Ο Μητσοτάκης επιμένει στο ζήτημα των στρατιωτικών: Θέτει σε κίνδυνο κεκτημένα δεκαετιών

«Επιμένω στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο του ΕΛΚ.

Οπως τόνισε, «ένα ήσσονος σημασίας μεθοριακό επεισόδιο έχει μετατραπεί σε προβληματική κατάσταση μεταξύ των δυο κρατών και θέτει σε κίνδυνο ένα κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών, την αμοιβαία προσέγγιση των δυο λαών»,

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να διαβλέψει την εξέλιξη του θέματος, αλλά ευχήθηκε  στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής να υπάρχει ρητή αναφορά. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία δεν θέλησε να μπει σε αυτή τη λογική.

«Οι διάφορες λύνονται με διάλογο και καλή διάθεση. Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης ή ματαίωσης της συνόδου της Βάρνας αν δεν απελευθερωθούν οι δυο στρατιωτικοί. Το ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου αφορά συνολικά την ΕΕ και την ενεργειακή της ασφάλεια. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μη δούμε περαιτέρω κλιμάκωση που πιστεύω δεν συμφέρει κανένα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε: «Δεν έχω να πω κάτι. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση αν το ζήτημα είναι διμερές ήσσονος σημασίας ή πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις να πιέσουν την Τουρκία».

Για το Σκοπιανό

Οσον αφορά το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου στη σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν ξέρει ποιοι βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. «Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει ρητή δέσμευση από τα Σκόπια ότι είναι διατεθειμένα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να απαλείψουν όλες τις αλυτρωτικές επιδιώξεις. Εμείς είμαστε συνεπείς. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση προσέρχονται χωρίς ξεκάθαρη θέση και χωρίς εθνική γραμμή. Είναι προβληματικό ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται όχι ως επικεφαλής κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος που δεν προσπάθησε να δημιουργήσει αρραγές μέτωπο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε ερώτηση αν είμαστε κοντά ή μακριά σε λύση είπε: «Δεν θα έκανα καμία πρόβλεψη. Είπα το πλαίσιο που έχει θέσει η ΝΔ, και συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων, για τον τρόπο που πρέπει να επιλυθεί το θέμα».

Για τα ενεργειακά

Σχετικά με τα ενεργεικά ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι απλά πύλη εισόδου, αλλά μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός παίκτης στην ενιαία αγορά ενέργειας ως προς τις ανανεώσιμες πηγές και ως προς την καινοτομία στον ενεργειακό κλάδο.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Είναι το πιο μεγάλο βρόμικο ψέμα του Τσίπρα. Αν υπήρχε καθαρή έξοδος θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και μονομερώς να ακυρώσει τα μέτρα για το 2019- 2020. Υπάρχει μόνο τυπικά το τέλος του προγράμματος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά και στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας: «Οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν πρέπει να οδηγούν σε παρεκκλίσεις από την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Ρωσία», είπε.

 

Για το προσφυγικό

Για το θέμα του προσφυγικού υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει με όρους αλληλεγγύης. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συμμετοχή όλων των χωρών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων και όσων δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να υπάρξει και αναμόρφωση της πολιτικής ασύλου. Στην Ελλάδα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές. Πρέπει να απλοποιηθούν», ανέφερε.

Για την κυβέρνηση και το ενδεχόμενο εκλογών

Τέλος, ερωτώμενος για το αν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης με την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μερικές φορές ο αέρας των Βρυξελλών ή του εξωτερικού διευκολύνει να σκεφτόμαστε υπερβατικά. Να θυμίσω ποιος συνειδητά προκαλεί -με λόγια και πράξεις- ακραία πόλωση εντός Ελλάδος, που δεν διευκολύνει την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων που θα ήταν χρήσιμες. Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Την ευθύνη δεν την έχουμε εμείς», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών τόνισε πως όσο το συντομότερο γίνουν τόσο το καλύτερο για η χώρα. «Εύχομαι το 2018 να είναι εκλογική χρονιά. Είμαι βέβαιος πως όποτε κι αν γίνουν ο λαός δεν θα καταδικάσει απλά τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξει εκκωφαντικά τη δίκη μας εναλλακτική πρόταση», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Πηγή Φωτό: Eurokinissi

Πηγή:  iefimerida.gr