Συνελήφθη στη Γερμανία ο Πουτζδεμόν

Συνελήφθη στα σύνορα Γερμανίας – Δανίας, ο πρώην ηγέτης των Καταλανών, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο πρώην ηγέτης των Καταλανών συνελήφθη τη στιγμή που επιχειρούσε να διασχίσει με αυτοκίνητο τα σύνορα Δανίας – Γερμανίας, κατευθυνόμενος προς το Βέλγιο.

Ο Πουτζδεμόν είχε αναχωρήσει την Παρασκευή από τη Φινλανδία, όπου φάνηκε ότι η αστυνομία θα προχωρούσε στη σύλληψή του και θα ξεκινούσε τη διαδικασία έκδοσης που ζήτησε η Ισπανία.

Αυτή τη στιγμή ο Πουτζδεμόν κρατείται από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες όπως ανακοίνωσαν τον συνέλαβαν στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ – Χολστάιν βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει η Ισπανία.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε πως ο Πουτζντεμόν κρατείται κοντά σε έναν τομέα του αυτοκινητοδρόμου Α7 που διέρχεται από το κρατίδιο από την πόλη Φλένσμπουρκ κοντά στα σύνορα με τη Δανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή τόπο της κράτησης.

«Η αστυνομία του Σλέσβιγκ-Χολστάιν δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση, εκτός από το ότι ο Πουτζντεμόν συνελήφθη στις 11:19 π.μ. τοπική ώρα (12:19 ώρα Ελλάδας).

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψής του, στο Μπιλμπάο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από υποστηρικτές του πρώην Καταλανού ηγέτη.

Χθες, Ισπανός δικαστής εξέδωσε ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος έξι Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών που κατηγορούνται για στάση μετά την απόπειρα απόσχισης της επαρχίας. Μεταξύ άλλων ζητείτο και η σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, όπως έγινε γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης.

Ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν και τεσσάρων πρώην υπουργών του οι οποίοι έχουν καταφύγει στο Βέλγιο. Εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μάρτα Ροβίρα η οποία αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιόν του σήμερα και ανακοίνωσε ότι φεύγει από την Ισπανία.

kathimerini.gr