Προανακριτική για Κουρουμπλή, Ξανθό, Πολάκη -Δείτε Live Μητσοτάκη

Στο στόχαστρο της ΝΔ θα βρεθούν σήμερα οι κ.κ. Πολάκης, Ξανθός και Κουρουμπλής, για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής.

Η κοινοβουλευτική μάχη θα διαρκέσει περίπου 10-12 ώρες, και θα έχει αρκετές ομοιότητες με την διαδικασία που προηγήθηκε στην προανακριτική για τη Novartis.
Θα στηθούν 3 κάλπες, χωριστά για κάθε έναν από τους υπουργούς, οι οποίες δεν θα φέρουν τα ονόματά τους, αλλά θα είναι αριθμημένες και η αντιστοίχηση θα γνωστοποιηθεί κατά την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας από το προεδρείο της Βουλής.
Κατόπιν, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών» είτε θα ρίξουν στην  κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο.

Την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική για τους 3 υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Ένωση Κεντρώων προσανατολίζεται προς το παρών, ενώ στο ΚΚΕ δεν αποκλείουν την αποχή από τη ψηφοφορία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσαν ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής για τους «τρεις».
//parltv.live.grnet.gr/webtv/#!light

Βαγγέλης Βενιζέλος: Η σκευωρία σας παρασύρει σε αφέλειες.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το πως διαχειρίζεται την προανακριτική επιτροπή που αφορά την υπόθεση Novartis εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο για λασπολογία και συκοφαντία απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σκευωρία σας παρασύρει σε αφέλειες, δολιότητες με την προβιά της αφέλειας. Λασπολογειτε , συκοφαντείτε, κομπορρημονείτε και μετά σαν δειλοί καταφεύγετε στην μόνη λύση που ξέρετε ,αποφεύγετε την ουσιαστική διερεύνηση , την αναζήτηση της αλήθειας την απόδειξη της αλήθειας.

Η έρευνα αν την θέλετε μπορεί να γίνει μόνο στην επιτροπή. Η δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα, όποιος κλείνει την επιτροπή με νομικίστικες παιδαριώδεις συζητήσεις δεν θέλει έρευνα. Εμείς θέλουμε έρευνα και για τα παραγεγραμμένα και για τις απιστίες και για την βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, για όλη την περίοδο μέχρι το 2018.

Το οικοδόμημα της σκευωρίας είναι εύθραυστο και εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους συμμετείχαν σε αυτό, πολιτικούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Ευτελίζετε την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της για να κρατήσετε το ετοιμόρροπο οικοδόμημα της σκευωρίας σας» .

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Πείτε μου ποιόν νόμο παραβίασα..

Στην ομιλία του ο υπουργός ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε πως δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα βρεθεί σε μία τέτοια θέση από ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι στην πολιτική του έχει το μέτρο . Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σαν μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού.

« Με βάση την ανώνυμη καταγγελία το έγκλημα ε τελέστηκε το 2015. Το 2016 που ήσασταν δεν το πήρατε χαμπάρι ότι έγινε έγκλημα ; Το 2017 μέχρι το Μάρτιο που ήσασταν; Το 2018;. Έπρεπε να έρθει μία ανώνυμη καταγγελία το 2017 για να πάρετε την πρωτοβουλία πριν από 10 μέρες και να παραπέμψετε τρεις πολιτικούς αντιπάλους γιατί προηγήθηκε μία παραπομπή δική σας. Αν δηλαδή δεν υπήρχε η ανώνυμη καταγγελία τι θα γινόταν;

Είναι το ίδιο ένας προστατευόμενος μάρτυρας με μία ανώνυμη ,ασυνάρτητη και ανυπόστατη καταγγελία; Ούτε ο χειρότερος δικολάβος δεν θα μπορούσε να την υποστηρίξει.»

Ανδρέας Ξανθός: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι..

Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι η πρόταση της έχει στόχο να καλύψει τον έλεγχο που δέχεται από την δικαιοσύνη και την Βουλή για τα σκάνδαλα στα οποία ενέχεται.

«Όταν ζοριστεί η Νέα Δημοκρατία, όταν αρχίσει ο έλεγχος της δικαιοσύνης και της Βουλής να πλησιάζει τότε πουλάει παραδοσιακά κοινωνικά της στηρίγματα ,παραδοσιακές κοινωνικές συμμαχίες της , ενοχοποιεί συλλήβδην την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ενοχοποιεί τους γιατρούς προκειμένου να σώσει το πολιτικό της σαρκίο. Αυτή είναι η ουσία κ. συνάδελφοι , είναι ένα τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας για αυτή την παράταξη που θέλει με αυτούς τους όρους να κυβερνήσει.

