«Ενοχλημένη η ΕΕ από την νεο-οθωμανική πολιτική της Άγκυρας» αναφέρει ιταλική εφημερίδα

Η νέο ιμπεριαλιστική πολιτική του Ερντογάν φαίνεται να μην γνωρίζει εμπόδια» γράφει η “Il Sole 24 Ore” που επισημαίνει την τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο, Αιγαία και Θράκη

Το παιχνίδι προαναγγέλλει περίπλοκες και επικίνδυνες συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας της συνόδου κορυφής στη Βάρνα στη Μαύρη Θάλασσα, γράφει η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

«Ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο: η περιφερειακή νεοϊμπεριαλιστική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν φαίνεται να μην γνωρίζει κανένα εμπόδιο: στη Συρία κατέκτησε το φρούριο του Αφριν αναγκάζοντας τους Σύρους Κούρδους να φύγουν, ενώ μέχρι σήμερα υπήρξαν πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ εναντίον του ISIS, του Ισλαμικού Κράτους που συνεχίζει το αιματοκύλισμα στην Ευρώπη με τρομοκρατικές ενέργειες μοναχικών λύκων.

Στο Αιγαίο η Τουρκία εμβολίζει ελληνικά πλοία στις νησίδες που αμφισβητούνται στα Δωδεκάνησα, κρατεί δύο Έλληνες στρατιώτες που βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος κατηγορώντας τους για κατασκοπεία και στην Κύπρο, πριν από ένα μήνα παρεμπόδισε τη γεώτρηση του πλοίου Eni Saipem 12000. […] Η Άγκυρα καταγγέλλει ότι η ΕΕ έχει χάσει την ουδετερότητα της σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη με την Κύπρο και την Ελλάδα ξεχνώντας ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι πλήρη μέλη της ΕΕ, ενώ η Άγκυρα δεν είναι ακόμα και ίσως δεν θα γίνει ποτέ. […]

Ωστόσο, η ΕΕ έχει ενοχληθεί από την νεο-οθωμανική πολιτική της Άγκυρας στην περιοχή και πιθανόν θα απαιτήσει συμμόρφωση σε όλες τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προστατεύουν το διεθνές δίκαιο στα κυπριακά και στα ελληνικά ύδατα. Ίσως στη Βάρνα θα αρχίσουμε να μιλάμε τελικά για ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική» καταλήγει το δημοσιεύμα της ιταλικής εφημερίδας.

protothema.gr