Αποκλειστικό: Στήριξη των ομογενών από τις ΗΠΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Στη διασταύρωση της 5ης Λεωφόρου και της 60ής Οδού στη Νέα Υόρκη, δίπλα στο Central Park, τα θηριώδη σκουρόχρωμα αυτοκίνητα άρχισαν να σχηματίζουν ουρές λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης σταματώντας στην είσοδο του Μetropolitan.

Το επιβλητικό κτίσμα με την αυτοκρατορική πολυτέλεια, που ανοίγει τις πόρτες του μόνο για μέλη, είχε επιλέξει η οικονομική και κοινωνική ελίτ της Ομογένειας για να υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσκλήσεις που είχαν σταλεί αρκετές ημέρες νωρίτερα στους 250 καλεσμένους, είχαν την ελληνική και την αμερικανική σημαία και ως οικοδεσπότες αναφέρονταν ο Τζων Κατσιματίδης με τη σύζυγό του Μαργκό και ο Μάικλ Ψαρός με τη σύζυγό του Ρόμπιν.

Ο κ. Μητσοτάκης με τον επιχειρηματία Αντι Λιβιέρη.

Το ένδυμα εκτός από επίσημο ήταν και βαρύ καθώς η Νέα Υόρκη παγώνει τις τελευταίες ημέρες στους μηδέν βαθμούς. Ο προθάλαμος όπου σερβίρονταν ποτά και finger food είχε ήδη γεμίσει ασφυκτικά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε από το ασανσέρ του τρίτου ορόφου. Τότε όλοι συγκεντρώθηκαν γύρω του για να τον χαιρετήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του, αφού γνώριζαν πως πετούσε το ίδιο βράδυ για την Αθήνα και ο χρόνος του ήταν περιορισμένος. Κατά την είσοδό του τον συνόδευε μόνο το ζεύγος Κατσιματίδη καθώς οι έτεροι οικοδεσπότες Μάικλ και Ράμπιν Ψαρός, είχαν κάποιο σοβαρό απρόοπτο και δεν κατάφεραν να παρευρεθούν.

«Αν δεν βγεις, πάμε χαμένοι»

Πρώτος πήρε το λόγο ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαμαντάρης που είχε αναλάβει το συντονισμό της εκδήλωσης: «Η Ομογένεια απόψε ψηφίζει και ψηφίζει Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή, η μεγαλύτερη εκδήλωση που έχει γίνει ποτέ από την Ομογένεια, είναι η έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και της υποστήριξης με την οποία η Ομογένεια περιβάλλει τον Κυριάκο.

Στην αίθουσα του πολυτελούς club, όπου έγινε η δεξίωση, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Η κόρη του Σοφία (στη φωτογραφία δεξιά) είχε έρθει από τη Βαλτιμόρη να τον δει χωρίς να τον ενημερώσει και εκείνος συγκινημένος την ευχαρίστησε από το βήμα.

Η φιλοξενία στο Μetropolitan, έναν χώρο που τιμά τον αυριανό πρωθυπουργό, κατέστη δυνατή χάρη στη γενναιοδωρία του Γιάννη Κατσιματίδη και του Μιχάλη Ψαρού» είπε ο κ. Διαμαντάρης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Λουκάς Τσίλλας που καλωσόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια μαντινάδα. «Είσαι της αστραπής παιδί και της βροντής εγγόνι. Σα θες αστράφτει και βροντά, σα θέλεις πέφτει χιόνι», είπε καταχειροκροτούμενος από τους καλεσμένους. Το μεγαλύτερο μέρος της 20λεπτης ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το διέθεσε προκειμένου να περιγράψει το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την ανάγκη να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι επενδυτές. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα σε τρεις επενδύσεις που βαλτώνουν στη χώρα μας, στο Ελληνικό, τις Σκουριές και την Αφάντου στη Ρόδο. Οχι τυχαία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν λίγο νωρίτερα με τον ομογενή επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη που προσπάθησε να επενδύσει στην Αφάντου αλλά προέκυψε πλήθος προβλημάτων, κυρίως με την αρχαιολογία.

Ο πανίσχυρος κληρικός Αλέξανδρος Καρλούτσος, γνωστός ως fr Alex.