Γελάει ο κόσμος όταν ακούει το επιχείρημα ότι εσείς είστε οι διώκτες της φαρμακοβιομηχανίας και ότι ο Σύριζα τα έχει βρει μαζί τους, τα έχει βρει με το κεφάλαιο και τους κάνει τα χατίρια. Ποιον σοβαρό πολίτη και ποιον σοβαρό επιχειρηματία εσείς που μιλάτε για επενδύσεις για απασχόληση και για την αγορά θα πείσετε . Κοροϊδεύετε τον κόσμο επειδή έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση, αυτή είναι η ουσία του θέματος.

Η συζήτηση για τα σκάνδαλα δεν είναι για μας ένα εργαλείο για να αποδώσουμε ευθύνες στους πολιτικούς μας αντιπάλους και να τους εκθέσουμε στην κοινωνία. Εμείς κάνουμε τη διερεύνηση και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε μέχρι τέλους πρώτον, για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά περί συγκάλυψης και «ομερτά» στο πολιτικό σύστημα και δεύτερον, για να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα και να θωρακίσουμε το σύστημα»

Ο κ.Ξανθός ανέφερε ότι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και το ήθος της έχει ταυτότητα προσωποποιείται σε αυτή τη χώρα και όλοι το ξέρουν πάρα πολύ καλά.

Παύλος Πολάκης: Δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα τα βράδυ..

Ο Παύλος Πολάκης ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας την μικρή παρουσία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ολομέλεια κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης

«Η εικόνα της Βουλής αυτή τη στιγμή δείχνει το κεφαλοκλείδωμα που υπέστη ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη, προκειμένου σε μια επίδειξη πανικού να προκαλέσει αυτή την πρόταση για συμψηφισμό.

Ο κύριος πολλάκις ανέφερε ότι όσο κι αν ψάξει η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να βρει πουθενά κάτι επιλήψιμο τόσο για τον ίδιο όσο και για τον υπουργό υγείας Ανδρέα ξανθό και μάλιστα ανέφερε ότι δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και συγγενικά τους πρόσωπα ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα τη νύχτα

«Όσους πληρωμένους κονδυλοφόρους κι αν βάλετε , όσα τηλεφωνήματα με απόκρυψη κι αν κάνετε στο κινητό μου και σε συγγενικά μου πρόσωπα τα βράδια, όσα μηνύματα και αν στείλετε δεξιά και αριστερά, όσο κι αν ψάξετε σε πέντε γενιές οριζοντίως και σε δέκα καθέτως δεν μας βρίσκετε πουθενά γιατί δεν χρωστάμε πουθενά. Πάρτε το χαμπάρι, ένα τούνελ να αρχίσετε να σκάβετε από δω και να βγείτε στην απέναντι πλευρά της γης, εμάς μέσα δεν θα μας βρείτε.

Με τον Ανδρέα που ήμασταν σύντροφοι και τώρα έχουμε γίνει και αδέρφια ότι κάνω εγώ το ξέρει ο Αντρέας και ότι κάνει ο Αντρέας το ξέρω εγώ.

Όσο και να ψάξετε δεν χρωστάμε, πάρτε το χαμπάρι σας φαίνεται αδιανόητο αλλά δεν χρωστάμε για να έχουμε ανάγκη κάποιους άλλους.»

Ο κύριος πολλάκις επέλεξε να τελειώσει την ομιλία του με μια μαντινάδα που όπως είπε την αφιερώνει σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θέλω δανεικά φτερά, πετώ με τα δικά μου γι’ αυτό πολύ ζηλεύουνε εμε το πέταγμα μου.

Αυτή είναι η μαντινάδα που σας αφιερώνω».

Τασούλας: Η ευθιξία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο

Στην ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχουν ευθιξία να ψηφίσουν στο τέλος της συνεδρίασης την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ευθιξία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο. Υπάρχει σήμερα και στις επόμενες 12 ώρες  περιθώριο στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι είναι από άλλο υλικό να αποδείξουν ότι έχουν φιλότιμο. Η επίκληση του κ. Τσίπρα για όλα στο φως μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι όση λάσπη μπορείτε στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν τολμήσατε να φέρετε τα πάντα στο φως όταν ζητήσαμε να γίνει εξεταστική για την εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση του πλοίου noor 1. Δεν δεχθήκατε να γίνει εξεταστική για το θέμα των capital control  και την ζημιά που έγινε στην ελληνική οικονομία. Προεξοφλήσατε  ότι δεν θα γίνει δεκτή η εξεταστική για τον κ. Καμμένο όσον αφορά την απόφαση με την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Εμείς ψηφίσαμε όλες τις εξεταστικές και τις  προανακριτικές που εσείς φέρατε», είπε.

