Spiegel: Ευθύνες της Ελληνικής Ακτοφυλακής για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι;

Σύμφωνα με τους επιζήσαντες, οι Αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν

Το ρεπορτάζ του Spiegel Online στη Σάμο για τα αίτια του ναυαγίου με 16 νεκρούς πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι και ένα πορτραίτο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, είναι τα θέματα της επισκόπησης Tύπου.

«Ήταν οι πρώτοι πρόσφυγες που πνίγηκαν φέτος στο Αιγαίο. Από τα 21 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, ανάμεσά τους και παιδιά, επέζησαν μόνο τρία» γράφει το Spiegel Online σε ρεπορτάζ από τη Σάμο. Σύμφωνα με τους επιζήσαντες, οι Αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν. Οι καταγγελίες είναι βαριές και δικαιολογημένες. Τα μαντάτα έφθασαν μέχρι την Αθήνα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Δύο υπουργοί που φέρουν, πιθανότατα, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία συνάντησαν τους επιζώντες στη Σάμο.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας συνομίλησε με επιζώντες στο νοσοκομείο και δύο μέρες αργότερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος, αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες. Ο υπουργός Ναυτιλίας επιβεβαίωσε, όπως όλα δείχνουν, ότι η ακτοφυλακή δέχθηκε πράγματι τηλεφώνημα για βοήθεια. Οι αρμόδιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι καταβλήθηκαν επανειλημμένα μάταιες προσπάθειες επικοινωνίας με το άτομο που πραγματοποίησε την κλήση.

Άγνωστο παραμένει τι έπραξαν οι αρμόδιες αρχές

Τι όμως είχε γίνει; Ένας Αφγανός, συγγενής των 21 προσφύγων, ο οποίος είχε έρθει δύο μήνες νωρίτερα στη Σάμο και διέμενε στο κέντρο υποδοχής ειδοποιήθηκε, μέσω της εφαρμογής WhatsApp από τους συγγενείς του ότι το πλεούμενο που τους μεταφέρει βυθίζεται και ζήτησε αμέσως βοήθεια από τις τοπικές αρχές, αλλά και από αρμόδιους στην Αθήνα. Παράλληλα μετέβη ο ίδιος σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν αστυνομικοί παρακαλώντας τους να αναζητήσουν τους συγγενείς του.

Όλοι όμως τον καθησύχαζαν ότι οι συγγενείς του είναι ασφαλείς. Εκείνος όμως δεν τους πίστεψε και συνέχισε να απευθύνεται στους αστυνομικούς μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό αλλά και τις αστυνομικές αρχές στη Σάμο. Το τι έπραξαν οι αρμόδιες αρχές, ποιόν ειδοποίησαν ή αν ειδοποίησαν κάποιον, παραμένει άγνωστο.

Γεγονός είναι ότι η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε περισσότερες από 24 ώρες μετά το πρώτο τηλεφώνημα. Τότε όμως ήδη κάτοικος από το Αγαθονήσι είχε εντοπίσει τους επιζήσαντες. Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν τα σωστικά συνεργεία είναι να περισυλλέξουν τους νεκρούς και να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τους επιζώντες, οι οποίοι καταγγέλλουν επίσης ότι άγνωστο σκάφος έπλεε για ώρα κοντά στο σημείο που ανετράπη το πλεούμενο των προσφύγων χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης Οι επιζώντες μάλιστα ισχυρίζονται ότι το άγνωστο πλοίο απομακρύνθηκε όταν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες είχαν πνιγεί».

«Ολιγάρχης και ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας»

H Süddeutsche Zeitung σκιαγραφεί το πορτραίτο του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έγινε γνωστός και στη Γερμανία μετά την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο την ώρα ντέρμπι με την ΑΕΚ με πιστόλι στη ζώνη. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι παλιοί ολιγάρχες στην Ελλάδα απορρίπτουν τον νεόπλουτο Σαββίδη με την ποντιακή διάλεκτο και γιατί δεν ανήκει σε κάποιο τζάκι. Στους λόγους απόρριψης προστίθεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης θεωρείται φίλα προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα ωστόσο η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τον επιχειρηματία, χωρίς όμως να θέλει να τον δυσαρεστήσει. Αρχές του 2019 διεξάγονται στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στη ψήφο τόσο των οπαδών του ΠΑΟΚ, όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, πολλοί από τους οποίους θεωρούν τον Σαββίδη λαϊκό ήρωα.

Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης ελέγχεται από τον φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν που φέρεται να θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως κερκόπορτα για να εισέλθει στην ΕΕ. Ο έλεγχος τμημάτων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τον Σαββίδη έχει θορυβήσει πολλούς σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας πάντως δεν κρύβει τα πιστεύω του και δηλώνει ανοιχτά ότι βλέπει τη σωτηρία της Ελλάδας όχι στη Δύση, αλλά σε μια συμμαχία της Αθήνας με την Μόσχα».

Πηγή: Deutsche Welle

protothema.gr