Η συνάντηση είχε γίνει λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση στο ξενοδοχείο «New York Pallas» όπου έμεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά το σύντομο πέρασμά του από τη Νέα Υόρκη. Αίσθηση άλλωστε προκάλεσε η φράση του Μερκούριου Αγγελιάδη προς τον κ. Μητσοτάκη, «αν δεν βγεις, πάμε χαμένοι», που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στα πηγαδάκια του Μetropolitan. «Θα κινηθούμε με ταχείς ρυθμούς για να γίνουν επενδύσεις στη χώρα. Αυτό το μήνυμα στέλνω στη διεθνή οικονομική κοινότητα. Ελάτε στην Ελλάδα να επενδύσετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν ευκαιρίες και να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό, που, όπως είπε, ήταν μαζική την τελευταία επταετία.

Από αριστερά: O κατασκευαστής Μερκούριος Αγγελιάδης, ο διευθυντής του Κόσμος fm Π. Σατζόγλου και ο πρώην διευθ. σύμβουλος του ΤΧΣ Βασίλης Κατσικιώτης.

Αναφέρθηκε όμως εκτενώς και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο σύστημα Εκπαίδευσης, αφού όλα, όπως είπε, είναι θέμα Παιδείας, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «αξίζουμε καλύτερα». Στην αίθουσα του πολυτελούς club, όπου έγινε η δεξίωση, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη: Η κόρη του είχε έρθει να τον δει χωρίς να τον ενημερώσει και εκείνος συγκινημένος την ευχαρίστησε από το βήμα. «Η κόρη μου, Σοφία, ήρθε να μου κάνει έκπληξη ταξιδεύοντας από τη Βαλτιμόρη όπου βρισκόταν, χωρίς να μου το πει και την ευχαριστώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 ΟΙ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ

«Δισεκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας»

Γιος φαροφύλακα από τη Νίσυρο, ο Τζον Κατσιματίδης συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που του αρέσει να αυτοαποκαλείται «δισεκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας». Η αυτοκρατορία του, το «red aple group» με τα εντυπωσιακά γραφεία στην καρδιά του Μανχάταν, ξεπερνάει τα σύνορα της Νέας Υόρκης με αλυσίδα δεκάδων σούπερ μάρκετ, εταιρίες ενοικίασης αεροσκαφών, διυλιστήρια, βενζινάδικα και σημαντικά ακίνητα.

Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε το 1949 σε μια φτωχή συνοικία στο Χάρλεμ όπου ο πατέρας του βρήκε δουλειά ως βοηθός σερβιτόρου. Ο ίδιος ξεκίνησε σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αλλά τις διέκοψε για να πιάσει δουλειά σε ένα παντοπωλείο, το οποίο τελικά αγόρασε κάνοντας την αρχή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Το 2013 ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για δήμαρχος Νέας Υόρκης αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στην εκδήλωση συνοδευόταν από τη σύζυγό του και το γιο του Τζ. Κατσιματίδη jr που ακολουθεί τα χνάρια του.

Ο Μάικλ Ψαρός, που κατάγεται από τη Χίο και την Αλικαρνασσό, είναι δικηγόρος και συνιδρυτής της KPS Capital Partners ενώ συγκαταλέγεται στους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς. Η KPS Capital Partners μέσω του KPS Special Situations Fund επενδύει σε εταιρίες που φλερτάρουν με την πτώχευση με σκοπό να τις επαναφέρει στην κερδοφορία. Η δραστηριότητά του απλώνεται σε περισσότερες από 20 χώρες. Το δείπνο παρατέθηκε στο Μetropolitan όπου γίνονται όλα τα σημαντικά event στο «Μεγάλο Μήλο» καθώς είναι μέλος ο Τζ. Κατσιματίδης. Στις ροτόντες σερβιρίστηκε ως πρώτο πιάτο σαλάτα σολομού και ακολούθησε κοτόπουλο με πλιγούρι και κόλιανδρο ενώ το μενού έκλεισε με μηλόπιτα και παγωτό.

Ο Τζον Κατσιματίδης με τη Νικόλ Μαλιωτάκη που επίσης διεκδίκησε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους δύο ομογενείς επιχειρηματίες όπως επίσης και τον πανίσχυρο κληρικό Αλέξανδρο Καρλούτσο πρωτοπρεσβύτερο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη βοήθειά του. Ο father Alex, όπως τον ξέρει η Ομογένεια, ήταν επίσης παρών στο δείπνο και είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη πριν εκείνος αναχωρήσει για το αεροδρόμιο ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα με τη νυχτερινή πτήση. Φεύγοντας μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και υποσχέθηκε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός, θα κάνει πράξη την ψήφο των ομογενών και επίσης ότι θα αλλάξει τις διαδικασίες ώστε να απλουστευθούν τα βήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αθανασία Αγγελοπούλου

Aποστολή ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής