Στη ζούγκλα του Ευκλείδη

 

Ο κατά δήλωσή του μαρξιστής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τα νομοθετήματά του θεσμοθέτησε μια «ζούγκλα» για όποιον έχει την ατυχία να δραστηριοποιείται ως επιτηδευματίας στη χώρα μας.

Τελευταίο του «επίτευγμα» ήταν η επιβολή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα ακίνητα από την 1η Μαΐου για όποιον έχει την ατυχία να οφείλει τουλάχιστον 500 ευρώ στην εφορία.

Δυστυχώς, είναι γνωστό ότι οι φορολογικές αρχές έχουν θεσμοθετημένους ποσοτικούς στόχους για καταλογισμό, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που πρέπει να επιτύχουν εντός κάθε έτους. Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται με επιβολή φόρων και προστίμων, ανεξαρτήτως της βασιμότητας των αιτιάσεων, που κατά 70%, με βάση τα πορίσματα των δικαστικών αποφάσεων, κρίνονται αβάσιμοι και ακυρώνονται.

Για να φτάσει, όμως, ο φορολογούμενος στη δικαίωση, θα πρέπει πρώτα να περάσει μέσα από την άγρια θάλασσα της δικαστικής περιπέτειας, με τεκμήριο ενοχής, και όχι με τεκμήριο αθωότητας. Εάν αντέξει, απλώς θα είναι ένας ακόμη αριθμός που θα προστεθεί σε αυτούς που δικαιώθηκαν από την κρατική αυθαιρεσία.

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα σύνηθες παράδειγμα στην καθημερινή φορολογική πρακτική. Ας υποθέσουμε ότι διατάσσεται, κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας, φορολογικός έλεγχος σε μία εταιρεία. Βάσει της καταγγελίας, η επιχείρηση αποκρύβει φορολογητέα ύλη, γεγονός που επικυρώνει άνευ επαρκούς αιτιολογίας ο φορολογικός έλεγχος και εκδίδονται καταλογιστικές πράξεις, συνήθως υπέρογκου ύψους.

Οποιος διαφωνεί, προσφεύγει στην αρμόδια Επιτροπή και αναμένει σε 120 ημέρες απάντηση, η οποία συνήθως δεν έρχεται, και γι’ αυτό προσφεύγει μετά στη Δικαιοσύνη, με μέσο χρόνο αναμονής 5-6 χρόνια για έκδοση πρωτόδικης απόφασης.

Από την πρώτη ημέρα, όμως, καθίσταται ληξιπρόθεσμος οφειλέτης, κατάσχονται ηλεκτρονικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί του και ουσιαστικά τίθεται εκτός τραπεζικού συστήματος, ενώ ποινικά διώκεται ή ακόμη και καταδικάζεται, χωρίς να κριθεί η νομιμότητα των φόρων που επιβλήθηκαν.

Αυτά είναι γνωστά, σε όσους καθημερινά ανεβαίνουν τον Γολγοθά του επιχειρείν, αλλά αδιάφορα στην αριστερή μας κυβέρνηση. Επειδή, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προβάλλει τη μαρξιστική του πολιτική καταγωγή, αυτά δεν του είναι αρκετά και προσέθεσε και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για τα ακίνητα, όταν υπάρχουν «οφειλές» 500 ευρώ και πάνω.

Στη ζούγκλα του Ευκλείδη, δεν αρκεί να διωχθείς ποινικά και να σου κατασχεθούν κινητά και ακίνητα εάν έρθεις σε αντιδικία με την εφορία, προτού σε ακούσει η Δικαιοσύνη. Πρέπει να χάσεις και το σπίτι σου, για να καταλάβεις ότι η σύγχρονη Αριστερά δεν θα σου πάρει απλώς το σπίτι, θα σ’ το πλειστηριάσει προσάπτοντάς σου το στίγμα του φοροφυγά, και εσύ θα περιμένεις για χρόνια τα δικαστήρια να σε ακούσουν. Και όταν αυτό γίνει, το σπίτι σου θα έχει ήδη γίνει καπνός!

Του Γιάννη Σαμέλη*

*Ο κ. Γιάννης Σαμέλης είναι δικηγόρος – οικονομολόγος και ανήκει στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 26 Φεβρουαρίου 2018, αρ. φύλλου 66.

liberal.gr