουργεία είτε εδώ μέσα ως συντονιστής Γραφείου Προϋπολογισμού 2,5 χρόνια», τόνισε αρχικά και προσέθεσε: «Θα ήταν αδιανόητο παρότι είχαμε αντιπαραθέσεις εύλογα σε κάποια σημεία και διαφορετικές απόψεις σε 2 περιπτώσεις να είχαμε θέσει από την πλευρά μας επί 2,5 χρόνια όπως σήμερα υπαινίσσεται η κα Σπυράκη απειλώντας ποιον; Τις δεσμεύσεις της χώρας; Άρα ποιος απειλείται και ποιος θα έρθει στα πράγματα για να τελειώσει ποιον; Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα όπως δεν υπάρχουν και τώρα ευτυχώς».

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

liberal.gr