Λάππας: Δεν υπάρχει λόγος για Προανακριτική, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας ότι αυτή είναι μία κίνηση αντιπερισπασμού, για να βγει από τη σκιά των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα εναντίον της, και πρόσθεσε ότι με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών τα υποτιθέμενα αδικήματα για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραγραφεί.

«Σήμερα μάθαμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της ευθιξίας και του  φιλότιμου και δεν έχει καμία σχέση γιατί τα όσα έγιναν στην χώρα.  Για τη ΝΔ για  όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα εκδικείται βάναυσα το ψεύδος»

Ο κ. Λάππας ανέφερε ότι με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ έχει παραγραφεί. «Με βάση την πρόταση ξέρετε ότι τα αδικήματα που υποτίθεται ότι τέλεσε ο  κ. Κουρουμπλής είναι παραγραμμένα. Είναι  ναι ή όχι;  Εχουν μεσολαβήσει δύο σύνοδοι ναι  ή όχι ; Η πρόταση σας από νομική άποψη δεν ισχύει, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί».

Ο κ. Λάππας ανέφερε ότι δεν μπορεί ο Κυριάκος  Μητσοτάκης να επικρίνει το ΣΥΡΙΖΑ για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς όταν κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν  σκάνδαλα για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:

« Την ώρα που μας κατηγορεί ο αρχηγός σας, την  ίδια ώρα έρχονταν  τα νέα από τη Γερμανία για το δικό σας ηθικό μειονέκτημα και τις μίζες για το μετρό. Δε γίνεται να είναι μία χώρα βουτηγμένη στα σκάνδαλα,  τις μίζες , τις ρεμούλες, την αρπαχτή και να θέλουμε να γίνουμε και μία κανονική χώρα. Όσο και να αγωνίζεστε  αυτή η χώρα έχει τεράστια ιστορική και θεσμική μνήμη όχι ημερών και χρόνων αλλά χιλιετηρίδων. Τέτοια ιστορική μνήμη δεν θα μπορέσετε ποτέ να την σβήσετε εσείς που αμφισβητείται το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς».

Τι θα ψηφίσει η αντιπολίτευση

Η κοινοβουλευτική μάχη θα διαρκέσει περίπου 10-12 ώρες, και θα έχει αρκετές ομοιότητες με την διαδικασία που προηγήθηκε στην προανακριτική για τη Novartis.
Θα στηθούν 3 κάλπες, χωριστά για κάθε έναν από τους υπουργούς, οι οποίες δεν θα φέρουν τα ονόματά τους, αλλά θα είναι αριθμημένες και η αντιστοίχηση θα γνωστοποιηθεί κατά την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας από το προεδρείο της Βουλής.
Κατόπιν, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στο «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» ή «Παρών» είτε θα ρίξουν στην  κάλπη το λευκό ψηφοδέλτιο.

Την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική για τους 3 υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής, κατόπιν συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Ένωση Κεντρώων προσανατολίζεται προς το παρών, ενώ στο ΚΚΕ δεν αποκλείουν την αποχή από τη ψηφοφορία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσαν ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής για τους «τρεις».

Γιατί ζητάει Προανακριτική η ΝΔ

Το αίτημα της ΝΔ για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης έγινε προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων Υπουργών Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή του κ. Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επί  του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή στις 5/2/18 από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η Εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη δικογραφία για την Novartis.

 Μαξίμου: Κωμωδία η πρόταση της ΝΔ να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή

«Η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον πασιφανές ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και πανικό.

Με την πρότασή της για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ. Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή μετέτρεψε την υπερασπιστική γραμμή των αντιπερισπασμών σε κωμωδία.

Θα καλωσορίσουμε τους εισηγητές της και τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν στην απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν των ευθυνών τους για το σκάνδαλο Novartis και να πείσουν τους πολίτες πως «όλοι είμαστε ίδιοι». Ματαιοπονούν», απάντησε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Πηγή:  iefimerida.gr