ΝΔ: Με διπλοεγγραφές και «μαθηματικά του καραγκιόζη» η «τρύπα» στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Με διπλοεγγραφές και «μαθηματικά του καραγκιόζη» υπολόγισε την «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, συμβουλευόμενος μία κατάσταση που είχε στα χέρια του, είπε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας: «Διαπίστωσα ότι κάνατε διπλοεγγραφή ως έσοδο το ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρονιάς στην επόμενη. Δεν είναι έσοδα αυτά, δεν είναι νέα λεφτά». «Η διπλομέτρηση, με βάση τους απολογισμούς που υπάρχουν στη δικογραφία είναι 166.804.000. Άρα από τα 230 εκατ. ευρώ έχουν διπλοεγγραφεί και πρέπει να αφαιρεθούν 166.000.000 έως 170.000.000. Κακώς χρεώθηκαν, για δεύτερη φορά, αυτά τα χρήματα», προσέθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παραδέχθηκε ότι… μέτρησε δύο φορές τουλάχιστον 89.000.000 ευρώ προκειμένου να «σταθεί» το έλλειμμα των 230.000.000 ευρώ που ανακάλυψε ο ίδιος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως ανέφερε στην προηγούμενη κατάθεσή του.

Ωστόσο προσέθεσε ότι «ακόμα και με τη λογική Γεωργαντά λείπουν 70 εκατ.» και αναρωτήθηκε «Είναι λίγα;». Ο κ. Πολάκης υποστήριξε επίσης ότι όλα όσα έχουν συμβεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι βαρύ κακούργημα. Κάποιοι σήκωσαν τα λεφτά του δανείου και τα έβαλαν σε λογαριασμούς με τους οποίους έπαιζαν μπάλα» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς ρώτησε τον κ. Πολάκη γιατί, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση ανέφερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε 36 τραπεζικούς λογαριασμούς προστέθηκαν, επί ημερών του άλλοι 8 για να εισπράξει την απάντηση του κ. Πολάκη ότι «δημιουργήθηκαν για να απεμπλακούν από τους προηγούμενους λογαριασμούς».

«Μήπως έγινε διπλοεγγραφή εσόδων του ίδιου ποσού. Δεν είναι έσοδα αυτά , δεν είναι νέα λεφτά. Ούτε ο Καραγκιόζης δεν κάνει τέτοιες πράξεις. Οι απολογισμοί του 2012, 2013,2014 πήγαιναν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κάνατε διπλοεγγραφή ως έσοδο το ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρονιάς στην επόμενη».

Η εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, ρώτησε τον κ. Πολάκη «αν αναζήτησε απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ ευθύς μόλις ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Υγείας» για να εισπράξει την απάντηση του κ. Πολάκη ότι «δεν είναι εισαγγελέας». Συνεχίζοντας η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό ότι «έλαβε, μετά από τρία χρόνια τους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη στιγμή που αν το είχε κάνει από την αρχή θα μπορούσε να είχε ζητήσει την είσοδο ορκωτών λογιστών και σήμερα να είχαμε μία πραγματική εικόνα».

«Ελέγχεστε γιατί ως υπουργός τρία χρόνια δεν είδατε τίποτα» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου για να εισπράξει την ανταπάντηση του κ. Πολάκη «έχετε χάσει την επαφή σας με την πραγματικότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ενημέρωσε την επιτροπή ότι μόλις προ ημερών έλαβε έναν ανώνυμο φάκελο όπου περιείχε έναν κατάλογο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία είχαν συνάψει (894 τον αριθμό) συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ από τα τέλη του 2013 μέχρι το τέλος του 2014.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, στην αρχή της συνεδρίασης, ζήτησε να διερευνηθεί «αν υπάρχει παραποίηση εγγράφων με τα οποία επιχειρείται να εξηγηθούν οι 23 προσλήψεις που έγιναν επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και να αποδειχθεί ότι οι μισθοί τους καλύφθηκαν από χορηγίες». Πρόκειται για το έγγραφο (πρακτικό του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ με αριθμό 80/94/, 11-12-2013) το οποίο είχε καταθέσει ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς υποστηρίζοντας ότι από αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι οι 23 αυτοί υπάλληλοι πληρώνονταν από χορηγίες.

Τέλος, ο κ. Πολάκης στη δεύτερη πολύωρη κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία γνωστοποίησε ότι απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να αλλάξει όνομα το ΚΕΕΛΠΝΟ, να αλλάξει χαρακτήρα και αρμοδιότητες. Αποκάλυψε επίσης ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα βγει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε διαβούλευση ενώ επανέλαβε, αρκετές φορές, ότι ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS ήταν συγκοινωνούντα δοχεία.

eleftherostypos.gr