Στην Βουλή φέρνει η Νέα Δημοκρατία την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Να λογοδοτήσει και να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα και τα ποσά επιστροφών στους συνταξιούχους από τις παράνομες μειώσεις που επιβάλλονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ζητά η Νέα Δημοκρατία από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, με ερώτηση που κατέθεσαν 18 βουλευτές της, μετά τις αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου που ήρθαν (και έρχονται) στο φως με αδιάσειστα στοιχεία, έρευνα και ντοκουμέντα, τα οποία δεν χωρούν ουδεμίας αμφισβήτησης.

Οι ερωτώντες βουλευτές με επικεφαλής τον τομεάρχη Εργασίας Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση ζητούν την επιστροφή των παράνομων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και καλούν την υπουργό να βρει τον τρόπο και τα ποσά για τους δικαιούχους που είχαν… μειώσεις με καπέλο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πλασματικά ποσά

Οπως αναφέρουν, «εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις -με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.300 ευρώ- μέχρι 1η-6-2016. Τα ποσά των επιστροφών, για το διάστημα από 1ης-6-2016 έως σήμερα, ανέρχονται μέχρι και τα 1.800 ευρώ για κύριες και μέχρι τα 900 ευρώ για επικουρικές συντάξεις.

Οι παράνομες μειώσεις σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, όπως λεπτομερώς εγράφη στον Τύπο (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 26-2-2018), συνίστανται στο γεγονός ότι τα Ταμεία εξακολουθούν να παρακρατούν τις περικοπές των Ν. 4093/2012 και Ν. 3986/2011 στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε πλασματικά ποσά. Δηλαδή, στα ποσά πριν από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016, άρθρο 96) από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με κατώτερο πλαφόν τα 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Το αποτέλεσμα, λένε οι ερωτώντες βουλευτές, είναι, όπως φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, να επιβάλλεται «ψαλίδι» σε πλασματικά, δηλαδή στα παλιά ποσά, ενώ αν λαμβανόταν ως βάση το νέο ποσό μετά τις μειώσεις τόσο στην επικουρική όσο και στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, οι περικοπές των δυο μνημονιακών νόμων (4093 και 3986) θα ήταν σημαντικά μικρότερες ή ακόμη και μηδενικές!

Σε όλα τα Ταμεία

Υπολογίζεται πως αυτές οι παράνομες μειώσεις πλήττουν -για 21 μήνες μέχρι σήμερα- εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όλων των Ταμείων (Δημοσίου, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΜΤΣ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ) με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ.

Ολα αυτά επιβαρύνουν σημαντικά τους συνταξιούχους, τονίζουν οι 18 βουλευτές, ενώ εκτός της άδικης αφαίμαξης, οδηγούνται σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατική ταλαιπωρία, καθώς αναγκάζονται να υποβάλουν αιτήσεις για την αναδρομική επιστροφή των παράνομων περικοπών που τους επεβλήθησαν.

Υποκρισία

Χαρακτηρίζουν δε «αποπροσανατολιστική και άκρως υποκριτική» τη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου για τη διαδικασία της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, τη στιγμή που ο μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας διαθέτει τη δυνατότητα -και μάλιστα χωρίς τη βασανιστική διαδικασία της αίτησης- να υπολογίσει άμεσα τις επιστροφές!

Με βάση τα παραπάνω, καλούν την κ. Αχτσιόγλου να απαντήσει στη Βουλή στα εξής ερωτήματα:

  • Η «λανθασμένη» παρακράτηση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οφείλεται σε παράλειψη ή σκοπιμότητα;
  • Σε ποιους λόγους οφείλονται η ολιγωρία και η αδράνεια -εδώ και 21 μήνες- εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας;
  • Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων συνταξιούχων, αλλά και το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να τους επιστραφεί;
  • Υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής των παρανόμων μειώσεων στους δικαιούχους από τα ασφαλιστικά Ταμεία και, αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Κώστας Κατίκος
kkatikos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου