Με δάνειο από τις επιχειρήσεις πλήρωσε το κοινωνικό μέρισμα του 2017 η κυβέρνηση

 

Μπορεί η κυβέρνηση να κατάφερε να εμφανίσει πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ και να μοιράζει χρήματα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ωστόσο το έκανε με δανεικά. Συγκεκριμένα, οι φορείς του δημοσίου και τα υπουργεία στο τελευταίο πεντάμηνο του έτους «ψώνιζαν» βερεσέ με στόχο να μείνουν χρήματα στα ταμεία του δημοσίου και να τα μοιράσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που δεν μπορούν να δεχτούν στην κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Εισπράττει συνολικά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ αλλά δεν μπορεί να βάλει χέρι στην πίτα αυτή και να τα διανείμει όπως εκείνος θέλεις. Οπότε αποφάσισε να σταματήσει να πληρώνει τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν το ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου δημιουργήθηκε μία νέα γενιά οφειλών ύψους 4,68 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει στην επικαιροποιημένη Εκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης (Compliance Report). Εκτός του γεγονότος ότι η κυβέρνηση αναδεικνύεται σε μέγα μπαταχτσή, φαίνεται από τα στοιχεία ότι τα λεφτά που έδωσε ο ESM για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έφτασαν, παρά μόνο εν μέρει στον προορισμό τους. Δηλαδή, πληρώθηκαν μόνο τα 866 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,6 δισ. ευρώ που διατέθηκαν μέσα στο 2017 από τις δόσεις του ESM. Αυτό σημαίνει ότι 734 εκατ. ευρώ που τα έχει ανάγκη η αγορά παραμένουν στα ταμεία του δημοσίου.

H Κομισιόν στην έκθεση της αναφέρει μεν ότι η καθαρή εκκαθάριση των καθυστερήσεων έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 είναι ικανοποιητική αλλά και ότι η απορρόφηση της χρηματοδότησης του προγράμματος καθυστερεί. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου περίπου 0,3 δισ. ευρώ είχαν κολλήσει σε φορείς του δημοσίου και σχεδόν τα μισά από τα 800 εκατ. ευρώ της 3ης υποδόσης δεν είχαν ούτε καν φτάσει σε αυτούς τους φορείς.

Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του ανέρχονται σε 3,1 δις. ευρώ και είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, να το μηδενίσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις (εκκρεμείς επιστροφές φόρων και υποχρεώσεις προς προμηθευτές) διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 σε 3,135 δισ. μειωμένες μόλις κατά 167 εκατ. σε σχέση με τις οφειλές του Δεκεμβρίου του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου περιορίσθηκαν στα 2,44 δισ., από 2,53 δισ. τον Δεκέμβριο του 2017. Επίσης, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν από 765 εκατ. σε 692 εκατ. Ειδικότερα:

• 99 εκατ. χρωστούν τα υπουργεία.
• 225 εκατ. είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• 1,432 δισ. οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 532 εκατ. ο ΕΟΠΥΥ.
• 348 εκατ. είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.
• 340 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και 692 εκατ. είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

liberal.gr